Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската

...
Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската
Коментари Харесай

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения



Година след началото на пандемията, която ограничи интернационалния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ стартира основаването на " цифров зелен документ ", добил известност и като имунизационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни свободното напредване сред 27-те страни в Блока. Според  зам.-председателя на Европейска комисия Вера Йоурова:

" Цифровият зелен документ предлага решение за целия Европейски Съюз, с цел да подсигурява, че жителите на Европейски Съюз се възползват от съгласуван дигитален инструмент в поддръжка на свободното придвижване в Европейски Съюз. Това е положително обръщение в поддръжка на възобновяване. Нашите съществени цели са да предложим елементарен за потребление, недискриминационен и сигурен инструмент, който изцяло зачита отбраната на данните. И ние продължаваме да работим за интернационално доближаване с други сътрудници ".

Предложението на Европейска комисия планува документ, който съдържа съществена информация за обещано лице - като име, дата на раждане и получена ваксина, и който може да бъде издаван както по електронен път, по този начин и на хартия. Идеята на Комисията е въпросният документ да бъде безвъзмезден. Той ще може да демонстрира дали лицето е имунизирано, има неотдавнашен негативен тест за ковид или се е възстановило от КОВИД-19. QR код ще демонстрира информацията. 

Сертификатът няма да има дискриминационен темперамент, твърди евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. По думите му в него ще залегнат универсални правила, по които да става по-лесно и по-достъпно пътуването сред обособените страни в Общността. В края на март Европарламентът приложи fast-tracks процедура, с цел да форсира приемането на документа до лятото.

Предложението на Брюксел е документът да влезе в действие преди началото на дейния летен сезон и да бъде публично приет в целия Европейски Съюз, тъй като туризмът е водещ бранш, който генерира 10% от целия Брутният вътрешен продукт на Общността, а европейските дестинации са измежду най-посещаваните в света. На този декор " цифровият зелен документ " е от основно значение, споделя Петър Витанов.  За издаването на удостоверението ще дават отговор националните органи. Предвижда се големи бази данни да съхраняват лична информация, а от това следва по какъв начин ще се опазват събраните персонални данни, акцентира Витанов. 

" Много е значимо да се каже, че тези документи ще бъдат годни единствено и само за пътешестване. Ако те се употребяват за нещо друго, то това значи дискриминация ", предизвести евродепутатът.

От своя страна адв. Мария Петрова, експерт по здравно право разяснява, че въпросът с така наречен имунизационни паспорти е доста еластичен. А правилото на свободно придвижване на хора, одобряван за крайъгълен камък на европейската интеграция, не е безусловно право.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР