Глобалният капацитет за възобновяема енергия ще се удвои и ще

...
Глобалният капацитет за възобновяема енергия ще се удвои и ще
Коментари Харесай

МАЕ: Безпрецедентен ръст на възобновяемите енергийни източници

Глобалният потенциал за възобновима сила ще се удвои и ще нарасне с 2400 гигавата през идващите пет години, тъй като опасенията за сигурността на доставките и по-ниските разноски за възобновима сила са главните мотори на този невиждан напредък, съобщи ръководителят на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол за Анадолската организация.

По мотив на годишния отчет на МАЕ " Възобновяеми енергийни източници 2022 " Бирол съобщи, че предстоящото нарастване от 2400 гигавата на световния потенциал за възобновими енергийни източници е колкото потенциала, прибавен през последните 20 години, и се равнява на настоящия общ конфигуриран енергиен потенциал на Китай.

Докладът разкрива, че плануваното нарастване на възобновимите енергийни източници в този момент е с 30 % по-високо от размера на растежа, очакван преди една година.

Възобновяемите енергийни източници ще съставляват над 90 % от световното разширение на производството на електрическа енергия през идващите пет години, изпреварвайки въглищата и трансформирайки се в най-големия източник на електрическа енергия до началото на 2025 година, установи МАЕ.

Делът на възобновимите енергийни източници в електроенергийния микс се чака да се усили с 10 процентни пункта и да доближи 38 % през 2027 година, като се планува възобновимите енергийни източници да бъдат единственият източник за произвеждане на електрическа енергия, който се чака да нарасне.

" Съществуват два съществени фактора за този невиждан напредък. Първата причина е, че от ден на ден страни към този момент възприемат възобновимите енергийни източници освен като екологосъобразни, само че и като доста забележителен принос за сигурността на енергийните доставки. Втората причина е по-ниската цена на възобновимите енергийни източници, която е по-изгодна спрямо изкопаемите горива. Възобновяемите енергийни източници са станали стопански жизнеспособни ", сподели Бирол.

Бирол изясни още, че главните фактори за упования растеж на възобновимите енергийни източници са енергийната сигурност и по-ниските разноски, а не изменението на климата.

Независимо от това, макар доста оживените вложения в чиста сила, които доближиха 1,5 трилиона $ годишно и надминаха вложенията в изкопаеми горива в размер на 1 трилион $. Той съобщи, че растежът на възобновимите енергийни източници към момента е непълен за реализиране на климатичните цели за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Въпреки поетите задължения в региона на климата, Бирол предизвести за бизнес рисковете от продължаването на вложенията в изкопаеми горива и възходящото влияние на изменението на климата.

Той съобщи, че повода за продължаващите вложения в изкопаеми горива е, че доста вложители имат вяра, че светът няма да може да реализира задачите за климата.

" Ще забележим дали вложенията им ще бъдат печеливши или не, само че въпреки всичко има доста мощен вкус за вложения във възобновими източници ", акцентира Бирол.

Китай, Индия, Европа и Съединени американски щати обезпечават по-голямата част от растежа

Бирол съобщи, че четири пазара - Китай, Индия, Европа и Съединени американски щати - ще подтикват по-голямата част от растежа на възобновимите енергийни източници през прогнозния интервал, като дават удобни финансови условия за привличане на вложения във възобновими енергийни източници.

Само на Китай се пада съвсем половината от упования растеж на възобновимите енергийни източници с 1 070 гигавата, защото слънчевата и вятърната сила генерират 90 % от общото нарастване. Очаква се страната да реализира задачата си за 2030 година от 1200 гигавата обща вятърна и слънчева сила пет години по-рано.

Прогнозите са, че през идващите пет години потенциалът на Европа за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници ще се усили с към 60%, или 425 гигавата. Това е повече от два пъти повече спрямо предходния петгодишен интервал.

Около 75% от европейското разширение е концентрирано в седем страни, измежду които Германия, Испания, Обединеното кралство, Турция, Франция, Нидерландия и Полша.

Очаква се потенциалът на възобновимите енергийни източници в Съединени американски щати да нарасне с 280 гигавата, или 74%, от 2022 година до 2027 година, като съвсем цялото разширение на възобновимите енергийни източници се дължи на слънчевата и вятърната сила.

Очаква се световният потенциал на вятърните електроцентрали да се усили съвсем двойно, а плановете за вятърни електроцентрали в намерено море да съставляват една пета от растежа на възобновимата сила.

Според прогнозите на МАЕ през идващите пет години ще бъдат пуснати в употреба над 570 гигавата нови наземни вятърни мощности.

С бързото разгръщане на вятърната сила, водната сила пада на трето място във връзка с конфигурираните възобновими мощности.

Очаква се Индия да добави 145 гигавата сила от възобновими източници през идващите пет години.

На слънчевата сила се падат 75 % от това нарастване, напразно на сушата - 15 %, а на водната сила - съвсем цялата останала част.

" Сред разрастващите се страни Китай и Индия се оправят добре. Това, върху което бих желал да се съсредоточа, са африканските страни, изключително разрастващите се. В Африка един на всеки двама души няма достъп до електричество, макар изключителния капацитет на континента в региона на слънчевата сила ", сподели Бирол.

Той още веднъж акцентира, че развитите страни носят икономическа и морална отговорност за основаването на условия за напредък на възобновимите енергийни източници в разрастващите се страни. Ето за какво той прикани капиталовите банки и банките за развиване да дават на разрастващите се страни средства на преференциални цени, с цел да се форсира растежът на възобновимите енергийни източници. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР