Голямата ми цел, голямата ми мечта е, пристъпвайки прага на

...
Голямата ми цел, голямата ми мечта е, пристъпвайки прага на
Коментари Харесай

Валерия Велева: Може ли етнически българин да оглави ДПС

" Голямата ми цел, огромната ми фантазия е, пристъпвайки прага на Европейски Съюз, Движение за права и свободи да се утвърди като мощна демократична партия и, дай Боже, съотношението в нея на християни-мюсюлмани да е фифти-фифти, това ще бъде знак и в подтекста на европейското икономическо пространство ".
Думите са на водача на Движение за права и свободи Ахмед Доган, казани на 21.04.2006 година след съвещанието на Централното бюро, което избира Йордан Цонев за зам.-председател на партията.


Денят е Разпети петък и Доган употребява този факт, с цел да поздрави всички християни с идните огромни християнски празници.

Пред медиите той стартира и новия европейски план на Движение за права и свободи, който включва разширението на Движението на мултиетническа основа и реализацията му като съвременна европейска демократична партия.

 

МЕЧТАТА МИ Е ЕДИН ДЕН Движение за права и свободи ДА съдебна експертиза ОГЛАВИ ОТ ИВАН, А НЕ ОТ ДОГАН 


Продължавайки тази линия, на идната година Доган включва етнически българи в листата на Движение за права и свободи за евродепутати.
След още две години, през 2009-а, в тирада пред съпартйците си отива още по надалеч в фантазията си: " За Движение за права и свободи да гласоподават 1 милион българи, а водачът му да се споделя Иван, а не Доган ".

Припомням всичко това, поради повдигната към този момент в медиите тематика, след оставката на Мустафа Карадайъ и лансирането на Делян Пеевски за негов възможен правоприемник на партийния председателски пост, може ли етнически българин да оглави Движение за права и свободи?

Ако зададем по този начин въпроса на самия Доган, отговорът му ще бъде " за какво не " в цялостно благозвучие на това, което казвал още преди 15-17 години. Питала съм депутати и кметове на Движение за права и свободи, отговорът е същият - " за какво не ". Питала съм елементарни български турци - отговорът е с нюнс: " толкоз доста наши ни управляваха, за какво пък да не е и българин ". Вероятно ще има и други, които няма да споделят тази позиция. Нормално е.

 

И тук ще отворя една скоба - в формалната приемна на почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган в базата " Бояна " на най-видно място виси голяма икона на Свети Георги. Към това прибавям още един факт - през 2000 година бях на посетители на майката на Доган в с. Дръндар. На библиотеката в стаята на сина й беше сложена иконата на Богородица с Младенеца...

 

Какво излиза - че тематиката " етнически българин, отпред на Движение за права и свободи ", не влиза в несъгласие с демократичния светоглед на представителите на елита в Движение за права и свободи, за които зачитането на етнос и религията на всеки обособен субект е в основата на човешките права и установяването на народна власт в страната. И това не е изненада.

 

Движение за права и свободи е световна партия, тя от дълго време се е отворила и е разрушила капсулата " етническа " - в нея има доста българи-християни, почитани извънредно от съпартийците си мюсюлмани. Е, членският й състав към момента не е покрил фантазията на Доган да е " фифти-фифти ", само че не всички фантазии се сбъдват елементарно.

 

РАЗБИВАНЕ НА ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ

И въпреки всичко... " слагането на етнически българин за началник на Движение за права и свободи, ще е съпроводено с превъзмогване на предубеждения, и в случай че би трябвало - със силово почистване на пътя по места. Това е доста сложна интервенция ", съобщи през вчерашния ден Андрей Райчев, който внимателно се опита да задълбае в тематиката. Това е належащо и дори наложително. Защото всеки мажоритарен избор е въпрос на персонална страст, на вътрешно съпреживяване и взаимоотношение с личността, която се избира. И тогава на напред във времето излизат качествата, опита, визията, а не толкоз вярата, която постоянно носи предразсъдъците. Защото в живота всички сме равни, без значение на кой Господ се кланяме.

Да, Доган и самото Движение за права и свободи ще извършат гражданска война, в случай че умишлено, рационално и стимулирано прескочат тази линия. И ще дадат урок на останалите български партии, които по този начин и не откриха куража да повдигнат български турци на високи партийни позиции.


Промяната в водачеството на Движение за права и свободи ще бъде доста показателна, както за бъдещия политически курс на партията, по този начин и за целия политически развой в България. Стъпвайки изрично на демократични позиции, които декларира като свои полезности, Движение за права и свободи ще стимулира политическата каста у нас да влезе в руслото на идейни правила и правила, които сега отсъстват.

 

" Движение за права и свободи не може да се сътвори още веднъж. Движение за права и свободи би трябвало да се възобнови, само че не може да се подмени ", сподели Доган през 2015 година.

И да, това няма да е елементарен развой в съзнанието на бай Хасан, който дружно с водещата роля на водача Доган би трябвало разрушава персонални стериотипи и предубеждения. Но, евентуално бай Хасан ще го направи по-лесно, в сравнение с бай Иванда избере Хасанза водач на Българска социалистическа партия, ГЕРБ или друга партия.

 

ЗАВОЙ НА ЗАПАД, БЕЗ ЗАИГРАВАНЕ С ТУРЦИЯ


Без подозрение, избирайки българин, отпред на Движение за права и свободи, Движението изрично завива на Запад, разделяйки се с турско-мюсюлманска визия, която изповядваха Мустафа Карадайъ, а преди него и Лютви Местан, и която в никакъв случай не е била одобрявана от Ахмед Доган.

И в този момент обръщам внимание един очеваден факт - Ахмед Доган в никакъв случай не позволи Движение за права и свободи да се трансформира в петата колона на Турция и пресичаше по най-категоричен метод всички опити Движението бъде ислямизирано или радикализирано. Точно противоположното, Доган постоянно споделяше: Моята империя е България и като правоприемник на империя, аз знам по какъв начин се пази империя!

 

Макар да знаеше това, в моменти на политическа превъзбуда Карадайъ е споделял със съпартийци, че Движение за права и свободи би трябвало да се върне към корените си. Честите му визити в Анкара, демонстрациите на непосредственост с високопоставени политици в Турция и заиграването с турската карта не бяха по усета на Доган.

Карадайъ като че ли не помни онази декемврийска колекция през 2015 година на управлението на Държавно стопанско предприятие в " Бояна ", когато Доган обществено нападна водача на Движение за права и свободи Лютви Местан за политиката му към доближаване с режима на Ердоган в Турция. И насочи освен изрично обръщение за отстояване на националните ползи, само че и ги сложи като неотменима политическа норма: " Аз не желая България да се трансформира в жертва, не искам нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не желая! Всякакви други хрумвания слагат под подозрение сигурността на живота, политическия смисъл на Движение за права и свободи. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час! "

 

ЛИДЕРСТВОТО НЕ Е Пожарна охрана НАСЛЕДСТВО


Посичайки политически тогава Местан, Доган сподели на своите нещо доста значително, което следва да трансформира в деяние: " Моето предпочитание е с политиката да се занимават хора, които схващат от политика...Колеги, всеки да прави това, което схваща, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави ".

Сега, слизайки от пиедестала, Карадайъ разбра на собствен тил и друга максима на Доган - водачеството в Движение за права и свободи не е по завещание.


През 2020-а Доган регистрира, че Движение за права и свободи утвърждава и уголемява наличието си в локалната власт, само че уточни, че има неудачи и проблематични обстановки. Три години по-късно пристигна времето за отплата.

 

" Доган се завръща като визионер " - тази оценка стартира през вчерашния ден и различен изчерпателен анализатор  доктор Николай Михайлов, евентуално имайки поради проваления български политически хайлайф, който по този начин и не можа да се оправи с очертаването на нова идея за обществото и бъдеща визия за страната. До скоро мнозина неглижираха " визионерството " на Доган, само че ето, пристигна време да го признаят.

 

Преди три години Доган се опита да предизвести родните политици: " Изправени сме пред сериозен недостиг на новаторски хрумвания, тъй като стремежът към властта и властовата система на обществото се трансформира в самоцел за елита със силата на опиум. Подобна социално-политическа обстановка поражда отмалялост, незаинтересованост и демотивация в обществото, а по предписание политиците се трансформират в гръмоотводи на цялата насъбрана отрицателна сила в народен и интернационален мащаб. ”

Резултатите от този развой, който политиците не съумяха да стопират по ред аргументи, ги намираме за следващ път в празните урни преди седмица.

 

Завръщането на Доган в оперативнита политика ще бъда натоварено с доста упования и в партиен, и в народен проект. Фактът, че тази вест провокира такива протоберанси, е доказателство за мита, който е жив.

 

Сега се връщам на началния въпрос - може ли етнически българин да оглави Движение за права и свободи?

И го обръщам по следния метод - в случай че етнически българин оглави Движение за права и свободи, какъв знак ще бъде това за останалите български партии? И за българското общество...

Май този отговор ще бъде по-труден, в сравнение с изборът в Движение за права и свободи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР