Големият въпрос е какво крепи тази коалиция - дали желанието

...
Големият въпрос е какво крепи тази коалиция - дали желанието
Коментари Харесай

ПП и ДБ не виждат напрежение заради АЕЦ „Белене“

„ Големият въпрос е какво крепи тази коалиция - дали желанието да направи нещо положително за България, или жаждата за власт “, разяснява проблема Теменужка Петкова
Останалите партии от ръководещата коалиция реагираха след позицията на Българска социалистическа партия към Кирил Петков във връзка с „ Белене “. Те увериха, че нямало напрежение.

Социалистите първо пуснаха позиция, а след това в Народно събрание подсетиха, че написа друго в съдружното съглашение.

„ От Българска социалистическа партия постоянно сме заявявали, че сме за развиването на нуклеарната енергетика, Българска социалистическа партия постоянно е желала България да остане част от Европейското нуклеарно семейство и ние считаме, че имаме потребност от нови нуклеарни мощности. Втори път Кирил Петков си разрешава да споделя кой план е доходоносен и кой не. Именно в нашето съдружно съглашение сме записали, че е належащо да има обществен разбор. На базата на този разбор ние би трябвало да преценим дали имаме потребност от нови нуклеарни мощности, каква ще бъде площадката, какъв ще бъде видът на реакторите. Ако господин Кирил Петков е направил подобен разбор, само че той не е обществен, дано този разбор да стане обществен, тъй че да разберем на какво се дължи това негово мнение “. Това съобщи в коридорите на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев. Коментарът му идва по отношение на неколкократните обществени изказвания на премиера Кирил Петков по повод построяването на АЕЦ „ Белене “, в които той споделя, че централата няма да се строи.

„ Веднъж в Народното събрание аз самият го попитах след едно изявление и му заявих, че всяка една коалиция се базира на съдружно съглашение. Ние сме партия, която държим на разпоредбите и желаеме да забележим каква е повода господин министър председателят да приказва по този метод “, уточни Стойнев.

На въпрос дали би се стигнало до проблеми в обединението, той съобщи:

„ Не смятам, че могат да стигнат до проблем, само че в последна сметка ние просто светваме лампата, с което предизвестяваме, че в последна сметка всеки е задължен и би трябвало да съблюдава съдружното съглашение, с цел да има непоклатимост в страната, било то и икономическа, първо би трябвало да има политическа непоклатимост. И ние заявяваме, че сме за политическа непоклатимост. Българска социалистическа партия е партия, която е държала на политическата непоклатимост, да има съдружно съглашение и това съдружно съглашение би трябвало да се съблюдава. Затова ние желаеме да забележим този разбор. Защото аз не мисля, че министър-председателят приказва по този начин без да е изработен разбор. Искайте и вие този разбор да го видите. Защо той дефинира кой план е печеливш и кой не “, попита социалистът.

От „ Продължаваме промяната” не виждат напрежение в обединението. Депутатът Радослав Рибарски разяснява в коридорите на Народното събрание, че са подготвени на диалози с съдружните сътрудници по тематиката градеж на нова атомна централа.

“Ние считаме, че България би трябвало да има атомни електроцентрали в бъдеще такива планове. Това, което заложихме в съдружното съглашение, е да се прегледат всички благоприятни условия. И поради смяната на таксономията, която ще включва и нуклеарни мощности, и природен газ като нисковъглеродни източници на сила, считаме, че ще продължим в тази посока”.

Радослав Рибарски отговори и на въпрос по отношение на поисканата му оставка от ГЕРБ и регистрира, че концепцията е в случай че има обезщетителен механизъм във връзка с небитовите консуматори на електрическа енергия, той да бъде по-дългосрочен.

В Народното събрание Движение за права и свободи изиска чуване на вицепремиера Асен Василев и цялостна информация за плановете в бранш „ Енергетика”.

От „ Демократична България “ са за нов разбор за това какви нуклеарни мощности са нужни на страната.

Депутатът Христо Иванов съобщи, че не вижда напрежение в обединението:

„ Не виждам напрежение, не виждам и проблем! Да, в действителност, би трябвало да има разбор! Това въобще не значи, че ние всички, като политици, и министър председателят, като икономист, който и с енергийни въпроси се е занимавал, не може да има мнение и оценка за разнообразни аспекти на вероятностите на този план. В крайните политически решения, капиталови и по този начин нататък, се взимат на база на приключил план, на разбор Аз не виждам никакво отклоняване от духа на съглашението “.

Опозицията пък съобщи, че през последните няколко дни все по-ярко се обрисуват разликите в границите на ръководещата коалиция.

„ Напоследък не е ясно какво са се разбрали съдружните сътрудници в съдружното съглашение и какво в действителност се случва на процедура “, сподели националният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

Тя видя разлики в няколко съществени посоки като оптималния застрахователен приход, недостига в бюджета и строителството на „ АЕЦ Белене “.„ Големият въпрос е какво крепи тази коалиция - дали желанието да направи нещо положително за България, или жаждата за власт “, попита депутатът и някогашен министър на енергетиката.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР