Голямата германска компания за комунални услуги Uniper заяви във вторник,

...
Голямата германска компания за комунални услуги Uniper заяви във вторник,
Коментари Харесай

Германската Uniper спира инвестициите в Русия и отчита загуба от близо 1 млрд. евро от "Северен поток 2"



Голямата немска компания за комунални услуги Uniper съобщи във вторник, че няма да прави нови вложения в Русия и че ще регистрира загуба от 987 милиона евро по заема си за съветския газопровод " Северен поток 2 ".

Uniper стартира развой на продажба на съветското си дъщерно сдружение Unipro в края на предходната година. Компанията съобщи, че ще рестартира този процеса, когато е допустимо, откакто той беше спрян вследствие на войната на Русия против Украйна.

Компанията също по този начин съобщи, че ще може да употребява активи като уреди за предпазване на газ, ако потоците на газ от Русия бъдат лимитирани. Тя съобщи, че усилва портфолиото си от полутечен природен газ и възнамерява да го изведе непосредствено на немския пазар, с цел да диверсифицира портфейла си от газ, както изиска немското държавно управление.

Въпреки финансовите загуби акциите Uniper нарастнаха мощно по време на търговията във вторник на Франкфурската борса с близо 7%, откакто компанията алармира за отдръпване от съветския пазар и загубите за близо 1 милиарда евро от плана за газопровод " Северен поток 2 ". Преди това акциите на Uniper поевтиняха с близо 50% от началото на тази година.

Акциите на финландския сътрудник на немската компания - Fortum, който държи 78% от Uniper, пък нарастват с близо 5%.

И двете компании имат огромни експозиции в Русия, където имат 12 електроцентрали с смесен потенциал за произвеждане на електрическа енергия от 15,5 гигавата. Uniper има и 83,7-процентен дял в съветската компания Unipro.

Техните комбинирани съветски активи, както и експозицията от 1 милиард евро към газопровода " Северен поток 2 ", имат обща балансова стойност от към 5,5 милиарда евро, уточни Fortum през предишния месец.

След нахлуването на Русия в Украйна, Берлин спря плана за газопровода " Северен поток 2 ", който би удвоил потоците на съветски газ към Германия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР