Годината е 1992ра. В унгарския град Сексард се провежда Европейско

...
Годината е 1992ра. В унгарския град Сексард се провежда Европейско
Коментари Харесай

Националният отбор по вдигане на тежести, който покори Европа


Годината е 1992ра. В унгарския град Сексард се организира Европейско състезание по повдигане на тежести. Фаворити за отборната победа са България и Сборен тим, формиран от състезатели от към този момент някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Очакванията се оправдават и двата тима печелят по 5 трофеи.

Успехът за България и в частност за Николай Пешалов е още по-голям, защото последният съумява да надделее над определяния за най-хубав щангист в историята Наим Сюлейманоглу .

През идващите три десетилетия достижението от Сексард остана недостижимо за българските състезатели по вдигне на тежести. Това обаче се промени през предходната седмица, когато българският народен тим победи на Европейското състезание в Тирана .

При мъжете българските щангисти завоюваха 8 медала в дуела – 5 златни, един сребърен и два бронзови, завършвайки преди всичко в отборното класиране.

Злато завоюваха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов . Световният първенец Карлос Насар стана вицешампион, а Габриел Маринов и Божидар Андреев се окичиха с бронз.

Общо в обособените придвижвания бяха завоювани 13 златни, 5 сребърни и 5 бронзови медала, като Мария-Магдалена Кирева завоюва сребърен орден в изхвърлянето в категория до 76 кг. при дамите.
 Иван Димов, Ангел Русев и Габриел Маринов
Въпреки огромния триумф, множеството състезатели не показаха бурна наслада от постигнатото. Основна причина за това са свадите във федерацията по повдигане на тежести, които доведоха до неприятна организация, понижени или изчезнали средства за подготовка и награди, както и цялостното прекъсване на парите за треньорския щаб, воден от Иван Иванов .

"Искам да благодаря на старши-треньора Иван Иванов и неговите помощници – те ни подкрепяха и поради нас изтърпяха толкоз ограничения в последните няколко месеца. Ако не бяха те, нямаше да издържим толкоз месеци без финансиране ", сподели спечелилият втора поредна европейска купа при мъжете Ангел Русев .

"Пет месеца седяхме без заплати. Успяхме по някакъв метод, с помощта на треньорите, да продължим да упражняваме, тъй като кой естествен човек продължава да работи, в случай че не получи пет месеца заплата ", сподели различен от първенците Христо Христов.

През май 2021 година с гласовете на 24 от общо 30 клуба отпред на федерацията беше определен предприемачът Ариф Маджид . С голям брой обжалвания и забавяния посредством процедури действително отпред на федерацията към момента стои управлявалият 10 години щангите Неделчо Колев .

Управлението му в последните месеци води до обстановка със закъснение на заплащанията. Освен това България загуби опцията да бъде хазаин на Европейското състезание, а младежкият тим на страната пропусна Световното състезание, което се организира при започване на май в Гърция.

"Състезателите ни, някои от тях на международно равнище даже при мъжете, са демотивирани. От началото на годината те не са получавали заплати и стипендии, а в този момент са шокирани от обстоятелството, че след толкоз дълга и качествена подготовка им се лишава опцията да вземат участие на международно състезание и да се потвърдят ", сподели при започване на май старши-треньорът на националите Иван Иванов .

Няколко седмици по-късно състезателите въпреки всичко получават пари, само че такива не са планувани за треньорите, а съгласно тях Неделчо Колев даже подхваща дейности за промяната им. В тази обстановка треньорите обаче не се отхвърлят, а със лични средства и с персоналните си коли отиват в Тирана.

"Историческият триумф в Албания е два пъти по-ценен, тъй като е макар цялата експанзия против националния тим и особено против Иван Иванов. Те бяха без поддръжка, без даже схващане на многото проблеми, стоварили се връз тях в последно време ", сподели определеният за президент на федерацията Ариф Маджид.

В разногласието се намеси и министърът на спорта Радостин Василев , който предизвести федерацията, че в случай че вътрешните проблеми не бъдат изяснени, страната ще спре финансирането на спорта.

Заради проблемите в последните месеци българските състезатели получават предложения от други федерации да се състезават за техните национални тимове. Най-активна в това отношение е Катар, която предлага контракти на Карлос Насар , Божидар Андреев и Мартин Тошев . Тримата обаче не престават да се състезават за България.

Показателен за желанието на щангистите ни да се състезават за България е казусът на Дейвид Фишеров . Той е австриец, само че се мести в България, кандидатства за поданство и в последна сметка го получава. По-късно взема решение да промени и фамилното си име. Казва, че това е знак за почитание и признателност. Днес той живее в Сливен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР