Големите вериги бензиностанции явно компенсират значително спадналите си продажби на

...
Големите вериги бензиностанции явно компенсират значително спадналите си продажби на
Коментари Харесай

Големите бензиностанции в България не свалят цените при 30% по-евтин петрол

Големите вериги бензиностанции очевидно компенсират доста спадналите си продажби на горива с нереално високите цени, които поддържат на фона на фрапантния спад на петролните фючърси. Това откри изследване на Economic.bg, основано както на инспекция на място, по този начин и на разбор на информацията, оповестена в профилирания уебсайт fuelo.net.

Към 10.00 ч. на 30 април цените на двата съществени петролни примера - европейският Брент и американският WTI, бяха надлежно 22.54 и 15.06 $ за барел. На 10 април фючърсите на двата сорта бяха надлежно 31.38 и 22.76 $ за барел. Тоест за 20 дни те са поевтинели надлежно с 8.84 и 7.7 $ за барел, или - с 28.2% Брент и с 33.8% американския WTI. Което, несъмнено, си е един доста сериозен срив на цените на „ черното злато ".

Постоянното поглъщане на цените на петролните фючърси на интернационалните пазари, някои от които в един миг даже минаха на негативна територия, слага и въпроса за цените на горивата в България, които въпреки и с по-малък % и с несъмнено закъснение, би трябвало също да следват нефтения тренд. По тази причина разгледахме цените на трите съществени типа горива в седемте най-големи вериги бензиностанции у нас - „ Лукойл ", „ Шел ", „ Ромпетрол ", ОМВ, „ Еко ", „ Петрол " и „ Газпром ", за същите 20 дни на април, както и на някои по-малки оператори.

Проучването демонстрира, че на 10 април междинните цени на всеобщия бензин А95 по обектите на „ огромната седморка " у нас са били сред 1.82 лева и 1.84 лева На същата дата цените на дизела в седемте вериги се движат сред 1.92 и 1.94 лева./литър, а на автогаза - от 0.82 до 0.86 лева

Вчера, 20 дни по-късно, цените на А95 са сред 1.81 до 1.84 лева./литър - т.е. 0% спад, на дизела - от 1.89 до 1.94 (от 2.1% до 0% спад), а на автогаза - от 0.81 лева до 0.84 лева (спад сред 5.4% и 1.1%).

Тоест при спад на цените на европейския вид нефт от 28.2% за последните 20 дни в България цените на трите съществени типа горива по седемте огромни вериги бензиностанции са паднали единствено сред 5.4 и 0%.

„ Няма да Ви отговоря на въпроса за какво цените на горивата по огромните вериги са по-високи от тези по дребните бензиностанции ", съобщи пред Economic.bg Светослав Бенчев, правист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). „ И повода за това е, както добре знаете, фактът, че сме в процедура пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), тъй че не е редно сега който и да било от БПГА да разяснява каквито и да било цени. А и другите цени по другите търговски обекти, съгласно мен, най-красноречиво приказват, че пазарът на течни горива в България е напълно конкурентен, тъй че няма и какво толкоз да се разяснява ", добави Светослав Бенчев.

Никой обаче, нито от Асоциацията, нито от която и да било верига, не може тъкмо да изясни за какво освен това състояние има други бензиностанции, и то значително, където в същото това време цените на горивата са фрапантно по-ниски.

Въпреки посочената от Бенчев процедура на Комисия за защита на конкуренцията през днешния ден той взе участие в утринния блок на Nova, където обстойно разяснява цените на горивата в Българи. Там той уточни, че продажбите през април са паднали с 50-70%. Също по този начин уточни, че цените не падат с предстоящата скорост, защото огромните вериги не редуцират хора, приходите понижават, а разноските остават същите. Той още веднъж реферира и към високия дял на акциза и Данък добавена стойност, който съставлява към 50% от крайната цена на колонките.

„ Друг проблем е, че може би има обновяване на сивия бранш в страната, защото, когато приходите на хората намалеят, всеки търси по-евтин вид да се снабди с гориво ", разяснява още Светослав Бенчев, разяснявайки по-ниските цени на по-малките търговски обекти.

Проверката на Economic.bg при пътешестване по автомагистрала „ Хемус " от София към Русе демонстрира фрапиращи разлики в цените на огромните и дребните бензиностанции. Така да вземем за пример на обект на „ Петрол " при км 5.540 цените на А95, дизела и автогаза през вчерашния ден бяха надлежно 1.83 лева, 1.94 лева и 0.78 лева./литър. Продължавайки на изток и тъкмо над Ботевград цените на бензиностанция „ Ивони " са надлежно 1.51 лева за бензина и дизела и 0.61 лева - за автогаза. Разликите са надлежно 0.32 и 0.43 лева./литър за бензина и дизела и 0.17 лева - за автогаза.

Пътувайки още няколко километра на изток и поглеждайки наляво към бензиностанция „ Шел " сред Трудовец и Правец, цените на бензина, дизела и автогаза са надлежно 1.83 лева, 1.91 и 0.78 лева./литър.

Още 20-ина километра в същата посока е бензиностанцията на ОМВ на 57 км, малко преди Ябланица. Там цените са надлежно 1.92 лева за бензина, 1.98 лева за дизела и 0.82 лева - за автогаза. Няколко километра след нея е обектът на „ Шел " тъкмо преди „ Стрелките ", където пътят се разклонява за Русе и Велико Търново. И там цените съвсем не са мръднали от 10 април насам - 1.84 и 1.92 лева за бензина и дизела, а автогаз бензиностанцията не предлага.

Но като приказваме за ниските цени, посочената нагоре „ Ивони " надалеч не е отличник в това отношение. На бензиностанцията „ Бент ойл " в Костинборд или пък „ Анри 64 " в Смолян бензинът през вчерашния ден се продаваше по 1.35 лева литъра. На бензиностанцията „ Антим " в Русе пък цената на А95 беше 1.38 лева./литър, а на „ Никсметал груп " в Ботевград - 1.39 лева./литър. Има още десетки търговски обекти с ниски цени на горивата в България, отвън веригите на „ огромната седморка ", които продават горивата на цени с 20-25% по-ниски от тях.

Но дано погледнем и цените на дизела, който през последните години към този момент кардинално се продава по-скъпо от бензина. На същата „ Бент ойл " дизелът през вчерашния ден струваше 1.36 лева./литър, на „ Еврогаз " в Смолян и на „ Антим " в Русе - 1.38 лева./литър, а на „ Вибест " Елхово, „ Анри 64 " в Смолян, „ Никсметал груп " в Ботевград - 1.39 лева/литъра. Има още доста бензиностанции, които продават дизела в диапазона 1.40-1.50 лева./литър, което е доста надалеч под седемте вериги.

Същото се отнася и за автогаза, който по десетки търговски обекти се продава на цени сред 0.56 и 0.61 лева/литър.

Всеки, който желае, може на уеб страницата на Fuelo.net самичък да види цените на горивата на десетки бензиностанции и дребни вериги в цялата страна, които са с 20-25% по-ниски от тези на седемте вериги.

И в случай че приемем обяснението, че сходни ниски цени са вероятни само при неплащане на Данък добавена стойност и данък, както и поради поддържане на по-ниско качество, каквито пояснения постоянно се дават в общественото пространство, тогава топката е в полето на страната, която очевидно няма силата да се оправи с този сив бранш. Нито Национална агенция за приходите, нито митниците, нито метрологичният надзор, нито службите очевидно съумяват да се оправят с него.

Затова е редно и разумно, защото сме в следващия дълъг уикенд, преди да се качат зад кормилото хората да ревизират къде какви са цените бензиностанциите по пътя им, с цел да решат къде ще зареждат. Защото при приблизително количество от 30 литра, което нормално се зарежда, разлика от 0.30-0.40 лева на литър не е за занемаряване, изключително в днешното нестабилно от икономическа позиция време.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР