Годишните награди на професионалната танцова общност Импулс 2022 са инициатива

...
Годишните награди на професионалната танцова общност Импулс 2022 са инициатива
Коментари Харесай

Връчиха годишните награди на професионалната танцова общност Импулс

Годишните награди на професионалната танцова общественост " Импулс 2022 " са самодейност на хореографа Росен Михайлов и се реализираха от съдружие " Арт партнерс ". Водещи на церемонията по връчване на годишните оценки в парк-театър " Борисова градина " бяха младата певица Ники Михайлова-НИКА и Юрий Дачев - драматург на МГТ " Зад канала ". Композитор на събитието бе Георги Ценов-Жожо. Сценографията и декорите бяха предоставени от " New Garden " и " Solent Films ". Фотограф на събитието е Цветан Игнатовски. Церемонията театър бе снимана от режисьора Борис Радев и ще бъде излъчена по Българска национална телевизия, научи ДУМА от Росен Михайлов, хореограф, основател и продуцент на премиите " Импулс ".

Специални посетители на събитието бяха танцовите актьори Олга Житлухина, Десислава Стоева Валев, Мария Лозанова и Думитру Бузинку.

Наградените получиха грамоти и парични награди, обезпечени от Министерството на културата на Република България.

Примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова бе отличена в категорията " Изпълнител типичен танц - жена ". В същата категория, само че за мъж, беше отличен Никола Хаджитанев, министър председател солист на Софийската опера и балет и притежател на голям брой национални и интернационалните награди. За " Изпълнител актуален танц - жена " бе наградена Даниела Иванова - солистка с извънредно ярка диря в балет " Арабеск ". За " Изпълнител актуален танц - мъж " беше отличен Радослав Йорданов от бургаската танцова компания " Дюн ". Наградата за истинска хореография на авторско танцово зрелище взе Петя Стойкова за актуалния танцов театър " Ритуали на душата " (Танцова компания " Дюн " - Бургас).

Веса Тонова беше отличена в категорията " Постановка на класическо или акомодация на съществуващо танцово произведение " за балета " Баядерка " на Държавната опера в Пловдив.

Награда в категория " Хореография към други театрални или аудио-визуални продукции " получи Росен Михайлов за виртуалния танцов тур - VR апаратура " Нюанси независимост ".

Наградата за танцова продукция на годината отиде при спектакъла на Старозагорската опера " Сънят на Пилат ". За натрупа на година беше отличена танцовата натрупа на ДО - Стара Загора, с началник Силвия Томова.

С изключителна премия беше отличено 15-ото юбилейно издание на фестивала " Антистатик ", както и неговите основатели Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев. Извънредни оценки получиха и актьори, които през сезона демонстрираха, че точно от тях следва да забележим най-хубавото - Анелия Димитрова, примабалерина на балета на ДО - Стара Загора, и Павел Кирчев, солист на Варненската държавна опера.

Специалната премия, която е обичайната и се раздава всяка година за повсеместен принос в развиването на българския танц, получи Калина Богоева, една от най-известните прими на Националния балет на България.

За втора поредна година премиите на професионалната танцова общественост " Импулс " самоуверено обявиха наличието на танцовото изкуство на българската сцена като значим сегмент от културата на страната ни. Популяризирайки достиженията на обособени създатели, и на танца като цяло, премиите " Импулс 2022 " сътвориха освен една моментна (годишна) фотография на танца в България, само че и потвърдиха потребността от обединяването на една общественост от танцови създатели, които взаимно да се въодушевяват, да споделят достиженията си с сътрудници и с необятната общност, да обменят опит, да развиват гения си и да градят дружно бъдещето на танцовото изкуство у нас.

Този самобитен конгрес, който премиите " Импулс " основават, занапред ще търси решение и на някои неуместни тематики за метода, по който съществува и действа българският танц, като потребността от качествено обучение в тази сфера, която да " ражда " нови танцови звезди; потребността от лично финансиране на обособени танцови трупи; и нуждата от една огромна сцена, която да демонстрира танца в цялото му многообразие, обобщават уредниците на премиите " Импулс ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР