Големият въпрос е как ще се разделят гласовете на Демократична

...
Големият въпрос е как ще се разделят гласовете на Демократична
Коментари Харесай

Балотажът в София - голямото дясно ухажване

Големият въпрос е по какъв начин ще се разделят гласовете на " Демократична България " и Борис Бонев

© Надежда Чипева Битката за кмет на София стигна до балотаж за пръв път от 2005 година насам. На първия тур Йорданка Фандъкова получила към 80 000 гласа по-малко от тези през 2015 година макар поддръжката на страната и медийната й машина и харизмата на премиера Борисов, с която се изясняват успехите на ГЕРБ. Социологическите прогнози за изхода в столицата бяха спорадични и както при евроизборите, даваха доближени резултати за двете претендентки - Фандъкова и Манолова, а в изборния ден разликата в интерес на ГЕРБ на първия тур още веднъж се оказа много по огромна: над осем %.

Изходните позиции след първия тур

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И двете кандидатки не разполагат с огромни резервоари за спомагателен, което в последна сметка работи за Фандъкова. Кандидатирайки се като самостоятелна, въпреки и подкрепена от Българска социалистическа партия, Мая Манолова съумява да притегли поддръжка отвън предстоящото ядро на Българска социалистическа партия. Според отвесния профил на нейните гласоподаватели, формиран от " Галъп интернешънъл ", единствено 54.5% от гласоподавателите й са дали своят вот за общинската листа на Българска социалистическа партия. " Голяма част от гласувалите за Манолова биха дали своят вот за партията на Слави Трифонов, в случай че в този момент се проведат парламентарни избори ", разяснява пред " Капитал " събраните посредством екзитпола предходната неделя данни изпълнителният шеф на организацията Първан Симеонов. По думите му това, в което Манолова не съумява, е да трансформира този протестен избор и многопрофилна поддръжка в действителна електорална вълна.

Сегашният столичен кмет сигурно ще разчита на гласовете от електората на съдружния сътрудник Вътрешна македонска революционна организация В четвъртък сутринта, след завършването на публицистичния брой на Капитал, столичната организация на Вътрешна македонска революционна организация публично поддържа Фандъкова.

Някакво систематизиране в интерес на Фандъкова несъмнено ще пристигна и от гласоподавателите на " Демократична България ", които по идеологически съображения не желаят подкрепената от Българска социалистическа партия Манолова да завоюва изборите в София. Друга част обаче ще я поддържат по други съображения - против монопола на ГЕРБ във властта, въпреки, че техният избор съгласно социолози ще е доста по-ограничен.

" И тук идва огромният въпрос с последователите на Бонев. Тях по-скоро ги тегли към Манолова на втория тур. Не с доста обаче ", сподели Симеонов, наблягайки желанието за смяна измежду гласоподавателите на самостоятелния претендент на " Спаси София.

Избирателната интензивност също ще изиграе роля за изхода от балотажа, като най-вероятно ще е по-ниска, в сравнение с първия тур. В този случай Фандъкова ще може да се възползва и от преимуществото на ромския избор в столицата, даден преди всичко за нея на първия тур. Обикновено следеният избор в София няма особена роля заради огромния брой гласуващи без значение. Но стигащите в някои секции до 80 - 90% за ГЕРБ в квартали като " Христо Ботев " и " Факултета " демонстрират, че този запас отново ще бъде употребен. И при предстояща по-ниска интензивност тежестта му за крайния резултат на балотажа ще е по-голяма.

Въпросителна пред тези сметки слага групата на нерешилите за кого ще гласоподават. Според данни на една от социологическите организации към 20 на 100 от гласоподавателите и на " Демократична България ", и на Борис Бонев са дали подобен отговор.

Всички обичат десните

Това изяснява и ухажването от страна и на Фандъкова, и на Манолова към групата на, най-общо казано, градските деятели с демократични възгледи, която в София е забележителна и може да има решаваща роля в неделя. В нощта след изборите Борисов разгласи, че е " демократ по душа ", че " десните, не вървим под строй на избори " и че в случай че десните " смятат, че тези кукувици са костинбродска смяна - да я поддържат и да им е честито ". Фандъкова даже направи посещаване на благосклонност във вторник в централата на " Демократична България " в София.

В сряда на конференция в шатрата пред НДК Манолова пък разгласи поддръжката си за митингите против избора на Иван Гешев за основен прокурор, поради които " Демократична България " приключи по-рано акцията си за изборите, успявайки да го направи, без да го назове по име. " Гражданите са на балотаж против незавършената правосъдна промяна, против надпреварата с един претендент ", сподели тя, като похвали протестиращите, че " правят работата на Борисов ", който е отказал да довърши правосъдната промяна. Тя упрекна премиера в Борисов в неистина поради думите му, че не желае да се меси в този избор, защото излъчените от неговата партия членове на Висш съдебен съвет са подкрепили кандидатурата на Гешев.

Манолова също се пробва да притегли десните с поддръжката си за митингите против избора на Иван Гешев, само че също би трябвало да открие метод да активизира повече от левите

Фотограф: Цветелина Белутова
Къде са левите

Политолози регистрират като неточност на Манолова прекомерното й разграничаване от Българска социалистическа партия при започване на акцията, с цел да флиртува с десните гласоподаватели. На европейските избори партията завоюва в София 85 хиляди гласа, а в този момент са под 73 хиляди макар по-високата изборна интензивност. Този спад може да се изясни с незадоволителната готовност на аленото ядро зад самостоятелната кандидатура на Манолова. Политологът Димитър Ганев от " Тренд " изяснява пред Капитал, че " играта на Манолова да се дистанцира от Българска социалистическа партия е демобилизирала някакви хора, корав електорат на Българска социалистическа партия. Електоратът на Българска социалистическа партия е характерен и за него е значима партията. Манолова обиди част от гласоподавателите на Българска социалистическа партия и те не излязоха да гласоподават. "

" Манолова може би очакваше наедно да завършат или да победи на първия тур. Това е сложна работа в синя София ", споделя Първан Симеонов. Според него обаче разликата от 38 000 е преодолима, в случай че Манолова успее да обърне психологическия разказ на акцията - стигането до балотаж да се окаже първа стъпка към активизиране на по-голям углавен избор.

Дали това е задоволително да промени мечтаният от Борисов разказ, че борбата към този момент е завършила, остава под въпрос. Борис Бонев - претендентът на младите

" Спаси София " беше години наред мощно гражданско острие против локалната власт и модела на ръководство на София ", споделя пред " Капитал " социологът Живко Георгиев, който изобщо не е сюрпризиран от резултата на Борис Бонев предходната неделя, когато завоюва двойно повече гласове от тези, които му отреждаха социологически организации преди изборите. С съвсем 48 хиляди гласа, или 10.77% от вота за кмет на София, Бонев се подреди на четвърто място без партийна поддръжка с помощта на ефикасната нишова акция като самостоятелен претендент.

Освен заслужени суперлативи резултатът му провокира и спор дали не разцепва демократичния десен избор. Профилът на гласувалите за него не удостоверява сходна теза. Според Първан Симеонов " Демократична България " и Бонев са част от едно и също пространство - " на градския активизъм. " Разликата сред тях е, че Бонев е " Игнатов плюс младост и митинг ". Според данните на " Галъп интернешънъл " 36% от гласувалите за Борис Бонев са на възраст сред 18 и 30 години, за съпоставяне - единствено 12% от гласоподавателите на Игнатов са в тази възрастова категория. " При Бонев има доста протестно гласуващи, първогласуващи, търсещи младежи и виждащи собствен връстник - той е най-младият на терена ", прибавя Симеонов.

Профилът на гласоподавателите му включва и за коя партия биха дали своят вот, в случай че в този момент се състоят парламентарни избори. Според разбивката 5.7% биха дали своят вот за Българска социалистическа партия, 14% биха подкрепили партията на Слави Трифонов - явен симптом за протестен избор, извоюван от Бонев. Според Първан Симеонов той е лишил сред 10 и 20 % от евентуалния избор за " Демократична България " в София.

Живко Георгиев счита, че " в обстановка на избори сдружението " Спаси София " се е трансформирало в най-привлекателния център за углавен избор против модела в София ", като Бонев се е оказал по-автентичен от Мая Манолова и даже от " Демократична България ". Според политолога Димитър Ганев от " Тренд ", Бонев се трансформира и в лицето на градската демократична общественост вместо Игнатов, като играе " красива политическа роля " - на необременен от хроничното съмнение към партиите самостоятелен претендент.

Георгиев обаче акцентира, че до момента в който неналичието на политически опит и на умеенето да се мисли " политтехнологично " са съдействали за електоралния му триумф, той " няма по какъв начин да трансформира в достоверно посланичество тези доста гласове ". Огромната част от вота на подкрепилите го за общински консултант близо 43 хиляди души се преразпределя точно към партиите на досегашното статукво.

Самият Бонев дава обещание дружно с екипа си да " работи по-активно от цели (общински) групи ", остава да забележим и действителната тежест на този ангажимент в решаването на проблемите в София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР