Голяма част от държавните лечебни заведения имат просрочени задължения, най-вече

...
Голяма част от държавните лечебни заведения имат просрочени задължения, най-вече
Коментари Харесай

Болници в криза

Голяма част от държавните лечебни заведения имат просрочени отговорности, най-много към снабдители на лекарства и консумативи.

Според последните данни на здравното министерство отговорностите на държавните лечебни заведения са 137 милиона лв.. И въпреки всичко се регистрира понижение от 24 милиона лв. или 15 на 100, по отношение на същия интервал на предходната година.

От 62 държани лечебни заведения у нас, от министерството регистрират, че 20 са без отговорности.

В топ 10 на лечебните заведения с просрочени задължения са: университетската болница в Стара Загора, „ Пирогов”, Александровска болница и пловдивската „ Св. Георги”. Сред длъжниците е и болничното заведение във Враца, която бе на път да остане без коли за спешна помощ.

С 15 милиона лв. отговорности и няколко блокирани сметки от кредитори, многопрофилната регионална болница във Враца е пред нова рецесия. Преди месец лечебното заведение е било застрашено да загуби и автопарка си, запориран от частен правосъден реализатор.

Пациентите няма да останат без превоз, увериха от управата на болничното заведение. Дългът към кредитора в размер на 26 хиляди лв. е разсрочен. Заради голямата задлъжнялост обаче отделението, в което се ражда животът, е пред разпад – таваните падат, мазилките също, леглата са на по 20-30 години.

Доктор Иван Кръстев завежда отделението от 15 години. Обяснява разрухата, с изключение на с неприятно ръководство през годините, и с недофинансирането на системата.

За ремонт на отделението Министерството на здравеопазването е отпуснало 300 хиляди лв., следва да започва публичната поръчка. А съгласно ведомството след въвеждане на единния стандарт за финансово ръководство на лечебните заведения, има понижение на здълженията освен държавните, само че и на общинските лечебни заведения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР