Гняв и ескалирали емоции след безрезултатни преговори на лидерите на

...
Гняв и ескалирали емоции след безрезултатни преговори на лидерите на
Коментари Харесай

Гняв и неконтролируеми емоции пратиха срещата на върха на ЕС в четвъртия й ден

Гняв и ескалирали страсти след безрезултатни договаряния на водачите на страните членки на Европейски Съюз за проектите за приемане на бюджет и пакет за възобновяване в размер на 1,82 трилиона евро, които навлязоха в четвърти следващ ден , осведоми " Политикo ".

По време на един от най-напрегнатите моменти френският президент Еманюел Макрон атакува а встрийския канцлер Себастиан Курц, който напусна срещата на евролидерите, с цел да организира телефонен диалог.

" Виждате ли? Не го е грижа. Той не слуша другите, има неприятно отношение ", нападна Макрон канцлера на Австрия, който е от по този начин наречената " Пестелива четворка ", която се пробва да понижи размера на Многогодишната финансова рамка и размера на безвъзмездната помощ, която се планува за страните членки, с цел да им помогне да се възстановят от ковид рецесията.
 Без договорка, договарянията в Брюксел не престават
Без договорка, договарянията в Брюксел не престават

" Пестеливата четворка " желае фонд от 700 милиарда евро, половината от тях заеми

След като часовникът регистрира среднощ, срещата на върха навлезе в четвъртия си ден, което я прави една от най-продължителните в историята на Общността. Но водачите към момента не могат да реализират единогласие по главния въпрос за размера на оферти фонд за икономическо възобновяване. Те продължиха договарянията през нощта и изглеждаха покрай компромис, предусещащ 375 милиарда евро в грантове и 375 милиарда евро в заеми.

Грантовете, които се планува да бъдат финансирани с невиждано огромен общ заем, са по-малко от в началото препоръчаните от Франция, Германия и Европейската комисия 500 милиарда евро. Но съглашение за основаване на програмата въобще е отстъпка на страни като Холандия , които влязоха на договарянията напълно срещу дългът да се отпуска като безплатна помощ.

Лидерите влязоха в вербален спор и по редица други въпроси, изключително за системата на ръководство по какъв начин парите за възобновяване да бъдат изхарчени и вероятността от уговорка, която ще разреши на Европейския съвет, с квалифицирано болшинство, да блокира разпределяне на евросредства на всяка страна, която нарушава върховенството на закона.

" Пестеливата четворка " желае фонд от 700 милиарда евро, половината от тях заеми

Срещата сложи два блока един против различен

След релативно ранна и неофициална вечеря в неделя вечерта, водачите ускориха полемиките и ситуацията се нажежи.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който управлява изтощителните договаряния, произнесе прочувствена тирада, в която приказва за умрелите от ковид и прикани евролидерите да договорят съглашение, което ще изпрати позитивно обръщение на европейските жители и света.

" Въпросът е следният: 27-те водачи, виновни за народите в Европа, способни ли са да изградят европейско единение и доверие ", попита той и добави " или ние ще представим лицето на слаба Европа, подрината от съмнение? ".

Мишел означи, че желанието му е да реализират съглашение и на следващия ден европейските вестници да излязат със заглавия, че Европейски Съюз реализира невъзможна задача.

" Пестеливата четворка " не отстъпва

В " Пестеливата четворка " влизат Австрия, Дания, Швеция и Холандия

Но страхът, че договарянията могат да се провалят, се усили по време на третия ден. Имаше някои непредвидени външни намеси, в това число от ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард , която увери водачите да не се тревожат от възможна отрицателна реакция на финансовите пазари, в случай че не реализиран договорка в понеделник сутринта.

Въпреки че не беше на диалозите, Лагард разяснява пред " Ройтерс ", че би било по-добре за водачите да дебатират по-дълго и да реализират " упорит " резултат по проекта на Европейската комисия за разпределяне на 750 милиарда евро, в това число 500 милиарда евро в грантове, вместо да бързат да се договорят.

Изненадващият коментар на Лагард бе изработен, откакто някои национални делегации се оплакаха от напън и вероятно разтърсване на пазарите.

Европейската комисия също се намеси с разпращане на инфографики измежду националните делегации, с цел да покаже, че изгодите от това страните да бъдат част от единния пазар са надалеч по-големи от самостоятелния принос на страните към евробюджета - изключително тези страни, които внасят повече в бюджета, в сравнение с получават.

Данните наподобява припомнят на " Пестеливата четворка " - Австрия, Дания, Холандия и Швеция - които натискат крепко за понижаване на размера на общия пакет, както и за увеличение на отстъпките, които се употребяват за понижаване на бюджетните вноски.

Към момента най-големият спор е за размера на фонда за възобновяване от пандемията и смесицата от грантове и заеми. През май Макрон и немският канцлер Ангела Меркел предложиха 500 милиарда евро грантове, финансирано с общ дълг.

Събота и неделя Макрон нападателно се опълчи на опитите на " Пестеливата четворка " за понижаване на размера на безвъзмездната помощ , което го вкара в директен спор с Курц и холандския министър председател Марк Рюте, който също зае неотстъпчива позиция.

Това докара до избухлива интервенция на Макрон в неделя вечерта.

В един миг Макрон насочи най-тежката засегнатост в Европейския съвет след Брекзит, сравнявайки Рюте и " спестовните " с обструкционистки настроената Англия.

" Вие заемате мястото на Англия на масата ", скочи френският водач.

" Вие може да ме смятате за вманиачен с моите грантове, добре, само че даже Ангела е с мен ", продължи Макрон,. Коментарът му разсмя някои евролидери, в това число и Меркел, разкриха публични представители.

Холандските публични представители в това време влязоха в спор с италианския министър председател Джузепе Конте по въпроса за механизъм за ръководство , който би трябвало да откри по какъв начин да бъдат разпределени парите от фонда за възобновяване.

Говорителят на Шарл Мишел заяви, че четвъртият ден на договаряния ще стартира в 16,00 часа локално време.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР