Годишната класация на SeeNews за стоте най-големи компании в региона

...
Годишната класация на SeeNews за стоте най-големи компании в региона
Коментари Харесай

Топ 100 на компаниите в Югоизточна Европа: Пандемията сви леко приходите, но удари печалбите

Годишната ранглиста на SeeNews за стоте най-големи компании в района демонстрира, че ковид-19 предстоящо е повлиял бизнеса: приходите на стоте колоса се свиват със 7% до 120 милиарда евро. По-едрият отрицателен резултат се чете в облагите - те спадат с ¼ и са сумарно 3.5 милиарда евро. Лидер за поредна година в SEE TOP 100 е румънското отделение на Renault - Automobile Dacia, макар че продажбите му се стопяват с 26% до 3.8 милиарда евро, а облагата - на половина. Причината е лесна за отгатване - поради COVID-19 заводът затваря за месец, а дефицитът на полупроводници стопира възобновяване.

Подреждането преглежда финансовите резултати на сдружения от Румъния, България, Сърбия, Хърватия, Словения и Северна Македония (както и от Босна и Херцеговина, Албания, Молдова и Черна гора, които нямат представител в топ 100). Къде сме ние

Българската вест в класацията е, че медодобивният комбинат в Пирдоп - " Аурубис ", се изстрелва в челната петица, до момента в който преди години е заемал 11-та позиция. Затова пък потъва миналогодишният пети - " Лукойл Нефтохим Бургас ", който за 2020 година слиза до 20-то място. Рафинерията води и в един отрицателен прорез на класацията - с минуса си за 2020 година от 260 млн. евро българската компания оглавява подреждането на най-губещите сдружения в района. Страната въпреки всичко има представител и в топ 5 на най-печелившите: " АЕЦ Козлодуй " - с чист марж от съвсем 22% атомната централа е номер 3.

13 са българските представители в класацията, като в топ 100 последното сдружение е с доходи от 580 млн. евро. Броят е с едно сдружение повече от миналата година. Разликата е, че през 2020 година в подреждането влиза консорциумът Arkad (с две дружества), който построи българската права от турски поток, само че това е еднократна поява. На Балканите, като в България

Картината в Югоизточна Европа съвсем дублира изводите от. И в двете подреждания приходите се свиват със 7%. Но при облагите тук резултатът е малко по-добър - спад от 16%, за разлика от района, където индикаторът се срутва с 25%.

Сходни са и придвижванията по браншове. В района най-пострадал е бизнесът на фирмите за горива и коли, до момента в който търговците, най-много тези с онлайн наличие, и фармацевтичните сдружения имат растежи. Аналогични са печелившите и губещите и тук, с дребната разлика, че в България няма автопроизводител, само че фабриките за авточасти постоянно са претърпяли по-слаба година.

Търговците за първи път са най-многобройната група (26) в класацията на SeeNews, която се изготвя към този момент 15-та поредна година. Досега подреждането беше доминирано от бранша на петрола и газа, които в този момент са с 20 представителя.

Огромен скок нагоре прави румънският онлайн търговец Dante International, който се изкачва до 26 място, с доходи от 1.4 милиарда евро и годишен растеж от 41%. В България локалното сдружение на компанията зад марката eMag също има нечуван растеж от 74% до 183 млн. лева, само че за разлика от румънската компания-майка, тук бизнесът регистрира загуба.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Промишленост 1 Икономика 2 Политика 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Икономика 3 Свят Банки и застрахователиИзвън главната ранглиста на най-големите 100 компании в Югоизточна Европа планът SEE TOP 100 на SeeNews обичайно включва и нареждане на водещите 100 банки в района по общи активи, както и на най-големите 100 застрахователни сдружения, класирани по брутно записани награди.В тазгодишното издание на SEE TOP 100 Banks попадат 16 банки от България, отпред с Уникредит Булбанк, която резервира шестата си позиция отпреди година. Следват я Банка ДСК, която се изкачва от 12-то до 7-о място в района, и ОББ, която отстъпва с една позиция от 14-о до 15-о място. Лидер в подреждането е румънската Banca Transilvania.Класацията на застрахователите се оглавява от словенската Zavarovalnica Triglav, а групата на 19-те български представители в SEE TOP 100 Insurers водят " Лев инс " на 16-о, " Евроинс " на 17-о място и " Булстрад Виена иншурънс груп " на 19-то място (съответно номер 17, номер 21 и номер 18 през предходната година).
Годишната ранглиста на SeeNews за стоте най-големи компании в района демонстрира, че ковид-19 предстоящо е повлиял бизнеса: приходите на стоте колоса се свиват със 7% до 120 милиарда евро. По-едрият отрицателен резултат се чете в облагите - те спадат с ¼ и са сумарно 3.5 милиарда евро. Лидер за поредна година в SEE TOP 100 е румънското отделение на Renault - Automobile Dacia, макар че продажбите му се стопяват с 26% до 3.8 милиарда евро, а облагата - на половина. Причината е лесна за отгатване - поради COVID-19 заводът затваря за месец, а дефицитът на полупроводници стопира възобновяване.Подреждането преглежда финансовите резултати на сдружения от Румъния, България, Сърбия, Хърватия, Словения и Северна Македония (както и от Босна и Херцеговина, Албания, Молдова и Черна гора, които нямат представител в топ 100). Къде сме ние
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР