Голям брой поддръжници на привързаното родителство (философия за родителство, която

...
Голям брой поддръжници на привързаното родителство (философия за родителство, която
Коментари Харесай

Да спим ли заедно с бебето си?

Голям брой поддръжници на привързаното родителство (философия за родителство, която предлага способи, целящи да предизвикват привързаността на родителя и бебето освен посредством оптималната родителска съпричастност и сърдечност, само че и посредством непрекъсната телесна непосредственост и допир) настояват, че надали не взаимното спане е наложително, с цел да изградиш дълготрайна прочувствена връзка с детето си.

Въпреки това не съществуват каквито и да било доказателства, че то е належащо, с цел да могат родителите да се отзовават прочувствено на своите рожби или да изпитват надълбоко свързваща непосредственост с тях. Разбира се, множеството животни спят взаимно, само че те нямат и различен избор. Когато прекарваш зимите в дребна дупка в земята, взаимното спане не е единствено въпрос на оцеляване, а и на обикновена логистика. Животните също по този начин спят в личното си в случай че, обаче никой не е почнал да тръби, че би трябвало да ги копираме.
Накратко пеленачетата се нуждаят от доста количество наставнически грижи през нощта и има безапелационни аргументи, както от позиция на сигурността, по този начин и логистични, да спиш в една стая с детето си най-малко в първите 6 месеца от живота му. Да споделяш едно легло обаче е без значение за връзката ти с него.
Практически съображения за взаимно спящи фамилии
Нека стартираме с няколко рекомендации за сигурност към фамилиите, които спят взаимно:
Съвместното спане е единствено за хора, които НЕ използват тютюневи произведения, алкохол и опиати. Пушачите в никакъв случай не би трябвало да спят взаимно с бебето. Новороденото не би трябвало да спи взаимно с братя и сестри, домашни любимци или други възрастни, с изключение на със своите родители.Не спете взаимно, в случай че детето ви е родено прибързано.Съвместното спане не се предлага, в случай че някой от родителите е прекалено изтощен и мъчно се разсънва.В допълнение на горепосоченото, превърни леглото си в безвредно място за спане на бебето:Използвай твърда повърхнина — без покривки за матраци, въздушни или водни кревати.Не използвай възглавници, одеяла или други плътни постелки.Издърпай леглото си надалеч от стените и намерения за унищожаване на таблите за глава и крайници, с цел да намалиш риска от заклещване.Никога не оставяй бебето да спи без контрол в леглото за възрастни — то стартира да се обръща по-рано, в сравнение с си мислиш.Помисли дали да не сложиш матрака си непосредствено върху пода.Бележка по сигурност. Направи леглото си безвредно за взаимно спане, даже в случай че не възнамеряваш да спиш по този начин. Независимо какви са желанията ти първоначално, има огромен късмет в даден миг да заспиш дружно с бебето си в леглото. Може даже да не доумяваш, че по този начин е станало, само че да се събудиш на идната заран до детето си и да се чудиш: „ Как попадна ти тук? “ По-добре е да приемеш, че това ще се случи и превантивно да създадеш безвредна среда за спане, в сравнение с да се изненадаш, когато се окаже, че бебето спи на необезопасено място.



Напълно е допустимо (макар и по-трудно) да се открият здравословни привички за сън по време на взаимното спане. Бебетата, които спят взаимно, се будят по-често. Децата, които спят дружно с родителите си след ранна детска възраст, са склонни да спят по-малко и също по този начин да се будят по-често. Но взаимното спане и здравословният, непрестанен сън, могат да съществуват дружно, в случай че искаш да поработиш върху тях и в случай че...Всички страни са изрично (или най-малко в по-голяма степен) задоволени от взаимното спане. Ако ти или сътрудникът ти спите взаимно, само че някой от вас изпитва възмущение, значи този сюжет не работи. Всички участници могат да спят щастливо дружно. Ако тати спи в стаята за посетители, това значи, че работата не става.Всички в действителност спят. Ако един или повече от споделено спящите спи зле или въобще не спи, нещата не вървят.Имаш изходна тактика. Ако тя се състои в това да продължаваш да спиш взаимно, до момента в който 7-годишното ти хлапе не реши непринудено да спи независимо, отлично. Ако проектът ти е последователно да прехвърлиш детето в негово легло до първия му рожден ден, също ужасно... стига да имаш работеща идея, с която да го заведеш до такава степен. (Забележка: Да убедиш с финес малко дете да престане да спи в леглото ти е предизвикателство сходно на това, каквото е проучването на китайски.)Според моя опит, когато родителите съзнателно и непринудено са създали избора да спят в фамилно легло, взаимното спане може да бъде позитивно прекарване. Много фамилии обаче опират по инерция или от обезсърчение до взаимното спане като краткосрочно решение за нарушавания им сън. Без да го желаят. Те желаят персоналното си физическо пространство, време да се усамотят с колегата си или да бъдат не толкоз налични за кърмене през нощта. Те усещат, че: „ Не са от тези майки, които обичат да спят в странни пози със скъпоценните си мъничета, залепени за гърдата им по цяла нощ. “

Ако спиш взаимно, тъй като си отчаян/а, не го прави. Има работещи варианти, които да ти оказват помощ да създадеш здравословни привички за сън и без взаимното спане.
Откъс от
Повелители на съня (Наръчник за обезверени родители)
Книгата е най-полезна за тези обезверени родители, които отглеждат бебоци от 0 до 12 месеца и дребни дракончета от 1 до 3 години.Купи книгата от тук 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР