Година след началото на войната, Украйна използва много повече боеприпаси,

...
Година след началото на войната, Украйна използва много повече боеприпаси,
Коментари Харесай

Как автосервизи, железарски работилници и складове за скрап се оказаха безценни за украинската армия

Година след началото на войната, Украйна употребява доста повече муниции, в сравнение с НАТО съумява да създава. Когато доставките на оръжие за фронта не стигат, цивилните украинци активизират силите и уменията си в интерес на постоянната войска. За новата бойна техника, в която доброволците вграждат смели хрумвания, дръзки решения и всевъзможни материали втора ръка - вижте.

Допреди година това са били елементарни железарски работилници, хранилища за скрап и автосервизи. Но с напредването на войната към този момент запълват неналичията на техника и оръжие за постоянната войска. В тежката обстановка, която заплашва страната им, украинците са наясно, че би трябвало да взимат дръзки и непредвидени решения.

" Сражаваме се, като използваме нови партизански тактики. Така ни пристигна концепцията за основаване на тази военна машина. Унищожихме съветска ракетна система " Град ", взехме дула от нея и започнахме да сглобяваме платформата ", споделя украински боец.

30-годишният камион, върху който е инсталирана самоделната система за събаряне на дронове, бързо се потвърждава в полеви условия. Военните го избират поради високата му проходимост, късата база и хубавичко каросерия, която е добра основа за изстрелването на снаряди. Далекобойните оръдия могат да смъкват цели на 6 000 метра и противодействат дейно на дроновете-камикадзде. Самоделната бойна техника се сглобява от доброволци близо до индустриалния град Кривой Рог.

Васил Кулиш, автомонтьор: Преди войната имах собствен бизнес в окупираната в този момент от руснаците територия. Държах сервиз за ремонт на коли. Работата не е нова за мен. Правя това, с което съм привикнал.

В железарската работилница някогашни автомонтьори са основали и специфичен модел военни бъгита. Сръчните доброволци са произвели десетки леки транспортни средства, които разрешават на военните да се придвижват бързо през кръстосан терен и да обстрелват тежката вражеска техника с портативни противотанкови ракетни системи.

Витали Брижалов, основател на военно бъги: " Ще продължаваме да вършим това, до момента в който има потребност от нас. Докато военните желаят нашите коли, ще ги сглобяваме. Тъй като всички сме доброволци и никой от нас не взима пари за труда си, ние се гордеем с работата си. Вероятно тази горделивост ни оказва помощ да продължаваме напред ".

450 километра по-далеч, на северозапад, автомонтьори от Киев трансформират остарели коли във военни возила с подсилена структура. Антон Сененко координира работата на доброволците в един от сервизите в украинската столица. Тук идват коли като дарения от разнообразни региони.

Антон Сененко, доброволец: " Всъщност това са цивилни коли, употребявани от земеделци. Понякога в колите, които идват тук, ние намираме части от дърва за огрев или оборска тор. Тогава разбираме, че някой фермер е дарил колата си на въоръжените сили и тя идва напряко от полето, с цел да помогне на нашата войска ".

След сръчната интервенция на механиците и автобояджиите, очуканите пикапи и старите джипове получават нова роля. Те, несъмнено, не са желаните от бойците нови блиндирани возила, само че въпреки всичко са подготвени да служат правилно и да оправдаят по собствен метод безконечния израз " на война като на война ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР