Годината едва започна и празниците отново са тук. В първия

...
Годината едва започна и празниците отново са тук. В първия
Коментари Харесай

Днес е голям празник! Какви са поверията и гаданията

Годината едвам стартира и празниците още веднъж са тук. В първия ден от новата година църквата отбелязва Обрезание Господне и се уважава паметта на Свети Василий Велики. Денят се назовава Васильовден и още Сурваки.

Празникът Обрезание Господне напомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му.

Св. Василий Велики е един от огромните философи и писатели на раннохристиянската черква. Василий, наименуван Велики още приживе, бил талантлив и с пророческа мощ, която му разрешила да планува деня на своята гибел.

По традиция през днешния ден се извършва обичаят сурвакане

На Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Самото сурвакане се явява един тип продължение на коледарските благословии.

Както коледарите, по този начин и сурвакарските групи си имат лидер и човек, който извършва ролята на магарето и прибира парите и другите блага. Сурвакарите носят със себе си дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна.

Домакините подаряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите би трябвало да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на „ мръсните” дни и да предпазят хората от тях.

За трапезата на празника

се подготвят варена свинска глава, пача, баница, пита, кокошка или пуйка със зеле, печено прасенце, мед, варено жито, орехи, ошав.

Задължително масата се прекадява с тамян, с цел да се прогонят злите духове.

Поверия и гадания

Първият залък от баницата с шансовете, момите и ергените поставят под възглавницата си, вярвайки, че който сънуват, той ще е бъдещият им брачен партньор (съпруга).

Ако ядките на орехите са едри и здрави, крепко ще е фамилията.

В някои региони от кромида, който е каден, нарязват на дванадесет колелца, поставят сол на всяко и ги назовават на всеки от дванадесетте месеца. На сутринта ревизират: в случай че солта от колелцето се е стопила, то този месец ще бъде дъждовен,ако не е, времето през този месец ще бъде ясно и изсъхнало.

Около огъня или трапезата се гадае за идни сполуки през Новата година

Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината.

Кихне ли някой, приема се за добър знак и на името на кихналия се назовава първото родено през пролетта домашно животно.

Белязани с конец листа от бръшлян се оставят под стряхата през нощта в паничка с вода. Сутринта гадаят съгласно това, чие листо е свежо или увяхнало.

С вода, в която е натопен дрян, моми и дами мият косите си, с цел да са здрави и лъскави.

На 1 януари имен ден честват всички с имената: На този ден имен ден честват: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР