Глобалното търсене на петрол ще започне да намалява в дългосрочен

...
Глобалното търсене на петрол ще започне да намалява в дългосрочен
Коментари Харесай

MAE очаква потреблението на петрол да достигне своя връх след 2025 година



Глобалното търсене на нефт ще стартира да понижава в дълготраен проект при всеки един сюжет за декарбонизация на националните стопански системи, показва Международната организация по енергетика (МАЕ, или IEA) в своя отчет " Световни енергийни вероятности 2021 година ", представен от организация ТАСС.

Докладът предлага три съществени сюжета за международния енергиен бранш с разнообразни обхвати от промени, свързани с климатичните промени.

Умереният сюжет на декларирани политики (т.нар. STEPS) планува всички държавни управления да се придържат към консервативни тактики и не всички климатични цели да бъдат реализирани до 2050 година В този случай МАЕ предвижда, че световното търсене на нефт ще доближи своя връх от 104 млн. барела дневно през 30-те години на сегашния век и и ще стартира последователно да понижава до 2050 година.

Сценарият на оповестените обещания (APS) пък планува, че всички цели за декарбонизация в последна сметка са реализирани, като в този случай търсенето на нефт ще доближи пик от едвам 97 млн. барела дневно и ще стартира последователно да понижава още след 2025 година, до момента в който доближи 77 млн. барела дневно до 2050 година

Според МАЕ третият сюжет, или Нетни нулеви излъчвания (NZE) , плануват световното ползване на нефт да намалее до 72 млн. барела на ден още до 2030 година, достигайки едвам 24 млн. барела дневно до 2050 година. Този финален сюжет също по този начин планува, че до 2030 година 60% от всички продадени коли в международен мащаб се задвижват от електричество, а новите коли с мотори с вътрешно горене към този момент няма да се продават след 2035 година. В същото време търсенето на нефт в нефтохимическата индустрия ще пораства, като 55% от целия нефт, добиван в международен мащаб, ще се употребява в нефтохимическото произвеждане до 2050 година, показва МАЕ в своя отчет.



В отчета си " Световни енергийни вероятности 2021 " Международната организация по енергетика предвижда, че световната политика на нулеви нездравословни излъчвания, или тъй наречените сюжет на " Нетни нулеви излъчвания " (NZE), може да докара до рухване на цените на петрола до 36 $ за барел до 2030 година и до 24 $ за барел до 2050 година.

При този сюжет светът към този момент няма да се нуждае от създаването на нови залежи на петрол и газ.

При другите два вероятни сюжета обаче се планува настоящият кулоар на цените да остане на същото равнище или даже да нарасне до 2050 година.

Например в сюжета за оповестени обещания (APS), който планува, че всички цели за декарбонизация в последна сметка са реализирани, междинната цената на петрола се прави оценка на 67 $ за барел до 2030 година и на 64 $ за барел до 2050 година

Сценарият на умерените декларирани политики (STEPS) пък предвижда цената на петрола варира сред почти 60 и 90 $ за барел, показва МАЕ.

Според най-тежките стопански сюжети за декарбонизация Русия и страните от ОПЕК се чака да образуват най-малко 60% от международното произвеждане на нефт спрямо актуалните 40%, се споделя още в отчета на МАЕ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР