Голяма част от продуктите имат в състава си съединения, които

...
Голяма част от продуктите имат в състава си съединения, които
Коментари Харесай

Канцерогени по време на термична обработка

Голяма част от продуктите имат в състава си съединения, които при избрана термична обработка могат да станат нездравословни или даже рискови за човешкото здраве. Едни от тях са по този начин наречените канцерогените, за които през днешния ден се водят доста разногласия. В онкологията има даже цялостен раздел, който е отдаден на връзката сред канцерогените и появяването на тумори.

Това са веществата, които предизвикват рак и други новообразувания. Могат да се образуват по време на готвене и съставляват полициклични въглеводороди. Възникват посредством процеса пиролиза, когато месото или рибата се пържат, както и в случай че мазнината се употребява неведнъж при готвене. Като цяло пържено в тиган е вреден метод за подготвяне на храната.

Експертите са потвърдили, че екстрактите от месните артикули след пържене имат 10-50 пъти по-вредни клетъчни гени, в сравнение с при печени или варени артикули. Заедно с това хората, които непрекъснато употребяват пържено месо или риба, имат доста нараснала мутагенност на урината спрямо хората, които ядат варено или печено месо и риба.

Друг доста нездравословен метод за подготвяне на храната е благодарение на фритюрника. Днес той има голям брой потребни и функционалности, само че това не е тъкмо по този начин. Голяма част от производителите загатват, че мазнината във фритюрниците може да се употребява неведнъж, само че това е ужасяваща рекомендация.

Причината за това е, че в претоплените мазнини се образуват голямо количество канцерогени. Именно по тази причина е значимо да запомните, че мазнината за готвене може да се употребява единствено веднъж, защото по-късно става освен нездравословна, само че и рискова за нашето здраве.

Добре е също по този начин да сте деликатни с употребяваните храни в заведенията за хранене или заведенията за бързо хранене. Както и сами може би се досещате, там постоянно се употребява практиката да се употребява мазнината неведнъж. Като цяло е добре да наблягате не на пържените, а на потребните варени или задушени храни, които могат да са не по-малко вкусни.

Термично обработените храни, които са с нараснало наличие на протеини (месо, риба и други) образуват съединения от групата на хетероциклични амини, които могат да причинят злокачествени тумори при продължителна приложимост.

 канцерогени при пържене във фритюрник

Колкото по-висока е температурата на термичната обработка на протеиновите артикули и колкото по-дълго тя работи, толкоз повече хетероциклични амини се образуват. В едно изследване американски учени открили, че дамите, които постоянно употребяват хрупкаво пържено месо, са пет пъти по-склонни да развият рак на гърдата.

При високи температури даже най-здравословното растително масло става източник на рискови трансмазнини, а също по този начин се усилва риска от деменция и заболяването на Алцхаймер.

Японски учени от университета Кюшу потвърдили, че канцерогенният резултат на трансмазнините даже води до повишен риск от развиване на диабет вид 2. Повечето от канцерогените се образуват по време на високотемпературна обработка на масло.

Колкото по-висока е температурата и колкото по-дълго време лишава температурната обработка, толкоз повече трансмазнини се образуват в маслото и в пърженото месо. Именно при нагряването на мазнините се образува един от най-вредните канцерогени - бензопирен.

По време на пържене в храната се образува и огромно количество акриламид, който предизвиква разновидности, а също по този начин способства за развиването на рак на гърдата при дамите. Днес е известно, че канцерогенът акриламид се намира във всички пържени и печени храни, които са приготвени при температура над 120 градуса.

Именно по тази причина би трябвало да се стараете по-малко да пържите продуктите и да не употребявате наново мазнината, както и да консумирате повече печени, варени или задушени артикули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР