Глобалните разходи за информационни технологии ще се увеличат с 6,8%

...
Глобалните разходи за информационни технологии ще се увеличат с 6,8%
Коментари Харесай

„Умора от промяната” задържа ръста на ИТ разходите


Глобалните разноски за осведомителни технологии ще се усилят с 6,8% тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Ръстът на международния ИТ пазар няма да надвиши 7% тази година, съгласно поправена прогноза на изследователската компания Gartner. В новата си оценка, която е малко по-консервативна от предходната, анализаторите преразглеждат въздействието на генеративния изкуствен интелект (GenAI) върху вложенията в бранша на осведомителните технологии.

Въпреки че навлизането на GenAI трансформира всичко, той няма да повлияе доста на ИТ разноските. Такъв беше казусът с други значими технологии, като интернет на нещата (IoT) и блокчейн, отбелязва вицепрезидентът на Gartner – Джон-Дейвид Лавлок.

„ 2024-та ще бъде годината, в която организациите в действителност ще стартират да влагат в подготовка за потребление на GenAI. Въпреки това възходящите ИТ разноски ще бъдат движени от по-традиционни сили като доходност и труд и ще бъдат арестувани от продължаващата вълна на отмалялост от смяната ”, прибавя Лавлок.

Според последната прогноза на Gartner, световните разноски за осведомителни технологии ще се усилят с 6,8% тази година, доближавайки 5 трилиона $. По-рано през октомври 2023 година Gartner съобщи, че размерът на международния ИТ пазар през 2024 година би трябвало да нарасне с 8% и да възлезе на съвсем 5,1 трилиона $.

За съпоставяне, световните ИТ вложения през 2023 година са се нараснали с 3,3% и доближават 4,7 трилиона $. Ръст бележат четири от петте съществени пазарни категории: системи за центрове за данни, устройства, ИТ услуги и информационни услуги. Единственото изключение е софтуерният сегмент, където разноските падат с 8,7% до малко под 700 милиарда $.
още по темата
Най-големият сегмент от световните ИТ разноски през 2023 година са информационните услуги. За тях са похарчили 1,44 трилиона $ в международен мащаб.

Анализаторите считат, че тази година ИТ услугите ще заемат първо място. Инвестициите в тази област би трябвало да доближат 1,5 трилиона $, което е с 8,7% повече от равнището на разноските за предходната година – 1,38 трилиона $. Предстоящият напредък се обуславя от планове за усъвършенстване и възстановяване на успеваемостта на организациите. Този тип вложения са сериозни по време на икономическа неустановеност, разяснява Gartner.

Комуникационните услуги ще бъдат втората най-голяма категория през 2024 година с предстоящи разноски в размер на $1,47 трилиона (+2,3%). Всички останали сегменти от пазара също ще покажат позитивна динамичност, предвиждат анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР