Година след като стартира дейността си в България програмата „Подкрепа

...
Година след като стартира дейността си в България програмата „Подкрепа
Коментари Харесай

Каква подкрепа получи малкият бизнес у нас от ЕБВР?

Година откакто започва активността си в България програмата „ Подкрепа за дребния бизнес “ на Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейският консултантски център по капиталовите въпроси и Европейския съюз (ЕС) оповести първите резултати. „ Консултантска помощ по програмата към този момент получиха 19 плана, а други 14 се приготвят за утвърждение “, заяви ръководителят на програмата в Европейска банка за възстановяване и развитие Мирослав Стоянов.

Програмата е поддръжка на дребните и междинни предприятия (МСП), които желаят да получат консултантска помощ за резистентен напредък. Стойността на безвъзмездната помощ, контрактувана по програмата за първите 19 плана, е EUR 177 806, до момента в който общата стойност на плановете за фирмите е EUR 260 442.

От всички утвърдени и финансирани планове 6 са от провинцията, а 13 – в столицата, обясниха от екипа на програмата. Г-н Стоянов акцентира, че фокус в по-нататъшната активност на програмата ще бъде по-широкото наличие на планове от всички райони на страната.

Програмата е част от по-голямо взаимно изпитание за даване характерни съвещания на МСП в България, Гърция и Румъния за двугодишен интервал. Програмата се дава в подтекста на Европейския консултантски център по капиталовите въпроси, взаимна самодейност на Европейската комисия и Европейската капиталова банка и финансирана от Европейския съюз и Европейска банка за възстановяване и развитие.

В рамките на програмата задачата е най-малко 70 български компании да получат достъп до модерни, локални и интернационалните консултантски услуги в необятен кръг от области като тактика, търговия и поощряване на износа, финансовото ръководство, успеваемост на ресурсите и маркетинга.

По програмата могат да аплайват български компании с оборот под 50 млн. евро, стойност на активите до 43 млн. евро и с по-малко от 250 чиновници. Първата стъпка е да бъдат оценени потребностите на компанията и опциите й за напредък. След това екипът на програмата оказва помощ на бизнесмените при намиране на профилиран съветник или интернационален специалист, който може да предложи нужната експертиза. Програмата също по този начин предлага опция за образования на бизнеса и консултантите, които да ги екипират с нужните умения с цел да доближат нови върхове.

За Инвестиционният проект за Европа

Инвестиционният проект за Европа, проектът "Юнкер ", е един от главните цели на Европейската комисия. Той се концентрира върху стимулирането на вложенията за основаване на работни места и напредък посредством по-разумно потребление на нови и съществуващи финансови запаси, унищожаване на пречките пред вложенията и обезпечаване на гласност и техническа помощ за капиталови планове. Европейският фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) е главният дирек на проекта "Юнкер ". Той дава гаранция за първа загуба, която разрешава на Европейска инвестиционна банка да влага допълнително, постоянно по-рискови планове. ЕФСИ към този момент демонстрира съответни резултати. От октомври 2017 година се чака плановете и споразуменията, утвърдени за финансиране по линия на ЕФСИ, да активизират към 241 милиарда евро вложения и да поддържат до 462 000 дребни и междинни предприятия във всички 28 държави-членки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР