Големите международни банки може все пак да изплатят големи бонуси

...
Големите международни банки може все пак да изплатят големи бонуси
Коментари Харесай

Банките не се отказват от големите бонуси въпреки икономическата рецесия

Големите интернационалните банки може въпреки всичко да изплатят огромни бонуси на управителните си фрагменти и тази година, макар икономическите вреди, нанесени от пандемията от COVID-19. Страховете, че скъпи фрагменти могат да бъдат привлечени от съперници, засенчват притесененията за  големите разноски за хонорари, написа Ройтерс.

Макар някои кредитори като HSBC и Deutsche Bank да вършат съкращения, с цел да понижат разноските, други банки подхождат по-лежерно към намаляването на работните места, заплатите и
бонусите, означават консултанти.

Проучване измежду 75 финансови компании на  консултантската компания Pearl Meyer демонстрира, че 63%  не са създали в на системата си за
бонуси на фона на пандемията, нито обмислят такива. Същевременно с това 70% чакат умерени или леко отрицателни последствия за фирмите си от пандемията.

Плановете за
бонуси се резервират макар неодобрението на регулаторните органи във Англия и на други места при започване на пандемията, като банките бяха призовани да пазят капитала си.

„ Тези банки се стараят да се движат в един темп. Никой не желае да бъде първият, който ще предприеме съкращения “, разяснява Саймън Патерсон от Pearl Meyer

Според източници на Ройтерс от две интернационалните банки, към момента е прекомерно рано да се спекулира с размера на
бонусите в другите отдели, въпреки че търговците чакат огромни заплащания.

Проучване на консултантската компания Johnson Associates от този месец сочи, че
бонусите за тази година за дилърите с закрепени приходи да вземем за пример могат да скочат с над 30% по отношение на предходната година.

Това обаче ще би трябвало да се балансира по отношение на представянето на останалите подразделения, като ниските лихви и предстоящият растеж на банкрутите могат да се отразят отрицателно на облагите при банкирането на дребно и корпоративното банкиране.

„ финансовите пазари са циклични, само че обстановката, пред която сме изправени, е невиждана. Никой не знае дали идната година ще донесе угощение или апетит “, разяснява Патерсон.

Предпазлив метод

Британския Орган за пруденциално контролиране (PRA) забрани
бонусите на висшето управление и чиновниците, поемащи основни опасности в най-големите банки, приемащи депозити в Обединеното кралство, когато рецесията с COVID-19 ескалира през март. Това значи, че някои от най-високостоящите търговци може да се разминат с бонусите.

Някои високопоставени мениджъри в Barclays, Lloyds Banking Group и NatWest Group се октазаха от плануваните покачвания и одобриха непринудено понижаване на заплатите.

От PRA обаче не разясниха какъв брой дълго ще продължи възбраната, като някои банки към този момент възнамеряват бъдещи изплащания.

Източник от водеща интернационална банка съобщи пред Ройтерс, че доста компании не са склонни да се разделят с актуалните си структури за
бонуси, защото това може да откаже младите висшисти да аплайват за ниски длъжности и да демотивира актуалните чиновници да продължат работа в тези сложни времена.

Бонуси за работа в рискови условия

Някои компании понижават сумите, които се заплащат на новите чиновници. Според данни на консултантската компания Morgan McKinley междинният растеж на заплатата във Англия за хората, които се местят от една финансова позиция на друга, е паднал до 15% през първата половина на 2020 година спрямо 19,8% година по-рано.

В Съединените щати някои банки, в това число Popular Inc и Associated Banc Corp, към този момент обявиха, че ще заплащат на чиновниците си на първа линия повече пари под формата на „
бонуси за работа в рискови условия “ по време на пандемията.

Джъстин Улф, шеф на консултантската компания Innecto Reward Consulting, счита, че банките ще усилят
бонусите за чиновниците, които са им помогнали да реализират съответни екологични, обществени и управнически цели.

„ Банките желаят на тях да се гледа като на институции, които вършат верните неща “, разяснява Улф.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР