Годишнината от основаването наедно от най-старите светски образователни средища у

...
Годишнината от основаването наедно от най-старите светски образователни средища у
Коментари Харесай

Изложба на възпитаници от Славейковото училище в музей Старото школо в Трявна

Годишнината от основаването вкупом от най-старите всемирски просветителни средища у нас – СУ „ Петко Р. Славейков “ в Трявна,бе маркирана с извънредно красива и забавна галерия под надслов„ Желание да творим “, която показа произведения на ученици от часовете им по изобразително изкуство и бе публично открита в музей „ Старото школо “ в края на месец ноември.

Събраните произведения са на възпитаници от 5-ти до 12-ти клас и показват извънредно забавни и разнообразни техники на работа, които са усвоили в часовете по изобразително изкуство. Повече за тяхната активност описа техният учител госпожа Росица Скендерова, която имаше достойнството да показа първата си галерия като преподавател в Славейковото учебно заведение.

„ Ние в нашите часове по изобразително изкуство имаме доста неща, които би трябвало да научим, в това число и история на изкуството. История на изкуството най-добре се учи, когато се открива, по тази причина с 5-ти клас учихме история на изкуството, Древна Тракия, Древен Рим, Гърция и Египет с тези паравани за фотоси, като самите те откриваха метода, по който са живели и метода, по който са творели, облеклата, с които се обличали. С 6-ти клас учихме Византийската мозайка и сами я направихме единствено че не с истинските материали, ами с хартия, само че мисля, че е също толкоз впечатляваща. Със 7-ми клас откривахме дизайн – направихме лампи, като използвахме най-различни подръчни материали. С 10-ти клас правихме заблуда във фотографията, мисля, че техните хрумвания са много свежи. Самите те много се забавляваха, тъй като успяваха да открият и в компликацията развлечение. С 5-ти клас писахме също български поговорки върху глинени плочки, които може да видите зад мен. “разказапри откриването на изложбата преподавателят по изобразително изкуство.

Събитието събра десетки възпитаници, някогашни и сегашни преподаватели, представители на културни и просветителни институции, които показаха мощните си усещания от творчеството на децата. Своите усещания и откровени пожелания насочи към всички тях и кметът на Община Трявна госпожа Силвия Кръстева, която бе измежду формалните посетители при откриването на изложбата.

За труда и старанието, които са положили в часовете си по изобразително изкуство, децата бяха поздравени още от шефът на образователното заведение госпожа Гергана Ганчева, както и от шефът на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна госпожа Юлия Нинова, която акцентира уменията на тревненските ученици и обстоятелството, че са горди наследници на старите майстори.

Празникът на учебното заведение и изложбата„ Желание да творим “бе мотив, Специализираният музей да награди участниците в задачата„ Трявна през моите очи “към просветителната програма„ Трявна – позната и непозната “. Отличени бяха създателите на есе, на фотография и видео. Освен премиите за спечелилите, всички получиха грамота за присъединяване и несъмнено, почерпка за целия клас. Надяваме се идващите начинания, с които музеят продължава взаимната си работа с учебното заведение да продължат със същия триумф, предпочитание и възторг, допълват още от СМРЗИ-Трявна.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР