Големият УоУ! Момент за мисия “Ню Хърайзънс отмина на 14-ти

...
Големият УоУ! Момент за мисия “Ню Хърайзънс отмина на 14-ти
Коментари Харесай

Ню Хърайзънс: в очакване на данните

Големият УоУ! Момент за задача “Ню Хърайзънс ” отмина на 14-ти юли. Днес, на 20-ти юли, автоматизираната междупланетна станция ще съобщи последните фотоси от сближението с Плутон за това лято. Това поставя завършек на предаването на така наречен високоприоритетни данни. В интервала сред 20-ти юли и средата на месец септември “Ню Хърайзънс ” ще стартира да предава данни от нискоскоростните принадлежности (SWAP, PEPSSI и SDC). Когато данните от тези нискоскоростни принадлежности бъде свалена, през втората половина на септември ще стартира свалянето на всички научни данни и останалите фотоси във формат на компресиране вид lossily. Това ще продължи до към 16-ти ноември, след което “Ню Хърайзънс ” ще стартира да изпраща всичките си научни данни в режим lossless-без артефакти заради компресията. Този дълъг развой ще отнеме към една година.

Кога обаче елементарните фенове ще видят данните? До момента на сближението с Плутон нормата беше всички фотоси да бъдат оповестени в границите на 48 часа от тяхното приемане. Това беше чудесна политика. Тя ни разреши на нас, елементарните фенове, да се усещаме част от задачата.

Но наподобява, че въпросната политика ще претърпи промени и екипът ще одобри малко по-консервативен модел занапред нататък. Пак всички фотоси ще бъдат оповестени, само че това ще става в границите на огромни купчини, които ще бъдат качвани на страницата на задачата всеки петък. Така че наподобява, че в този момент в петък, на 24 юли, ще забележим последните фотоси за това лято, а през септември, откакто “Ню Хърайзънс ” почне още веднъж да праща фотоси, те ще бъдат качвани един път седмично.

Защо има смяна в проектите на публикуването на фотосите? Когато сходно нещо се случи, това по никакъв начин не е добре за публичността на задачата и за нейния авторитет. Това има потребност от пояснение, преди тематиката да бъде налазена от конспиративистите и НЛО-тълпата.

Една от аргументите е, че се оказва доста по-трудно да бъдат конвертирани свалените на Земята данни в фотоси, подготвени за качване в интернет. При доближаването с Плутон софтуерните пакети, които до този миг помагаха да бъдат превърнати даунлинкнатите данни в научни данни, не работиха по метод, по който се очакваше. “Ню Хърайзънс ” към момента не е изпратил огромно количество телеметрични данни, а тези данни са нужни на софтуерните пакети. Това лишава известни ръчни настройки, което значи, че е нужно повече време за работа.

Според блогърката Емили Лакдауола другата причина е по-прозаична – екипът желае да разгласява фотосите дружно със личната си интерпретация. Вероятно учените са си мислели, че 48 часа ще са задоволителни, с цел да го създадат. Но при облитането на Плутон имаше някои гафове с публикуването на фотоси, което трябваше да бъде координирано с лаборатория APL и със самата НАСА. Тези проблеми не са съдбовни, няма някаква повреда с “Ню Хърайзънс ”. Но заради тези проблеми не всички фотоси бяха оповестени съгласно първичните проекти и евентуално екипът има потребност от повече време, с цел да интерпретира фотосите и да даде своето пояснение какво тъкмо се вижда на тях.

Има много учени, които се опасяват, че в случай че си разгласяват фотосите в действително време, данните ще бъдат откраднати от външни, опортюнистични учени, които ще напишат публикации и ще ги изпратят към научните списания. Преди екипът на “Ню Хърайзънс ” не е проявявал сходни страхове. Но очевидно ненапълно историята се повтаря: Учените са чакали девет и половина години, с цел да стигнат до Плутон и в случай че фотосите бъдат оповестени неотложно, някой различен може да открадне това, което им се поставя по право. Страхът, обаче, е много по-сериозен – става въпрос за политиката на научните списания. Учените се опасяват, че в случай че фотосите изтекат в общественото пространство, научните списания могат да отхвърлят публикациите им под претекст, че тези данни към този момент са били оповестени някъде другаде (дори в случай че това е в блог). Вероятно има и още един фактор – евентуално учените са под заповед всяко едно научно изобретение, преди да бъде оповестено публично, то би трябвало да бъде показано пред формалните пиари на НАСА, а НАСА не обича изненади.

В историята на космонавтиката е имало много случаи, когато учени просто не желаят да споделят никакви фотоси досега, в който не са свършили всичката си работа с тях и не са написали оптимален брой научни публикации. Екипът към камерата “Озирис ” на “Розета ” към този момент се трансформира в легендарен образец –  страхът им е параноичен. Има някои учени, които стартират да си мислят, че имат право да сложат етикета “първооткривател ”  върху всички данни, които получат от задачата въобще. Това е неприемливо. Разбира се, екипът на “Ню Хърайзънс ” не е изпаднал в тази прекаленост, въпреки че среща компликации.

Ръководителят на задачата Алан Стърн постоянно е бил последовател на тезата, че публикуването на фотоси в действително време, с JPEG компресия, е един добър компромис – шансът някой външен академик да употребява сходни фотоси за обява е пренебрежимо дребен, а публиката е удовлетворена, тъй като фотосите са налице. Така че несъмнено фактът, че екипът на задачата внезапно взема решение да одобри малко по-консервативен модел на издание на фотосите, е разочароващ.

И все пак не е болежка за умиране – новият модел също не е чак толкоз неприятен. Ако фотосите бъдат оповестени на куп всеки петък, това значи, че забавянето е единствено сред 4 и 11 дни.

Очакваме следващата доза фотоси този петък!

Инфо: Planetary.org blog

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР