Глюкозаминът представлява комплекс от захар и аминокиселини, влизащи в директния

...
Глюкозаминът представлява комплекс от захар и аминокиселини, влизащи в директния
Коментари Харесай

Глюкозамин

Глюкозаминът съставлява комплекс от захар и аминокиселини, влизащи в директния синтез на субстанции, познати като глюкозаминогликани. Те имат значимо структурно укрепващо деяние в тялото на човек. Глюкозаминът служи като съставка на съединителната и хрущялната тъкан.

Той обезпечава подвижността на ставите и в същото време забавя загубата на покривна хрущялна тъкан на ставните повърхности. С напредването на възрастта концентрацията на глюкозамин в тялото понижава, което води до развиване на редица ставни болести, каквито са остеопорозата и артритът.

Човешкото тяло употребява глюкозамина за основаването на самобитна смазка за ограничението на триенето на костите в местата, в които ставите се срещат. С годините смазката изтънява, като аргументите са две – с възрастта се забавят процесите в организма, които създават съставните субстанции на глюкозамина, а втората е, че костите са претърпели по-голямо изхабяване в следствие от остаряването. Това постанова изкуственото набиране на глюкозамин, с цел да се обезпечи здравето и комфорта на ставите.

Приложение на глюкозамин

Глюкозаминът намира необятно приложение при възобновяване от разнообразни болести. Коварното заболяване остеоартрит се повлиява сполучливо при банкет на глюкозамин, като неговият резултат се състои в способността за произвеждане на синовиална течност и стопиране на триенето сред частите, които свързват капачната, бедренат и пищялна кост.

Глюкозаминът има свойството да заздравява изтънена и нежна ставна капсула, което е съществено затруднение при остеоартрит на ставите. Приемът на добавката спомага за набиране на микроелементи, които укрепват ставната капсула.

Глюкозаминът се употребява и при болки в гърба и глаукома, само че към момента няма задоволително извършени научни проучвания, които изрично да го прибавят като поддържаща терапия при мъчителните положения.

Глюкозаминът въздейства доста удобно при преодоляването на ревматоиден артрит, посредством преодоляване на болковия синдром в засегнатите стави, като в същото време се понижава степента на инфектиране и периодичност от обостряне на мъчителния развой.

Според някои непотвърдени данни нарасналият банкет на глюкозамин може да благоприятства редица положения, измежду които са болест на Крон, хронична венозна непълнота, гноен колит и някои дерматологични проблеми.

Прием на глюкозамин

 таблетки глюкозамин

В естествена форма глюкозаминът главно се среща в обвивката на някои морски блага, а набирането му в спомагателни дози става най-много под формата на хранителни добавки. Тези добавки се създават главно от черупки и скелети на раци, омари и скариди, тъй като в естествено положение там е най-високо съсредоточен.

На пазара глюкозамин се предлага в три съществени форми – Н-ацетил гликозамин, глюкозамин сулфат и глюкозамин хидрохлорид, като най-често се среща под формата на глюкозамин сулфат.

Съдържащите глюкозамин добавки форсират процеса на възобновяване на ставите и имунната система. Тези добавки могат да бъдат независими (съдържат единствено глюкозамин-сулфат), по този начин и сложни, което значи, че съдържат витамини и веществото хондрин.

Добавките най-често се срещат под формата на таблетки, като съдържането на глюкозамин в тях варира от 500 до 1500 мг. Тези добавки могат да се открият в някои фитнес зали, интернет магазини, аптеки, центрове за спортни храни.

Най-добрият метод за банкет на глюкозамин е след консултация с доктор (ендокринолог и/или ортопед), назначение на проучвания и обстоен разбор на рисковете от приема му. Приетият глюкозамин се усвоява в тънкото черво, след което се придвижва в ставите и черния дроб.

Храни с глюкозамин

 Мидите съдържат глюкозамин Снимка: Кристина Бонева

Въпреки че най-високите концентрации на глюкозамин са в някои морски блага, той може да бъде открит и в други храни. Добри източници на глюкозамин са спанакът и магданозът, зелеленолистните зеленчуци, както и животинските кости и хрущяли. Отличен източник на глюкозамин е костният бульон от месо, което е дълготрайно варено с костите. Месото на мидите също съдържа глюкозамин, само че в доста ниско количество.

Вреди от глюкозамин

Краткосрочният банкет на глюкозамин не предизвиква странични резултати върху организма и даже е изцяло здравословен за всекидневен банкет. Дългосрочният банкет на добавки, които съдържат глюкозамин обаче, може да аргументи мускулни конвулсии и метеоризъм. Диабетиците би трябвало да внимават с приема на тази добавка, тъй като е допустимо тя да увеличи равнищата на кръвната захар при продължителна приложимост.

Глюкозаминът има мощно изразен алергенен резултат – работи като алерген в организма на тези хора, които са алергични към морски деликатеси, медузи и миди.

При хора, страдащи от астма, глюкозаминът би трябвало да се ползва в ниски дози и къси периоди, тъй като има действителна заплаха от предизвикателство на астматични пристъпи.

Друго отрицателно деяние на глюкозамина е да форсира размножаването на раковите кафези, по тази причина болните от рак и изключително тези, които са подложени на химиотерапия, не трябва да одобряват тази хранителна добавка.

Все още не е изцяло ясно какви са дейностите на глюкозамина при бременни дами и кърмачки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР