Гмуркачи откриха една от най-големите колекции златни римски монети, докато

...
Гмуркачи откриха една от най-големите колекции златни римски монети, докато
Коментари Харесай

Гмуркачи случайно откриха една от най-големите колекции златни римски монети

Гмуркачи откриха една от най-големите сбирки златни римски монети, до момента в който почистваха средиземноморското дъно от отпадъци.

Тя е от общо 53 монети, датиращи от IV и V век. Според откриватели те са били скрити там от безчовечен мародери, написа " Бизнесинсайдър ".

Двамата мъже се гмуркали край крайбрежията на Испания и почиствали морското дъно, когато забелязали бляскав обект, наподобяващ монета. На него имало надпис с древногръцко или римско изображение.

It's amazing what you might find when on the ocean floor.

A group of amateur freedivers in Spain discovered one of the largest collections of gold Roman coins found in Europe.

What treasures will you discover:
— Shipwreck Treasure Museum (@CtShipwreck)
Първоначално те предположили, че е част от украшение, само че благодарение на тирбушон и швейцарски нож съумели да извадят още седем такива монети от пролука в скалата.

След като гмуркачите съобщили за находката, екип от водолази и археолози на мястото общо 53 златни монети и остатъци от сандък. Учени открили, че монетите са от края на IV век и началото на V век.

Ръководител на екипа от подводни археолози разяснява, че това е един от най-големите комплекти римски златни монети, откривани в Испания и Европа. Според него откритието може да показа нова информация за нападението на западната част на Римската империя.

Историците считат, че това изобретение хвърля нова светлина върху историческия миг на идването на варварите, който води до рухването на Римската империя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР