Глобалният индекс за конкурентоспособност на талантитеза 2019 година, който се

...
Глобалният индекс за конкурентоспособност на талантитеза 2019 година, който се
Коментари Харесай

България се нарежда на 54-то място сред 125 държави по конкурентоспособност на талантите


Глобалният показател за конкурентоспособност на талантитеза 2019 година, който се създава от Adecco Group и един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD, беше показан в България.

Специален акцент в тазгодишния разбор е предприемачеството - по какъв начин се предизвиква, отглежда и развива в целия свят и по какъв начин това се отразява на конкурентоспособността на другите стопански системи. Докладът откроява нови подходи за стимулиране на предприемачеството, в това число и вътре в фирмите, като да вземем за пример развиване на нововъведенията изпод нагоре за в допълнение ангажиране и вдъхновяване на чиновниците. Тези процеси са доста забележими в градовете, където екосистематана „ Smart city “ работи като магнит за нови гении.

Докладът мери равнищата на световната конкурентоспособност на гения, като преглежда 68 знака. Анализът за 2019 година обгръща 125 национални стопански системи и 114 града, във всички групи по равнища на приходите и стадий на развиване.

Лидери в класацията за 2019 година са Швейцария, Сингапур и Съединени американски щати. При градовете най-високо се подрежда Вашингтон, следван от Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих. България е класирана на 54-то място, а София - на 78-мо.

Най-високо е класирана България по индикаторите „ Задържане на гении “ и „ Глобално познание “. Най-голямото предизвикателство за страната ни остава опцията за привличане на гении - родни и задгранични.

България е обсъждана в конкуренция с групата от страни в Източна и Южна Европа, които са с високи и междинни към високи приходи.

Резултатите за конкурентоспособност на гениите в България се регистрират като по-добри от междинните, защото, макар че това е страната с най-ниския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша.

В този район с най-хубави резултати в класацията се подрежда Чехия, която е с двойно по-висок Брутният вътрешен продукт от България (сравнима е по-богатство с Италия). Тя изпреварва България единствено с 16 позиции.

„ Пазарът на труда се трансформира доста бързо. Затова е значимо обособените страни и градове да оферират подобаващи условия за привличане на гении. В противоположен случай има риск да бъдат изпуснати даже към този момент привлечените хора и бизнеси, които да потърсят по-добри условия другаде. Резултатите от тазгодишния отчет са в допълнение доказателство за това по какъв начин предприемаческият гений от ден на ден се преглежда като основен фактор за насочване в непрекъснато изменящия се свят. Създаването на верните условия и развъждането на предприемачески дух е от извънредно значение за развиването на гениите и за полагане на основата за развиването на стопанските системи за в бъдеще. “, разяснява Ален Дехейз, основен изпълнителен шеф на Adecco Group.

„ Като международен водач в региона на HR услугите, всекидневно сме очевидци на конкуренция за гении. Отделните компании и страни се конкурират в международен мащаб за развиване и привличане на по-добри гении и за задържане на чиновниците, които способстват за конкурентоспособността, нововъведенията и растежа. В този подтекст всички се нуждаят от количествени принадлежности, които могат да подкрепят вземането на решения и създаването и използването на по-добри тактики и политики в области като образованието и заетостта. Глобалният показател за конкурентоспособност на гениите е тъкмо подобен инструмент. Бизнесът и държавното управление би трябвало да работят ръка за ръка, за основаването на просвета и метод на мислене, които ще отключат позитивния капацитет, носен от технологиите и по този начин да създадем България магнит за гении. “, сподели Константинос Милонас, изпълнителен шеф на Adecco Group за България и Гърция.

2019 Toп 20 – страни

OVERALL RANK

COUNTRY

SCORE

1.

Швейцария

81.82

2.

Сингапур

77.27

3.

Съединени американски щати

76.64

4.

Норвегия

74.67

5.

Дания

73.85

6.

Финландия

73.78

7.

Швеция

73.53

8.

Холандия

73.02

9.

Англия

71.44

10.

Люксембург

71.18

11.

Нова Зеландия

71.12

12.

Австралия

71.08

13.

Исландия

71.03

14.

Германия

70.72

15.

Канада

70.43

16.

Ирландия

70.15

17.

Белгия

68.48

18.

Австрия

68.31

19.

Обединени арабски емирства

65.90

20.

Израел

63.26

2019 Toп 10 - градове

OVERALL RANK

CITY

SCORE

1.

Вашингтон

69.2

2.

Копенхаген

68.0

3.

Осло

66.1

4.

Виена

65.7

5.

Цюрих

65.5

6.

Бостън

65.4

7.

Хелзинки

65.0

8.

Ню Йорк

64.6

9.

Париш

63.5

10.

Сеул

62.7

Adecco Group e международен водач в региона на HR решенията. Ние предоставяме на повече от 700 000 души непрекъсната или краткотрайна претовареност всеки ден. С повече от 34 000 чиновници в 60 страни, последователно променяме работния свят. Нашите сътрудници обслужват повече от 100 000 организации, предоставяйки HR услуги и най-иновативните технологии, с цел да отговорим на потребностите на клиентите ни в непрекъснато изменящата се световна стопанска система. Като една от най-големите компании в света (според Fortune Global 500,) сътворяваме споделена стойност, която дава отговор на обществените потребности, като в същото време подтиква бизнес нововъведенията. Нашата просвета на приобщаване, правдивост и работа в екип дава опция на индивидите и организациите да подтикват стопанските системи и да построяват по-добри общества. Служителите ни припознават тези полезности и ни класираха на второ място в „ Най-доброто място за работа “ в Европа.

Adecco Group AG е записана в Швейцария (ISIN: CH0012138605) и е листвана на SIX Swiss Exchange (ADEN). Групата оперира 10 световни марки: Adecco, Adia, Badenoch & Clark, General Assembly, Lee Hecht Harrison, Modis, Pontoon, Spring Professional, YOSS and Vettery.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР