Глобалното затопляне носи рискове от нестабилност за САЩ и за

...
Глобалното затопляне носи рискове от нестабилност за САЩ и за
Коментари Харесай

Байдън прогнозира конфликти по света заради обработваема земя

Глобалното стопляне носи опасности от неустойчивост за Съединени американски щати и за целия свят, вероятни са и спорове поради обработваема земя. Това е споделил президентът на Съединени американски щати Джо Байдън пред сътрудници и руководители на разследващите служби.

" Свързаните с изменението на климата провокации към този момент вършат допустимо повишаването на неустойчивостта в нашата страна и по целия свят. Това са рисковите климатични феномени, които се случват все по-често и стават по-смъртоносни, това е и отсъствието на продоволствена и водна сигурност, покачването на равнището на моретата. Всичко това води до изменение в климата, значителен растеж на миграцията и съставлява фундаментален риск за най-уязвимите пластове от популацията ", отбелязва президентът на Съединени американски щати.

По неговите думи, американските военни считат изменението на климата като най-голямата опасност за Съединените щати.

" Ако равнището на моретата се увеличи с още  2.5 фута (0.76 м), милиони хора ще мигрират, ще последват и сражения за обработваема земя ", споделя Байдън. " Вие видяхте какво се случи в Северна Африка. Хора, които бяха мюсулмани, с единствената разлика, че едните бяха тъмнокожи, а другите араби, се убиваха един различен поради парченце обработваема земя в северната част на  Централна Африка ".

Президентъ на Съединени американски щати също по този начин отбелязва, че според прогнозите, в околните 10 години не е изключено и пренасяне на столицата на Индонезия, защото Джакарта може да бъде застрашена от наводняване. (Надморската височина на града е единствено 8 метра) " Това има значение, защото е по едно и също време стратегически и екологичен въпрос ", акцентира той.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо разгласи решението за пренасяне на столицата на страната в провинция Източен Калимантан на остров Борнео през 2019 година, мотивирайки го с пренаселеността на Джакарта, претоварването на нейните инфраструктурни системи и неподходящата екологична конюнктура. Съгласно първичните проекти, новият мегаполис трябваше да се построи в юго-източната част на този остров през 2024 година, само че през предходната година дейностите по пренасяне на столицата бяха прекъснати поради пандемията от COVID-19.

 

Джакарта

(на индонезийски: Jakarta) е столица и най-големият град на Индонезия. Обособен е в независима административна единица – Специална столична територия Джакарта (Daerah Khusus Ibu Kota Jakarta).

Намира се на северозападното крайбрежие на остров Ява, върху повърхност от 664 km². Джакарта е основният икономически, културен и политически център на страната и с население над 10 млн. поданици и е най-големият град в цяла Югоизточна Азия.

Основните проблеми на Джакарта включват бързия напредък на града, екологична рецесия, усложнен превоз, тапи и наводнения. Освен това, Джакарта потъва с до 17 см годишно, което, в комбиниране с повишението на морското равнище, прави града мощно благоразположен към наводнения. Джакарта е една от най-бързо потъващите столици в света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР