Големите ученици от 5-12 клас към момента учат дистанционно до

...
Големите ученици от 5-12 клас към момента учат дистанционно до
Коментари Харесай

Обмисля се връщане на 7 и 12 клас в училище от 4-ти февруари

Големите възпитаници от 5-12 клас все още учат отдалечено до 31-ви януари, а възможното им връщане ще е най-рано на 4-ти февруари, т.е. когато стартира вторият образователен период. Това излиза наяве от думите на зам.-образователният министър Таня Михайлова пред. Тя разяснява, че се  обсъжда разновидността първо учениците от 7-ми и 12-ти клас да се върнат в учебно заведение на 4-ти февруари.

" Това, което ние обмисляме, в действителност е присъственото обучение да стартира от 4-ти февруари, тъй като на 3-ти е междусрочната почивка. Кои класове - тук би трябвало в действителност още веднъж да се види предпочитано. Безспорно 7-ми и 12-ти клас са класовете, които са в края на съответния стадий и поради това, сякаш повече клоним към тези класове. Но отново споделям, към момента обсъждаме - на този стадий предвид на епидемиологичната конюнктура по никакъв начин не е изключен вид, обмисляме и това, да има периодично повтаряне - т.е. да бъдат в учебно заведение, след това отново да бъдат в електронна среда ", уточни тя.

Според здравния министър изискване за завръщането в клас е заболеваемостта да се задържи под 120 на 100 000 души население. Предстои поредна среща сред него и сътрудника му от здравното ведомство, на която да се обсъдят разновидностите за връщане на учениците при започване на февруари. Според последната заповед на здравния министър учениците от 5-12 клас се образоват от разстояние до 31 януари т.г. По-малките деца от 1-4 клас пък се образоват присъствено от 4-ти януари т.г.

От през днешния ден учениците от професионалните гимназии се връщат присъствено в учебно заведение за учебни практики и изпити , които не могат да се организират отдалечено. Решението за това кои възпитаници и кои класове да се върнат ще се взема от педагогическите препоръки на образователните заведения. Това ще става не за всички възпитаници, а най-вече за тези, учащи се за специалности, чиято процедура не може да се организира в електронна среда.

Разрешават се също по този начин олимпиадите и надпреварите , само че при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения - задължително носене на защитни маски, спазване на отдалеченост и недопускане на лица с прояви на остри респираторни заболявания. Също от днес присъствено ще могат да се организират практики и изпити по процедура на студенти , специализанти и докторанти, семестриални изпити с практическа част, както и държавни изпити и отбрани на дипломни работи.

" Ние не сме затваряли и по време на отдалеченото образование, имали сме съвещания и в този момент възпитаници и учители имат подготвеност да се върнат в класните стаи ", разяснява пред БНР Димитрина Иванова от Професионалната гимназия по туризъм и лека индустрия в Благоевград. " В нашето училище единични случаи от деца идваха присъствено, това бяха учениците от 11 и 12 клас, тъй като им предстоят държавни зрелостни изпити за степен на подготовка ", разяснява в „ Преди всички “ и Таньо Стойчев - шеф на Професионалната гимназия по превоз и енергетика " Хенри Форд " в София.

" Учениците от 5-ти до 12-и клас се връщат в учебно заведение, само че единствено за практическо образование и изпити. Това е уравновесено, добре премислено решение и касае учениците от професионалните гимназии ", съобщи пред Българска национална телевизия и заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. " Насочването към практическите часове не е самоцелно - това са часове, в които учениците, които се образоват за специалност, получават нужните умения ", изясни тя и увери, че решението е съобразено с епидемиологичната конюнктура, а образованието ще става при строги ограничения против болестта.

Според нея учениците от професионалните гимназии не са изгубили доста от материала, който би трябвало да се усвоява в часовете за практическо образование, само че е време да ползват своите познания и умения, насъбрани чисто теоретично от разнообразни видеоматериали. " Важно е да подчертая, че практическите часове в никакъв случай не се организират с целия клас. Смисъл на практическото образование е всеки да работи на работно място. По тази причина това са и първите позволени часове - учениците или студентите са по-малко на брой и всеки има свое работно място. Тази организация на образование е основана още при започване на образователната година ", изясни логиката на взетото решение заместник-министър Михайлова. По думите й по рекомендация на просветителното министерство училищата са преобразували графиците си, тъй че в избран ден да има единствено часове по процедура.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР