Годишните награди за облагородена зелена площ „Люсиен Шевалас” ще бъдат

...
Годишните награди за облагородена зелена площ „Люсиен Шевалас” ще бъдат
Коментари Харесай

Дават приза Шевалас за най-хубава градинка пред блока

Годишните награди за облагородена зелена повърхност „ Люсиен Шевалас” ще бъдат връчени на 22 октомври от 11 часа пред паметника на ландшафтния проектант в Цар Симеоновата градина. Този път те се връчват в деня, когато означаваме 100 години от кончината му.

Наградите съставляват бронзови пластики, които изобразяват стилизирано паметника му в Цар Симеоновата градина. Те са направени от скулптора Цвятко Сиромашки.

Участвали са десетки ландшафтни архитекти и жители.

Архитектите би трябвало да имат сбъднат зелен план, а пловдивчани да са осъществили превръщане на междублоково пространство с многогодишна растителност. Наградените са определени от комисия.

Конкурсът бе извършен за първи път по времето на Славчо Атанасов и в този момент се организира под егидата на зам.-кмета Пламен Панов и кмета на „ Централен” Георги Стаменов.



Връчването ще стане със спазването на ограниченията за сигурност.

Люсиен Шевалас е роден в град Обон в кантон Во в Швейцария. 5 години е бил велможа градинар на император Наполеон III, по-късно прави най-красивите паркове на Бразилия.

Става и велможа градинар на султан Абдул Азис. През 1879 година идва в Пловдив и преобразява града със своите европейски градини. Влюбва се в града и живее в него още 42 години.

За още пловдивски събития четете в новия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР