Глобалните инвестиционни банки са спечелили рекордните 124.5 млрд. щ. долара

...
Глобалните инвестиционни банки са спечелили рекордните 124.5 млрд. щ. долара
Коментари Харесай

Едрите глобални кредитори са прибрали 125 млрд. долара от комисионни

Глобалните капиталови банки са спечелили рекордните 124.5 милиарда щ. $ от комисионни през тази година вследствие на стремежа на фирмите да привлекат кеш, с цел да се оправят с провалите от пандемията. Най-високата в историята сума е от таксите за гарантиране на дългови излъчвания и продажби на акции на клиенти като производителят на самолети "Боинг ", уеб сайтът за наемане на парцели Airbnb и телекомуникационната група SoftBank, по данни на "Рефинитив ".

През 2020-а фирмите по света са натрупали задължения за над 5 трлн. щ. $ - ниво, което се надвишава за първи път. Първоначално, през март, корпорациите са употребили препоръчаните кредитни линии, а след това бързо са се насочили към пазара за облигации, с цел да си обезпечат по-дългосрочно финансиране.

Кредиторите са получили 42.9 милиарда $ от гарантиране на дългови излъчвания - с 25% повече от 2019-а. Анализатори и фирмени мениджъри от Уолстрийт се съмняват, че този таван ще бъде надхвърлен и през идната година, тъй като корпорациите към този момент са препълнени от заеми и ще желаят да възстановят слабите си салда.

Експерти от сектора пък настояват, че "истината " е била в ръководеното от банките в началото предложение на акции на компании като новакът в областта на "облачните " бази данни "Сноуфлейк " и американският снабдител на подготвена храна "Дор деш ". Компаниите са привлекли съвсем 300 милиарда щ. $ от обществени предложения в международен мащаб през 2020-а. Комисионните за гарантиране на тези продажби пък са скочили с 90% - до 13 милиарда $ - най-вече от съвсем 2000-а насам, сочат донни на "Рефинитив ". Щедри доходи са осъществени и от вторичните излъчвания на акции.

Ръстът на офертите на дългови бумаги и на акции е оказал помощ за компенсиране на спада на комисионните от консултиране на покупко-продажби по сливания и поглъщания, които през тази година са намалели с 10% - до 29.6 милиарда $.

Петте най-големи американски банки - "Джей Пи Моргън Чейз ", "Голдмън Сакс груп ", "Бенк ъф Америка ", "Морган Стенли " и "Ситигруп " - са прибрали мако под 37 милиарда $ от приходите от капиталови банкови услуги, което е 30% от генерираните през годината комисионни. Това е най-високият дял от 2013-а. Европейските им съперници са се показали много по-слабо - с едвам под една четвърт от приходите от капиталови банкови услуги - най-ниската съразмерност от най-малко 2000-а насам.

Тлъстите комисионни никога не са довели до напредък на котировките на акциите на множеството банки, натиснати от рецесията. Индексът KBW на книжата на щатските кредитори е изгубил 14% от пазарната си оценка през тази година, значително поради заделените от банките запаси против евентуални загуби. От "голямата американска петорка " единствено акциите на "Моргън Стенли " са изпреварили по финансов резултат необятния щатски борсов показател със своя растеж от над 30 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР