Годините, които Volvo бе под шапката на Ford Motor Co.

...
Годините, които Volvo бе под шапката на Ford Motor Co.
Коментари Харесай

Ренесансът на Volvo започна - появи се ХС90

Годините, които Volvo бе под шапката на Ford Motor Co. му се отразиха много зле. Но още по-зле се одобри новината, че Geely купува шведската марка. Колко неправилно бе това! Ренесансът стартира с наливането на $11 милиарда и появяването на ХС90, с което действително марката бе наново стартирана. В основата на всичко това лежи конструкторът Lego, модулната платформа SPA – Scalable Product Architecture. На нея са „ качени” също огромните комби V90 и седан S90, а в този момент e ред и на новия XC60, написа Вести бг.

Същият този е правоприемник на същински феномен. За подобен нормално сме привикнали да дефинираме баткото XC90, който изкара 12 години на пазара. Още по-впечатляваща е историята на ХС60, която за мен стартира преди тъкмо 10 години. Тогава „ Мото Пфое” бяха съумели да докарат концептуалния модел XC60 за автосалона в София. Годината е 2007 година и това евентуално бе първата същинска идея, стъпвала на родна земя. На салона персонално чух човек да пита за цената, заявявайки, че е подготвен сега да купи автомобила. Не знаеше, че не се продава, а застрахователната му стойност бе милиони. Същият този автомобил ми бе възложен, в качеството ми на основен редактор на едно списание, с цел да снимаме фотосесия с една красива известна дама.

Тези мемоари се връщат в главата ми при типа на подредената редица от нови ХС60, посрещащи ме на „ Ел Прат”, Барселона. Но феноменални са не спомените ми, а фактът, че 9 години (първото потомство бе стартирано през 2008 г.) по-късно Volvo XC60 към момента е най-продаваният модел на компанията. През май Volvo регистрира 12,2% растеж на продажбите си (над 54 000 коли), от които 15 600 се падат точно на ХС60, а вторият V40/V40 Cross Country е с на половина по-малко. Това е толкоз впечатляващо, колкото впечатлен останах аз от наследника му. Толкова, че си разреших да заявя, че Х3, Q5 и GLC към този момент имат сурогат като измерител в класа.

Първото усещане е това, което постоянно сграбчва. Новият XC60 наподобява извънредно елегантно и спортно по едно и също време с това. Причината е увеличената дължина и ширина, само че понижената височина. Дългият челен похлупак ме кара да бленувам, че начело имаме надлъжно ситуиран „ шестак”, само че това са нелепости. Двигателите на Volvo от десетилетия са напречно ситуирани, тъй като в компанията повече се цени комфортът и просторът в купето. Такъв има в обилие, въпреки багажникът (505 л) да не е пример. Двигателите към този момент са единствено 4-цилиндрови, алуминиеви, само че Т6 просто свети.

Блести и хромираната радиаторна решетка, която е извънредно изразителна. Тук обаче тя стои доста по-елегантно и стилно, защото при ХС90 арогантността й идва допълнително. Акцентът естествено е „ Чука на Тор “. Така шведите назовават дневните Т-образни светлини, които са заплашителна панорама в огледалото. L-образните стопове също считам, че са най-добре оразмерени точно в ХС60.

Интериорът е този, който същински ме пленява във всеки един от трите нови модела на Volvo. За него мога да нареждам куп епитети и съпоставения. И няма да е прекалено. Той просто е брилянтен. Светъл като скандинавска всекидневна, също толкоз безвреден.

Едва ли има някой, който се съмнява в сигурността на колите Volvo. Още през 1944 година шведите са първите, които слагат трипластово предно стъкло на автомобил, през 1958 година изобретяват триточковия колан (дотогава той е двуточков), третата стоп светлина също е тяхно дело, страничните въздушни възглавници, от края на 90-те колите им имат система WHIPS за отбрана от камшичен удар…

Няма да е пресилено да се каже, че Volvo е в дъното на съвсем всяка технология за сигурност. Но това, което мен ме впечатлява най-вече по тематиката, е твърдото им желание от 2020 година насетне нито един човек да не загине в нов автомобил Volvo. Никой досега не си е разрешил смелостта да съобщи нещо такова, по тази причина аз постоянно акцентирам този факт, когато би трябвало да се приказва за сигурността в колите Volvo. Той е задоволително сладкодумен, тъй като в противоположен случай изброяването на системите за дейна и пасивна сигурност би се трансформирало в много скучно четиво. Спирам до тук по тематиката, изчерпах я.

Но не и тематиката интериор. Изчистени до съвършенство линии, ергономичен, удобен. А качеството на направа просто е напълно. Белият цвят за интериор изобщо не е логически избор за нашите географски ширини, само че за Volvo е наложителен. Той придава уют, заздравен от огромния стъклен покрив. Самите седалки са толкоз анатомични, колкото може да е една седалка на Volvo.

Така стигаме до централния екран, който е копие на таблет. Чувал съм супер неточното съпоставяне, че Volvo копирали Tesla. Това е цялостна нелепост, тъй като в Tesla има „ телевизор”, а тук точно работещ инструмент. Въобще не считам да съпоставям качеството на направа. Просто шведите блестят по отношение на съперниците си по този индикатор. Бутоните на централната подпора са под 10, всичко се управлява от таблета. За първи допир е належащо време, с цел да се запознаеш с менютата, само че аз съм карал към този момент всички нови модели Volvo, тъй че съм безусловно наясно с нещата.

Наясно съм и със задвижването, по тази причина първо желая ключовете за D5 трансформация. Логичният избор за първокласен SUV. Той работи с 8-степенна автоматизирана кутия (единствен избор за всички агрегати), а пето потомство многодисков съединител на BordWarner (част от AWD системата) задвижва задните колела. Любопитното при този мотор е системата Power pulse, чиято цел е да понижи турбо дупката. Не бих споделил, че й се отдава във всеки миг, само че разход от под 7 л/100 км е впечатляващ индикатор за един не лек автомобил като ХС60. Вярно, не съм го настъпвал доста към Барселона, само че по тази причина път понастъпих версията Т6, която в действителност свети във високите обороти.

Механичен компресор на Eaton „ надува” мотора при ниските обороти, а след 3500 об/мин се включа турбото. Ефектът от тази каскада е чувството, че под дългото торпедо начело има инсталиран мотор с размер най-малко 3,0 литра, а не 2,0-литров с 4 цилиндъра. И в действителност е впечатляващ, по тази причина Т6 е един от дребното елементи, който ме кара да предпочета бензин пред дизел в SUV.

Добре, Volvo XC60 няма динамичността и пътното държание на Х3 35i xDrive, само че и няма сходни упоритости. Volvo не се е втурнал да преследва BMW или Audi в частта спортно пътно държание. Моделът и марката залагат на комфорта и стабилността, което надалеч не значи, че кормилото губи връзка с пътя.

Аз персонално за малко да изгубя централно връзка, когато разбрах, че базовата цена на Т6 е 105 360 лева Множко ми се виждат, само че още повече са 110-те хиляди за упоменатото BMW X3 35i xDrive. Аналогично е ситуацията и при дизеловия D5 модел: 99 660 за Volvo против конкурентното X3 (но 258 к.с.), което коства 103 600 лева с Данък добавена стойност. Това ми даде успоколение.

Volvo XC60 продължава да развива своите най-силни черти: комфорт, изтънченост, сигурност, шир. Не единствено това, само че ги усъвършенства до степен, която ме накара още в самото начало да заявя нещо доста мощно, а точно, че към този момент има нов измерител, който е друг от наложителните представители на огромната немска тройка. Новото XC60 е автомобил, който ще открадне от клиентите на немските си съперници.

Технически характерности:

Volvo XC60 T6

Размери

Дължина, мм: 4688

Широчина, мм: 1902

Височина, мм: 1658

Междуосие, мм: 2865

Собствено тегло, кг: 1814-2115

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1969

Макс. мощ, к.с. при об/мин: 320 при 5700

Макс. въртящ миг, Нм при об/мин: 400 при 2200-5400

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,9

Среден разход, л/100 км: 7,7

Вредни излъчвания СО2, г/км: 176

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР