Големи резервоари, пълни със зелени водорасли, наречени градски фото-биореактор или

...
Големи резервоари, пълни със зелени водорасли, наречени градски фото-биореактор или
Коментари Харесай

Учени създадоха „течни дървета“, като решение на проблемите със замърсяването в града

Големи резервоари, цялостни със зелени водорасли, наречени градски фото-биореактор или „ течни дървета “, се популяризират като допустимо решение на проблемите със замърсяването на въздуха в огромните градове.

Публикации в Twitter, споделящи фотоси и видеоклипове на резервоарите с водорасли, станаха доста известни, като една от тях даже натрупа 18 000 лайкове и милиони гледания.

„ Учените основават течни дървета – контейнер, цялостен с вода и микроводорасли, който може да бъде опция на дърветата в градските региони “, гласи надписът.

Градските фото-биореактори „ Течни дървета “ в действителност се появиха в края на 2021 година, като бяха създадени от учени от Белградския университет в прилежаща Сърбия. Наречени „ LIQUID 3„, изказванията са, че резервоарите са първият градски фотобиореактор в Сърбия, предопределен да отстранява въглероден диоксид (CO2) от градския въздух.

Резервоарът от 600 литра е цялостен с микроводорасли, които употребяват фотосинтеза, с цел да трансфорат CO2 в О2 в същия развой, както вършат дърветата и другите растения, като събират сила от слънчевата светлина благодарение на хлорофил.

Микроводораслите заместват две 10-годишни дървета или 200 квадратни метра ливада “, сподели Иван Спасоевич, един от учените, работещи по плана от Института за мултидисциплинарни проучвания към Белградския университет, в изказване на Организация на обединените нации. Програма за развиване през 2021 година.

  • LIQUID3 съставлява различна устойчива идея за озеленяване на градска среда, която демонстрира лимитирано пространство и мощно замърсяване.
  • LIQUID3 е градски фотобиореактор, който употребява силата на микроводораслите за дейно премахване на CO  2  и произвеждане на O  2 и биомаса.
  • LIQUID3 замества едно възрастно дърво или 200 m  2 ливада.
  • LIQUID3 работи през зимата.

Водораслите също са по-ефективни от дърветата при премахването на CO2 от атмосферата, като работят сред 10 до 50 пъти по-бързо. Един тип водорасли, Хлорела ( Chlorella vulgaris) , е до 400 пъти по-ефективен при събирането на CO2 от дърветата, съгласно биотехнологичната компания Hypergiant Industries.

Въпреки това, Спасоевич сподели, че резервоарите в никакъв случай не е трябвало да заменят дърветата, а да бъдат пространствено дейно допълнение за градове с изключително неприятно качество на въздуха, като Белград, който е четвъртият най-замърсен град в Сърбия, защото има две огромни въглищни електроцентрали наоколо.

Сърбия е имала най-високото равнище на смъртни случаи, свързани със замърсяването в Европа през 2019 година, съгласно изследване на GAHP.

„ Нашата цел не е да сменяем горите, а да използваме тази система, с цел да запълним тези градски джобове, където няма място за засаждане на дървета “, сподели Спасоевич.

Освен това в някои градове замърсяването на въздуха е толкоз неприятно, че дърветата в действителност се борят с цел да порастват и оцелеят, до момента в който водораслите са по-издръжливи.

Според изказването над 59 % от сърбите живеят в градски региони с висока плътност на хора, здания и транспортни средства. С малко пространство за засаждане на дървета, тези течни дървета обезпечават ефикасен метод за справяне със замърсяването.

Водораслите, които са употребявали, са едноклетъчни сладководни водорасли, които могат да бъдат открити в езерата в Сърбия. Те са устойчиви на изискванията на града, могат да порастват в чешмяна вода и да устоят на високи и ниски температури.

Резервоарите също по този начин не изискват доста поддръжка, като спомагателните водорасли, основани от нарастващия разцвет на водорасли, би трябвало да бъдат премахвани на всеки 45 дни, последвано от прибавяне на прясна вода и минерали. Излишните водорасли могат също да се употребяват като тор, за филтриране на отпадъчни води или за произвеждане на биогорива.

„ Течните дървета “ също са проектирани да бъдат многофункционални в градско пространство, осигурявайки място за сядане, захранвано със слънчева сила осветяване през нощта и място за зареждане на мобилни устройства.

Програмата за развиване на Организация на обединените нации, в партньорство с Министерството на опазването на околната среда, избра „ LIQUID 3 “ като едно от 11-те най-хубави новаторски и климатично интелигентни решения в границите на своя план за климатично интелигентно градско развиване.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР