Големият ханш обикновено върви ръка за ръка с по-малък мозък,

...
Големият ханш обикновено върви ръка за ръка с по-малък мозък,
Коментари Харесай

Дали от нездравословни храни човек не само дебелее, но и оглупява?

Големият ханш нормално върви ръка за ръка с по-малък мозък, демонстрират няколко изследвания. Досега обаче не беше ясно кое е първичното – дали качването на килограми вреди на мозъка или към този момент смалени сектори от мозъка са отговорни за това, че хората напълняват.

Две проучвания стигат до извода, че и двата разновидността са правилни и процесите се усилват един различен. Но въпреки всичко първично е нездравословното хранене, настояват американски учени от Института за психиатрични проучвания в Ню Йорк, ръководени от Антонио Конвит. Центровете на апетита и на възнаграждението в огромния мозък на хора с наднормено тегло са по-малки и демонстрират структурни увреждания, написа екипът в сп. " Brain Research ". И освен това: по-високи стойности на инфектиране в нервната им система сочат, че увреждането продължава с бързо движение.

Учените изследвали с магнитно-резонансен томограф мозъците на 44 души с наднормено тегло и 19 с обикновено, всички над 50-годишна възраст. Анализирали размера на съответните мозъчни сектори, също и наличието на вода в тях – доста вода е симптом за увреждане на нервната тъкан. Измерили също стойностите на белтъка фибриноген, който издава възпаления в нервната система.

Както и при предходни проучвания, стойностите на фибриногена се оказали по-високи при дебелите хора – най-високи в случаите на мозъчни увреждания. Най-големите промени били в два сектора, които играят роля при системата за заплащане на мозъка и във вкусовите чувства. Затова учените считат, че промени в мозъка на хора с наднормено тегло могат да въздействат върху метода им на хранене.

Тези сектори са известни в проучването на пристрастяванията, твърди Пол Томсън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Те контролират освен апетита, само че и процесите на взимане на решения, които да вземем за пример възпират рискови дейности. „ Така храненето и наднорменото тегло могат дълготрайно да въздействат върху способността за самоконтрол ”, счита Томсън.

Тери Дейвидсън от университета Пърдю в Илиноис твърди, че има задоволително индикации, че омагьосаният кръг стартира с храненето. Със собствен докторант той основава модел, показващ по какъв начин се трансформира мозъкът. Дейвидсън изхожда от изказванията, че богата на захар и наситени мазнини храна може да докара до понижаване на мисловната активност при хора и при мишки – освен това преди засегнатите да надебелеят. Експерименти с животни посочили, че такова хранене непосредствено провокира възпалителни процеси в нервната тъкан, което се отразява на структурата на мозъка в двата упоменати центъра.

„ Увеличават се сигналите, че и деменцията се подхранва от нездравословни храни, наднормено тегло и обвързваните с това възпалителни процеси ”, споделя Томсън. А Конвит добавя, че смяна на метода на хранене на диабетици се следи усъвършенстване в мозъка. Той тепърваа ще изследва дали това важи за всички хора.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР