Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато

...
Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Към Румен Радев е имало оферти да стане част от сглобката

Голямата борба и войната с президентската институция стана тогава, когато схванаха, че президентът Радев няма да стане част от тази сглобка. Това сподели вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Тя изясни думите си от началото на седмицата, че към Румен Радев е имало предложения да стане част от сглобката. „ Не толкоз от обособени министри, въпреки че съм чувала за такива оферти, а по-скоро за това да припознае решенията на сглобката. По-добре за партиите е той, вместо да бъде техен коректив, да бъде част от тази сглобка и да си мълчи. Ако президентът по някакъв метод беше припознал тази сглобка, евентуално щеше да изкара най-лесния си втори мандат от всички президенти до момента. Само че това в никакъв случай няма да се случи с нашия мандат ", разясни тя.

Йотова бе безапелационна, че обвиняванията за политически инженеринг в президентството са несъстоятелни. „ Първо, такава партия няма. Второ, аз персонално не виждам тя да се появи скоро и изобщо дали ще се появи. Трето към този момент някой се е загрижил по какъв начин ще работи с нея ", разяснява вицепрезидентът.

Според нея гласоподавателите виждат в президента единствената опция.

Вицепрезидентът съобщи, че позицията и гласът на българското държавно управление по тематики като миграция и помощ за Украйна би трябвало да бъде по-силна и ясна. „ Ако се стигне до искане от кое място да се извадят тези пари за Украйна, най-вероятно една част ще дойдат и по линия на кохезионните фондове. Аз имах опцията да приказвам с някогашни свои сътрудници в Европейския парламент. Те са на мнение, че страните членки в този момент би трябвало да свидлив зъби, тъй като тези пари сега са нужни за Украйна. Така или другояче, ние не чухме по всички тези въпроси каква е позицията, която министър-председателят е защитил там. Това е огромната разлика с президента - постоянно когато Румен Радев беше там, той заявяваше българската позиция, без значение дали е срещнал утвърждение или отрицание от някои страни, тъй като се смята, че това е по-скоро национална позиция, в сравнение с общоевропейска. Това не се харесва на всички ", уточни Илияна Йотова.

Секретарят по вътрешна политика на президента Николай Копринков дава отговор за връзката на кабинета на президента Радев с публичните структури в страната. „ Това са всички обществени политики - било то общини, неправителствен бранш, разнообразни публични организации, ненапълно институции ", разясни Илияна Йотова.

Тя отговори на обвиняванията, че част от назначенията в служебния кабинет са се случвали след заплащане на пари в плик.

„ Аз в никакъв случай не съм виждала такова нещо в президентската институция. Как тъкмо си представяте, че наподобява това? Ако в действителност желаеме да бъдем правова страна, има органи, които дано да бъдат сезирани откакто някой има информация или съмнения, и прокуратурата и съдът да свършат своята работа ", прикани вицепрезидентът.

Политическите назначения в квотата на Конституционния съд съгласно нея са направени, с цел да бъдат блокирани въпросите, които президентът по Конституция има право да насочва към Конституционен съд. „ Понякога и един глас взема решение. Не го считайте за провокация, само че аз ще направя пред вас една прогноза. Да не стане по този начин, че тези, които я пратиха там, с цел да смятат, че могат през нея да прокарват своите политически решения, да останат сюрпризирани ", разяснява Йотова.

Йотова не чака да се задейства процедура по импийчмънт на президента. Ако бъде задействана такава процедура, това по думите й би нараснало рейтинга на президента. „ Тук задачата не е да го отстранят от този пост, а омаскаряването и опита за оскърбление в очите на българските жители, с цел да могат по някакъв метод да легитимират личното си държавно управление ", разяснява тя.

На въпрос дали е подготвена за президентския пост, в случай че Румен Радев реши да влезе в политиката и не приключи мандата си, Йотова отговори: „ Когато пристигна време ще реша, в случай че пристигна изобщо такова време. Пред мен изрично не стои този въпрос ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР