Годината е 2005-а. Тери Джон, скаут на Манчестър Сити, прави

...
Годината е 2005-а. Тери Джон, скаут на Манчестър Сити, прави
Коментари Харесай

Дребосъкът и любимата му футболна топка

Годината е 2005-а. Тери Джон, скаут на " Манчестър Сити ", прави следващата си обиколка из локалните учебни заведения в търсене на гении. Следващата му спирка е " Бридж Хол " в Стокпорт, с цел да види в деяние Калъм Фоудън. Преди мача обаче пита кой е най-хубавият там и след секунди пред него се озовава по-малкият брат на Калъм - Фил.

" Той беше толкоз малък, че се губеше в тревата. Като всеки състезател със мощен ляв крайник, действаше по-балансирано, по-елегантно. Направи ми усещане, че постоянно следи какво се случва към него и се нарежда чудесно. Хората ми споделяха, че е прекомерно дребен и не схващат за какво му разпореждам такива очаквания. " Всеки дъб преди този момент е бил жълъд. Нужно е самообладание! " - отговарях аз ", раказва Джон, който прекара две десетилетия в академията на " Сити ", преди да премине в " Ливърпул " през 2016 година



Сега това 5-годишно хлапе е най-големият гений в британския футбол. Навършилият 21 години през вчерашния ден Фил има 11 трофея в кариерата си и протяга ръце към най-ценния в клубния футбол - Шампионската лига. Израстването му под управлението на Пеп Гуардиола е феноменално. Испанският експерт постоянно го е определял като необикновен гений, съпоставим с шесткратния притежател на " Златната топка " Лионел Меси.

Снимка: Getty Images

Фоудън е младата звезда с 16 гола и 10 асистенции за сезона. Той обаче е и дребосъкът, чийто извор на благополучие остават футболната топка... и сбирката от " Панини " стикери.

" Беше елементарен за развъждане. Купуваш му нова футболна топка и той е благополучен. Не се нуждаеше от нищо друго. Играчките не го вълнуваха, единствено топката ", споделя майка му - Клеър.

Малкият Фил прохожда на 10 месеца, не след дълго стартира да подритва топка. В учебно заведение дриблира из коридорите с топче намачкани листове. На лагерите с националния тим жонглира в хотелската стая с топка от чорапи. Обожава футбола, а доказателство намираме и в богатата му сбирка от " Панини " стикери, които продължава да събира. Близките му също са " в играта ".

" Водих децата на зоопарк и на връщане минахме през магазин на " Морисънс ". Видях огромна кутия със стикери и незабавно му се обадих. Понякога сме на път и той споделя " Спри, там продават стикери. Хайде, Бек, отиди и купи всички на щанда. Не желая аз, тъй като ще ме разпознаят! ", споделя половинката на Фоудън и негова детска обич - Ребека Кук. Двамата имат двегодишен наследник на име Рони, тъй че е доста евентуално скоро броят на " Панини " стикерите у дома да се удвои.

Любопитното е, че Фил е събрал всички от албума на Висшата лига за сезон 2020/2021... без един. Липсващият е с неговия лик.

Всъщност формата на Фоудън в последните седмици е изненадваща, имайки поради, че неотдавна той загуби доста непосредствен човек. Дългогодишният му консултант Ричард Грийн, който победи рака, умря след затруднения от COVID-19. Новината за гибелта му стигна до Фоудън след успеха на Англия с 2:1 против Полша в международна подготовка на 31 март.

" Фил го одобри доста тежко, беше безутешен по пътя от " Уембли ". Ричард му бе като втори татко. Докато лежеше в болница и се бореше с ковид, Фил постоянно се обаждаше, с цел да ме пита по какъв начин е. Казваше " Предай му да се прибира вкъщи. Не съм вкарвал гол откогато е там ", разкрива Оуен Браун - част от екипа на Фоудън.
View this post on Instagram

" Фил ми показа, че от този момент, където и да отиде, светлините премигват за малко. Вярва, че това е Ричард, който го твърди, че продължава да бди над него. Ричард смяташе, че Фил ще стане най-хубавият футболист в света. Фил постоянно е бил стимулиран да стигне до върха, само че в този момент желае и да потвърди на всички, че Ричард е бил прав. ", добавя Браун.



Мениджърът на " Манчестър Сити " Пеп Гуардиола разруши четвъртфиналната поличба в Шампионската лига. Следващата цел е да покаже на експертите, че може да завоюва купата и без Лионел Меси. И двата му триумфа в шампионата с " Барселона " като треньор - през 2009 и 2011 година, са реализирани с аржентинския талант в състава. Бъдещето на Меси наподобява обвързвано с Каталуния, само че дали Гуардиола към този момент не е разкрил своя Меси в Манчестър?

Снимка: Getty Images

Финалът в Шампионската лига сред " Манчестър Сити " и " Челси " можете да гледате довечера от 22:00 ч. директно по bTV Action. Коментарното ни студио стартира час преди първия съдийски сигнал в Порто!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР