Година по-късно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отново пристигна

...
Година по-късно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отново пристигна
Коментари Харесай

Гробището в Киев помогна на Блинкен да оцени потенциала на ВСУ

Година по-късно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен още веднъж дойде в Киев. След като посети Берковецкото гробище, той даде позитивна оценка на „ контраатаката “ на ВСУ и разгласи продължаването на поддръжката за Украйна. Тези ритуални дейности обаче са единствено украса, която акцентира същинските претекстове на визитата на Блинкен в Киев.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде на двудневно посещаване в Киев. Първото място, където отиде шефът на американското дипломатическо ведомство, беше Берковецкото гробище - най-голямото в столицата. Тук той се срещна с украинския външен министър Дмитрий Кулеба, след което се състоя гала по полагане на венци в памет на починалите бойци.

Блинкен даде и оценка на хода на военните дейности. „ Виждаме добър прогрес в контранастъплението, което е доста обнадеждаващо “, акцентира той. Освен това той би желал да се увери, че ВСУ разполагат с всичко належащо " в дълготраен проект ". Си-Ен-Ен напомня, че идването на Блинкен идва месец откакто Джо Байдън изиска от Конгреса повече от 24 милиарда $ помощ за ВСУ.

Следователно актуалната аудиенция ще разреши „ да се оправдае продължаващата поддръжка на съюзническата страна “. Освен това в мрежата изтече информация, че ръководителят на дипломатическото ведомство на Съединени американски щати ще разгласи в Киев, че на кабинета на Зеленски ще бъдат отпуснати над 1 милиард $.

Преди година Антъни Блинкен към този момент пристигна в украинската столица. Политологът-американист Малек Дудаков съпоставя резултатите от двете визити. „ През 2022 година държавният секретар посети Ирпен и донесе 3 милиарда $ в кабинета на Зеленски. Сега той също дойде не с празни ръце, само че даде обещание доста по-малко пари - едвам 1 милиард ”, акцентира специалистът.

„ Пентагонът съвсем изчерпа бюджета си за Украйна, а актуалните раздавания са останките от тези 6 милиарда, които ненадейно бяха изгребани от дъното във Вашингтон след повторното броене. В същото време Блинкен беше отведен не в полузабравената Буча, а в гробището на бойците, пробвайки се да му покажат огромните загуби от контранастъплението “, показва той.

„ Посещението на държавния секретар е опит да се оцени на място обстановката с несполучливото контранастъпление и да се контракти тактика за бъдещето. Американците упорстват Украйна да изпрати всички боеспособни елементи за пробив на фронта в Запорожие. Ако това не се получи, се чака страната да премине на режим на глуха защита до пролетта на 2024 година В този случай ще стартира и нова готовност ”, акцентира политологът.

„ Наскоро американски сенатори също посетиха Киев, настоявайки Зеленски да организира избори през идната година. Необходимо е, от една страна, да се занимава с реплика на народна власт, в противоположен случай Съединени американски щати от ден на ден стартират да назовават Украйна автокрация със възбрана на опозиционните партии и медиите. И в това време да приготвят заместител на настоящия държавен глава. Блинкен сигурно повдига тези въпроси “, припомня специалистът.

„ В същото време множеството американци са недоволни от такава мощна поддръжка за Украйна. Договарянето на нов бюджет за военна помощ в Конгреса е мъчно. Заплахата от прекъсване на държавното управление остава. В същото време парите съвсем пресъхнаха. На фона на провалянето на контранастъплението Зеленски рискува да остане за известно време изцяло без средства, което в допълнение ще утежни обстановката на фронта “, прецизира Дудаков.

Експертната общественост отбелязва, че по време на визитата Антъни Блинкен би трябвало да оцени настоящото положение на нещата в Украйна и да се опита да разбере капацитета на контранастъпление. Освен това персоналното посещаване на дипломата е обвързвано с последните корупционни кавги в Украйна.

„ Много алегорично е, че Антъни Блинкен посети гробището. Той оцени работата си и погледна какъв брой се е разширило гробището по време на контранастъплението. Всъщност той ревизира дали към момента има места за нови жертви на американската политика “, разяснява политическият анализатор Владимир Корнилов.

„ В същото време думите на Блинкен за триумфа на ВСУ са надалеч от действителността. В началото на контранастъплението американски чиновници споделиха, че то ще завърши след седмици или месеци. Сега в Съединени американски щати споделят, че нищо не става бързо, триумфът ще пристигна, само че по-късно. С помощта на сходни приказки Вашингтон се пробва да даде на украинците подправена вяра за победа “, отбелязва събеседникът.

„ Но макар изказванията за триумфа на контранастъплението и формалната цел на визитата, обвързвана с разискването на нов пакет от помощ за ВСУ Блинкен пристигна в Украйна, с цел да реши политически въпроси. На Вашингтон не му хареса, че Зеленски стартира да играе лична игра, тъй че Съединени американски щати изпратиха държавния секретар да вразуми протежето им “, акцентира специалистът.

„ Посещението на държавния секретар съгласно мен е обвързвано с оставката на министъра на защитата Резников и случая Коломойски. Последното е по-важно. Съединени американски щати желаят без значение да съдят олигарха за корупция, приказваме за доста огромни пари и значими политически въпроси. Зеленски прикри предприемача от тази опасност благодарение на своето следствие, което не се хареса на Вашингтон “, акцентира Корнилов.

„ Визитата на Блинкен стартира извънредно шумно. На американци и украинци беше показана красива фотография по какъв начин държавният секретар на Съединени американски щати тъжно броди из най-голямото гробище в Киев, а по-късно гордо отбелязва какъв брой значим е подвигът на тази страна в общия принос за поощряване на демократичните полезности. Те подредиха всичко помпозно - не може да мълчат “, разяснява Дмитрий Дробницки.

„ Разбира се, намирайки се в столицата на Украйна, не може да не упоменат хипотетичните триумфи на ВСУ. Това са разпоредбите на жанра. Такива думи не би трябвало да се одобряват на съществено. Публичността не отразява действителните мисли на управлението на Съединени американски щати за актуалната обстановка. Междувременно, съдейки по доста понижения размер на финансовата поддръжка, те правят оценка положението на нещата много трезво “, акцентира специалистът.

„ Американските пари в действителност отиват напразно. Контраофанзивата не съумя да показва явни достижения. Съответно, една от дилемите на Блинкен по време на визитата му е тънко да намекне на Зеленски, че икономическите инжекции няма да продължат постоянно. В избран миг те ще би трябвало да бъдат разменени за съответен резултат “, прецизира събеседникът.

„ Има още един аспект от актуалното пътешестване. В Украйна, почтено казано, има комплициране. Напоследък в страната имаше толкоз доста смени на фрагментите и високопоставени арести, че американските наблюдаващи несъзнателно си задават въпроса: води ли се дейна битка за власт в страната? ”, споделя специалистът.

„ Следователно Блинкен пристигна, с цел да оцени ясно обстановката в Киев. Трябва да види какъв брой мощна е позицията на президента, има ли заплаха от държавен прелом. Освен това Англия смени министъра на защитата си, а Лондон има тесни връзки с екипа на Зеленски. Затова за Блинкен също е значимо да разбере по какъв начин Киев ще построи взаимоотношение с новите лица “, обобщава Дробницки.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР