Голяма активност се наблюдава напоследък на страните от групата БРИКС,

...
Голяма активност се наблюдава напоследък на страните от групата БРИКС,
Коментари Харесай

Британски експерт: БРИКС се трансформира в политически блок срещу доминирания от Запада световен ред

Голяма интензивност се следи в последно време на страните от групата БРИКС, състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Освен честа замяна на публични визити сред водачите им, те имат дейни контакти и със Западния свят в миг на високо напрежение към рецесията в Украйна. Някои считат блока по-скоро за маркетингово наименование, само че малко на брой биха отрекли, че той набира все по-голямо самопризнание с големия си капацитет като човешки запаси и бързо разрастващи се високотехнологични стопански системи.
Темата разяснява за БНР проф. Мартин Биндер, учител по политология и интернационалните връзки в университета в Рединг, Англия.

Има ли БРИКС упоритост за по-тежка дума в международните каузи и да предложат различен международен ред, който не е доминиран от Запада?

" Това постоянно е била една от главните цели на страните от БРИКС - да изградят различен международен ред, който не е доминиран от Съединените щати и техните западни съдружници - от техните правила, правила и институции - и в който незападните разрастващи се сили играят по-голяма роля. Големият въпрос, несъмнено, е до каква степен реалистично е тези страни да изградят подобен международен ред. "

Бразилия беше най-много в центъра на вниманието в последно време. Да стартираме с визитата на президента на страната Лула да Силва в Китай, където той още веднъж повдигна въпроса за завършек на превъзходството на американския $ и основаване на лична валута за БРИКС.

" Призовавайки за завършек на превъзходството на щатския $, Лула май се пробва да удовлетвори Китай, който натиска за интернационализация на личната му валута. От друга страна офанзивите против $ - за " дедоларизация " - не са нещо ново, тъй като БРИКС следват тази политика още от 2009 година. Важно е да се разбере, че дневният ред на БРИКС за " дедоларизация " отразява опитите им да се опълчват на всички аспекти на западната доминация. Така че тези страни се одобряват като предизвикателство за Г-7, а Новата банка за развиване на БРИКС - като опция на интернационалните финансови институции, основани на конференцията в Бретън Уудс. Някои икономисти настояват, че " дедоларазацията " към този момент е в ход и че доларът ще загуби статута си на водеща интернационална валута. И най-после, несъмнено, западните наказания против Русия демонстрираха уязвимостта на страни като нея, подложени на санкционни удари - поради зависимостта им от $ и от системата СУИФТ. Затова стремежът към независима валута на БРИКС набира все по-голяма мощ. "

" Блумбърг " излезе с прогноза, че се чака страните от БРИКС да задминат водещите международни стопански системи от Г-7.

" Точно това може да се случи в бъдеще. Като цяло концепцията за възникването на БРИКС и тезата, че незападните страни стават по-важни и по-могъщи, се основава на визията за неравностоен стопански напредък. Това е и главната движеща мощ за действието на този блок. Русия и Бразилия обаче не оправдаха упованията за стопански напредък през второто десетилетие от основаването на БРИКС.

Освен това БРИКС се трансформира от ден на ден в политически блок. Икономическият напредък, несъмнено, е значим, само че е значимо също да си даваме сметка, че БРИКС е политически клуб от страни, които имат сходни дела, цели и разбирания за международната политика. Това са страни, които работят дружно, тъй като не са удовлетворени от статуквото и по тази причина се сплотяват против доминирания от Запада международен ред. "

Руският външен министър Сергей Лавров беше в Бразилия през седмицата. Може би за първи път Лула да Силва осъди съветското нарушение на териториалната целокупност на Украйна, само че пък остана на твърдата си позиция за търсене на политическо решение на спора. Освен това той прикани Съединени американски щати и Европейски Съюз да престанат да предизвикват войната и да стартират да приказват за мир. Може ли политик като Лула обаче да бъде действителен медиатор за спокойно решение?

" Смятам, че всеки сериозен опит да се реализира мир в Украйна би трябвало да бъде приветстван. Но що се отнася до въпроса дали БРИКС, и съответно Бразилия, могат да бъдат същински медиатори за мир в Украйна, аз съм много песимистичен. Защото останалите страни от БРИКС явно са на страната на Русия. С отчасти изключение за Бразилия, за което споменавате, БРИКС като цяло не осъжда съветското налхуване. Лула трансферира част от виновността за войната към Запада и Украйна. Китайският президент Си неотдавна посети Русия, с цел да възроди стратегическото партньорство на Пекин с Москва и с цел да изрази поддръжка за Путин. Индия купува три пъти повече съветски петрол от преди съветското навлизане в Украйна. А Република Южна Африка предложения Китай и Русия да вземат участие в взаимно военноморско обучение през февруари. Така че въпреки и някои от страните от БРИКС да споделят, че са неутрални, това, което в действителност се случва, е израз на избрана поддръжка за Русия и Путин. Затова мъчно биха могли да играят основна посредническа роля. "

Има една крилата фраза на тогавашния албански водач Енвер Ходжа в зенита на най-хубавите албанско-китайски връзки преди огромния раздор сред двете страни на идеологическа основа, в която той споделя: „ Ние, албанците и китайците, съставляваме една четвърт от популацията на планетата “. Знам, че това звучи като анекдот, само че пък допускам, че не малко по-бедни и по-малки страни, гледайки тези нови разрастващи се стопански системи, не биха имали нищо срещу от по-близки връзки с Китай и респективно блока БРИКС като допустима по-добра опция на Запада.

" Възможно е. Населението на страните от БРИКС съставлява над 40 на 100 от международното население. Брутният им вътрешен артикул е 30 % от световния. Освен като търговски сътрудници, те се показват и като опция на западния международен ред. Западният модел става все по-малко прелъстителен и Западът може да вини за това единствено себе си.

Помислете за световната финансова рецесия, за нападателната война на Запада против тероризма, за нахлуването в Ирак без мандат от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Войната в Либия също не беше призната добре от незападния свят - там тя се възприе като просто насилствена промяна на неуместен режим. Всичко това не оказва помощ западният модел да стане по-привлекателен. "

Г-н Биндер, несъмнено е доста забавно да се занимавате с подобен нов план, какъвто е БРИКС.

" Мисля, че е доста вълнуващо. Много е забавен също контрастът сред визитата на Лула в Китай и преди този момент във Вашингтон през февруари, когато прекара единствено два дни в Америка, през които стана дума главно за демокрацията и климатичните промени. В Китай той прекара два пъти повече време, и то с огромна делегация от повече от 200 бизнес водачи. Това приказва доста за значимостта, която страни като Бразилия отдават на връзките си със Съединените щати - по какъв начин тези с Китай стават по-важни за тях. "

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР