Глобалното повишаване на температурите и аномалните метеорологични условия, свързани с

...
Глобалното повишаване на температурите и аномалните метеорологични условия, свързани с
Коментари Харесай

Климатичните промени представляват най-голямата здравна заплаха за човечеството

Глобалното повишение на температурите и аномалните метеорологични условия, свързани с климатичните промени, съставляват най-голямата здравна опасност за човечеството за 21 век, се споделя в отчет на сп. "Лансет ", представен от Ройтерс и Франс прес.

В разбора, оповестен в здравното издание, се акцентира, че топлинните талази, засилващите се по активност стихии, наводнения и горски пожари стават все по-неконтролируеми и заплашват здравните системи по света.

"Това се неща, които нощем не ми разрешават да заспя ", призна Ник Уотс, изпълнителен шеф на "Обратното преброяване на Лансет ", годишен отчет, който наблюдава връзките сред публичното здраве и климатичните промени.

Бурите и наводненията да вземем за пример не провокират единствено директни вреди, само че също по този начин поразяват лечебни заведения и провокират възникването и разпространяването на огнища на болести. След себе си водят и проблеми с психологичното здраве на хората, изгубили домовете и околните си.

Горските пожари, като тези в Калифорния, взимат доста жертви, само че също по този начин способстват и за замърсяването на въздуха в обширни региони.

Докладът на "Лансет ", формиран от лекари, учени и специалисти от 27 страни, упорства да бъдат взети незабавни ограничения, с цел да се забавят климатичните промени и да могат здравните системи по света да се приготвят за растящите провокации.

Анализът регистрира, че през 2017 година 157 милиона уязвими хора на възраст над 65 години са били изложени на топлинни талази. А това е с 18 милиона повече, спрямо 2016 година. Европа е изключително застрашена в това отношение, защото нейното население е застаряващо и живее най-вече в градски условия, където резултатите от топлинните аномалии са изключително рискови.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР