Глобалният доставчик на решения за киберсигурност и защита SonicWall пишат,

...
Глобалният доставчик на решения за киберсигурност и защита SonicWall пишат,
Коментари Харесай

Доклад: През 2022 са се появили почти половин милион нови зловредни програми

Глобалният снабдител на решения за киберсигурност и отбрана SonicWall пишат, че през предходната година са се появили 465 501 нови зловредни проби в Интернет – доказателство за продължаващата еволюция на киберпрестъпната сцена. Това е заключението в постоянния отчет на компанията 2023 SonicWall Cyber Threat Report. Данните за това са взети от международната мрежа от устройства на компанията SonicWall Capture Threat, включваща над един милион защитни датчика. Засечените напълно нови разновидности са се нараснали с пет %, до момента в който засичането на закани в световен проект се е нараснало с едвам два %.

Криптоджакинг заканите, зловредния програмен продукт, конфигуриран на системите за прикрито извличане на криптоактиви са се нараснали с 43% на годишна база до 139 милиона регистрирани офанзиви, а офанзивите към IoT устройства бележат растеж с 87% до 112 милиона. Интересно е наблюдението за сериозен спад в рансъмуер заканите – с 21% по отношение на миналата година, до 493 милиона регистрирани офанзиви. Независимо от регистрирания спад тук, 2022 си остава втората най-силна година за криптовирусните офанзиви след 2021.

По отношение на секторите от рансъмуер стратегиите най-засегнати са просветителният бранш, който води с 275% нарастване на годишна база, следван от офанзивите към финансовите институции (увеличение с 41%) и опазването на здравето (8%). Най-голямо нарастване на засечените през 2022 офанзиви са към страните от Европа и по-точно Украйна, където се следи нарастване на рансъмуер офанзивите (седем милиона) и други видове злотворен програмен продукт (26 милиона). В световен проект обаче най-вече офанзиви са засечени към територията на Съединени американски щати, следвани от Англия и Испания. Интересно разобличаване се явява това, че Log4Shell, уязвимостта в известната Java библиотека Log4j, открита в края на 2021 е била атакувана интензивно, като SonicWall са записали над един милиард опити тя да бъде експлоатирана през предходната година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР