Големите концерни трупат тлъсти печалби, а фермерите в страните -

...
Големите концерни трупат тлъсти печалби, а фермерите в страните -
Коментари Харесай

Кока вместо кафе, или докъде може да доведе бедността

Големите концерни натрупат тлъсти облаги, а фермерите в страните - производителки на кафе затъват в беднотия заради ниските изкупни цени. Тези страни са застрашени от миграция и разгръщане на незаконния бизнес с кока.

Наскоро в една плантация, ситуирана в сърцето на най-богатия район за рандеман на кафе в Колумбия, президентите на Колумбия и Хондурас Иван Дюке и Хуан Орландо Ернандес насочиха предизвестия по отношение на най-належащия проблем в техните страни. Поради ниските изкупни цени на кафеното зърно към 90 000 фамилии са застрашени да изпаднат в последна беднотия, предизвести президентът на Хондурас Орландо Ернандес. Докато бедността в Хондурас води до засилена миграция, друга е заплахата, която заплашва Колумбия.

" Нашата обстановка е отчайваща ", съобщи неотдавна Роберто Велес, представител на колумбийските фермери и помоли пазарите за помощ. Това би било и в техен интерес, сподели той, защото от ден на ден производители на кафе се изкушават да преминат към противозаконното, само че много по-доходоносно развъждане на кока. Обръщението на Велес бе последвано от отворено писмо, в което представителите на производителите на кафе от 30 страни от Латинска Америка, Азия и Африка се обърнаха непосредствено към компании като Старбъкс и Нестле, предупреждавайки за " обществена злополука ".

На доста места сегашните цени не са задоволителни даже за покриване на индустриалните разноски. Хиляди фамилии, които се занимават с развъждането и брането на кафе, са изложени на риск. Всъщност, макар подписания кротичък контракт с някогашната партизанска организация ФАРК производството на кокаин в Колумбия се е нараснало доста през последните две години. Ефектът се усеща и в Съединени американски щати, и в Европа, които бележат растеж в доставките на кокаин от Латинска Америка.

В Колумбия обстановката и без друго е напрегната от много време: през последните две години близо един милион души са избягали в Колумбия поради пагубното състояние в прилежаща Венецуела. Социалното напрежение измежду популацията нараства. Кризата с цените на кафето единствено още повече изостря обстановката.

Печелба за едни, загуба за други

В колумбийските градове Армения, Перейра и Манисалес кафе-производителите всяка заран гледат новините по малкия екран, с цел да наблюдават курсовете на акциите и настоящите цени на кафето на международния пазар. Хората се опасяват, тъй като цените не се повишават. Освен това работата по стръмните планински скатове е освен рискова, а и физически доста изтощителна. Печалбата би компенсирала този риск.

Докато цените на някои сортове кафе неотдавна доближиха нови рекордно ниски стойности, корпорациите регистрират големи доходи. През 2017 година “Чибо ” съумя да усили облагата си от 34 милиона евро на към 199 милиона евро, а приходите на Старбъкс за първото тримесечие на 2018 година доближават 6 милиарда $ (5 млрд.евро).

В същото време цените на кафето не престават да падат: през ноември 2016 година колумбийският вид кафе “Арабика ” се оценяваше на 177.85 цента на фунт, а през септември 2018 година цената падна до 125.74 цента. Разликата е близо 25%! Според специалисти, аргументите за огромния спад в цените на някои сортове кафе са богатата годишна продукция и спекулациите на фондовите пазари.

Критика и от неправителствените организации

" Спадът на международните цени на кафето от дълго време не е нещо ново, по тази причина и преходът към развъждане на кока в Колумбия към този момент стартира. Изкупните цени на кафето от дълго време не са задоволителни, с цел да покрият индустриалните разноски. Препитанието на милиони дребни земеделци е застрашено. В същото време кафе-гигантите означават милиарди облаги. Това е скандално ", споделя отец Майкъл Хайнц от организацията за подкрепяне на Латинска Америка “Adveniat ” в изявление за Дъждовни води.

" Справедливата търговия би бил отговорът на нелоялната международна търговия, само че по тази причина би трябвало да се упражни и политически напън върху мултинационалните корпорации ", твърди Хайнц, който следи процесите в Колумбия от близко. Критиката на страните-производители и неправителствените организации към този момент има резултат: Старбъкс неотдавна подари 20 милиона $ незабавна помощ на фермерите в Централна Америка. Само че това е дребна капка в морето, която в действителност не трансформира първопричините за казуса.

Дойче веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР