Голяма загуба за журналистиката, скръбна вест за всички, които имаха

...
Голяма загуба за журналистиката, скръбна вест за всички, които имаха
Коментари Харесай

Специално: Спомен за Нери Терзиева от Ралица Василева

Голяма загуба за публицистиката, скръбна новина за всички, които имаха достойнството да познават Нери Терзиева. Напусна ни ненадейно през днешния ден. Нери Терзиева сътвори сегашните генерации в българската публицистика и телевизионните вести. Това, което сме през днешния ден в огромна степен го изискуем на Нери, тъй като по време на демократичните промени тя промени телевизионната публицистика. Постави в центъра й фена и промени езика от екрана. И продължи да има въздействие върху общността във всичките години до момента.

Поклон пред паметта й!

За въздействието на Нери Терзиева в обществото са показателни и реакциите през днешния ден. Парламентът я уважи с едноминутно безмълвие, президентът, партийни водачи и доста сътрудници също показаха своята горест от загубата.

Един от най-близките хора на Нери е Ралица Василева. Преди да стане лице на CNN тя прави първите си стъпки в специалността точно в екипа на Нери - в Българска национална телевизия.

Ето и спомените на Ралица.

Българска национална телевизия: Работили сте дружно, сега, в който малкия екран занапред е ставала свободна съвременна телевизия. Заедно ли се учихте на това по какъв начин се прави такава телевизия?

Да, ние не знаехме в действителност по какъв начин се прави такава телевизия. Гледахме CNN, гледахме други свободни малките екрани и медии и от тях се учехме. Знаехме едно нещо, което в никакъв случай не изневерява на положителния публицист - че той би трябвало да бъде етичен, би трябвало да показва справедлива информация, да показва неща, които се обосновават на обстоятелства и че би трябвало да я показва по един забавен за фена метод и да дава качествена информация на хората. И в действителност ние прилагахме тези правила. Всички гледни точки, които са значими, обстоятелствата и хората сами да дефинират своето отношение към новините. Голяма загуба е това за всички нас. За публицистите, за България, само че тя ще остане в историята като публицист, който сложи основите на една свободна съвременна българска публицистика.

Цялото изявление с Ралица Василева за нейните мемоари от Нери Терзиева гледайте на следващия ден в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР