Големият победител в конкурса за 2017 г. беше стартиращата компания

...
Големият победител в конкурса за 2017 г. беше стартиращата компания
Коментари Харесай

Предприемачи със социални бизнеси могат отново да участват в Chivas Venture

Големият победител в състезанието за 2017 година беше започващата компания Siam Organic.

[Chivas Venture] Още по тематиката
Александър Рикар: Компаниите със мощни полезности ще съумеят в дълготраен проект

Изпълнителният шеф на Pernod Ricard пред " Капитал "
14 авг 2017
Зрънце ориз за по-добър живот

Пийтачай Дежкрейса, създател на Siam Organic и победител в надпреварата Chivas Venture 2017, пред " Капитал "
19 юли 2017
Проект за развъждане на био ориз завоюва надпреварата Chivas Venture

Тайландската компания Siam Organic завоюва финансиране в размер на 400 хиляди $
17 юли 2017

За четвърта поредна година български започващи компании със обществено виновни бизнеси могат да аплайват в интернационалния конкурс Chivas Venture, проведен от уиски марката Chivas Regal. Глобалната самодейност с общ награден фонд от 1 млн. $ има за цел да отличи и поддържа концепциите, които имат капацитета да влияят към позитивна смяна, подобрявайки живота на хората. Социалните бизнесмени, искащи да се включат, могат да аплайват на уеб страницата на конкуренцията най-късно до 30 октомври.

Етапите на надпреварата

В четвъртото издание на Chivas Venture ще се включат общо 29 страни, като всяка от тях на локално равнище ще излъчи най-хубавия обществен бизнес план, който да продължи напред към идващите стадии на надпреварата. Сред изискванията за присъединяване е претендентите да имат навършени 25 години и да владеят на задоволително положително равнище британски език, както и да имат записана в България компания.

На локалния край на Chivas Venture жури ще дефинира българския финалист. Екипът на определената започваща компания ще взе участие и в интернационалната акселераторска стратегия, дружно с останалите 28 финалисти от целия свят.

Малко преди финала на Chivas Venture ще се организира и публично онлайн гласоподаване, въз основата на което 200 хиляди $ от общия награден фонд ще бъдат разпредели сред всички финалисти. Колкото повече гласове събере даден план, толкоз по-голям дял от финансирането ще получи. На огромния край на надпреварата през юли 2017 година интернационалното жури ще дефинира сред кои финалисти ще се разпределят останалите 800 хиляди $.

Разгърната самодейност

Тази година в България състезанието за първи път се организира под мотото " Успелите спят по-малко " в отговор на времето и напъните, които бизнесмените влагат за да развият бизнесите си, постоянно, жертвайки съня си.

В продължение на самодейността в София ще се провеждат серия от вечерни събития, наречени " Бизнес по мрачно ". Те ще се проведат на 14 септември, 5 и 19 октомври в Sbar, където български бизнесмени и бизнес водачи ще опишат за трудностите, които са срещали и пътя на разгръщане от стартъп до печеливша компания. Обявените лектори все още са Борис Колев, ръководещ шеф в DigiMark, Любомир Бабуров, ръководещ шеф в Ozone.bg, архитектът и началник на екипа на плана " Визия за София " Любомир Георгиев, съоснователят на започващата компания Tickey Димитър Димитров, журналистът Георги Тошев, създателят на Bee Smart Technologies – компанията финалист във второто издание на Chivas Venture, Сергей Петров и Атанас Райков – общоприет управител на Viber за Централна и Източна Европа.

Българското присъединяване в конкуренцията

Стартиращата компания Sea Harmony, която показа България в последното издание на Chivas Venture създава система от отвесни ферми за миди, възстановяващи екологичния баланс в крайбрежните води и спомага за населването на така наречен мъртви зони. Предприемачите минаха през едноседмичен подготвителен лагер в Центъра за обществено предприемачество " Скол " към Оксфордския университет, само че не стигнаха до финалната петица, която показа плановете си на огромния край в Лос Анджелис.

Големият победител

За всичките три издания на Chivas Venture досега в конкуренцията са взели присъединяване над 6 хиляди обществени бизнесмени от целия свят. Големият победител в състезанието за 2017 година беше започващата компания Siam Organic, която получи финансиране в размер на 400 хиляди $. Младата компания цели да даде достъп на дребни фермери до световния пазар на био артикули, предоставяйки им специфични оризови семена и обучавайки ги на био земеделие. Проблемът, който компанията се стреми да позволи, е бедността във фермерските региони, където съгласно създателя Пийтачай Дежкрейсак фермерите печелят по 40 цента дневно. Специалният био виолетов ориз е богат на повече антиоксиданти, в сравнение с боровинката, поради което и цената му е с пъти по-висока, в сравнение с елементарния ориз. Именно отглеждайки скъпата продукция, фермерите ще усилят приходите си, които съгласно компанията могат да набъбнат с до 14 пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР