Глобалната обществена извънредна ситуация, причинена от острата фаза на пандемията

...
Глобалната обществена извънредна ситуация, причинена от острата фаза на пандемията
Коментари Харесай

Проф. д-р Радостина Александрова: Ковид все още убива по 1 човек на 3 минути в света

Глобалната социална изключителна обстановка, породена от острата фаза на пандемията от COVID-19, публично завърши, само че пандемията не си е отишла и към този момент вирусът остава с нас, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките. 

Тя напомни, че на 5 май 2023 година генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) доктор Тедрос Гебрейсус разгласи COVID-19 за прочут и продължаващ медицински проблем, който към този момент не съставлява изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение. Това е заключението, направено на 15-ата среща на Комитета за изключителни обстановки, състояла се ден по-рано.

 

Решението е взето въз основа на наличните доказателства за понижения риск за човешкото здраве, дължащ се основно на  три аргументи. Според първата от тях в резултат на имунизация и/или естествена зараза огромна част от популацията на Земята е придобило имунитет против тежко протичане на COVID-19. Към момента в международен мащаб са приложени 13,3 милиарда дози ваксини против SARS-CoV-2. 89 % от здравните служащи и 82 % от хората над 60-годишна възраст са приключили първичната серия на имунизацията (поставени са им първичната една или две дози, предложени съгласно схемата на съответната ваксина), макар че покритието в тези предпочитани групи варира значително в другите райони.

 

Втората причина за взетото решение на СЗО е поради относително " по-меката " клинична картина на Омикрон и на неговите подварианти спрямо изходния и други предходни разновидности на SARS-CoV-2.

 

Третата причина е обвързвана с насъбраните знания и клиничен опит, осигуряващи по-добро лекуване. Сега има характерни антивирусни сътрудници, както и моноклонални антитела, които могат да предпазят от тежко боледуване и хора с компрометирана имунна система, и с неспособност да изградят нужния имунен отговор при имунизация.

 

Няма подозрение, че продължаващите " приливи " и " отливи на SARS-CoV-2 през днешния ден предизвикват по-малко проблеми, в сравнение с в предишното, сподели проф. Радостина Александрова. За това приказва и забележителният спад в седмичния брой на обвързваните с COVID-19 смъртни случаи, хоспитализации и нужда от настаняване в интензивно поделение, на които бяхме очевидци при започване на пандемията. Достатъчно е да напомним, че в своя пик през януари 2021 година, световната смъртност доближи повече от 100 000 души на седмица. За съпоставяне, в края на април 2023 година броят е намалял до 3500, откакто дълго време беше към 10 000, изясни вирусологът.

 

Глобалната социална изключителна обстановка, породена от острата фаза на пандемията от COVID-19, публично завърши, само че пандемията не си е отишла и към този момент остава с нас, съобщи проф. Александрова.

 

" Казано с други думи - затворихме значима глава, само че продължаваме да разлистваме страниците на книгата. SARS-CoV-2 към момента убива по един човек на всеки три минути, а редица минали през зараза с него хора страдат от изтощителното влияние на дългия Коронавирус, което може съществено да наруши качеството на живот и работоспособността им в продължение на месеци. Вирусът не престава да е непрекъсната опасност за възрастни хора и за хора със здравословни проблеми, като прибавя нов участник в групата на респираторните болести (заедно с грип и респираторно синцитиален вирус), които връхлитат през зимата ", сподели проф. Радостина Александрова.


Какво ще се случи оттук насетне?

 

Отговор на този въпрос може да даде само животът, който постоянно има последната дума. Важно значение в тази ситуация има комбинацията от бързо появяващи се разновидности и краткотрайният имунитет, който SARS-CoV-2 провокира, изясни вирусологът. Според учените обаче, огромните талази на COVID-19, които препълваха клиниките с тежко заболели пациенти, е малко евентуално да се върнат. Вместо това може би ще ставаме очевидци на чести, само че по-малко смъртоносни приливи, характеризиращи се с релативно високи равнища на най-вече леки инфекции, провокирани от непрекъснато зараждащите нови разновидности, сподели проф. Александрова.

 

Данните от Обединеното кралство демонстрират, че броят на инфекциите с SARS-CoV-2 в страната за последната година дава отговор на числеността на жителите й, т.е. годишното " равнище на офанзива " на вируса е 100 %. Това не е учудващо, като се има поради високата дарба за предаване на представителите на " семейството " Омикрон. По мнение на експертите в бъдеще можем да чакаме равнището на офанзива да падне до 50 % и всяка година половината от популацията да се заразява с COVID-19 спрямо към 20 % при грипа, изясни вирусологът.

 

Изготвен и оповестен е Стратегически проект за подготвеност и реагиране на COVID-19 за интервала 2023-2025 година, предопределен да насочва и подкрепя страните при прекосяването към дълготрайно ръководство на пандемията, включващ предприемане на дейности за взаимно наблюдаване, отбрана на общността, оказване на грижи, достъп до благоприятни условия за противопоставяне и съгласуваност при незабавни случаи.

 

Сред рекомендациите, отправени от доктор Тедрос Гебрейсус към всички страни и държавни управления, е да поддържат насъбрания народен потенциал и да включат имунизацията против COVID-19 в стратегиите за имунизация през целия живот. Необходимо е да продължи работата върху усъвършенстването на имунизациите, което да им разреши да понижат предаването на вируса от човек на човек и да обезпечат по-широк набор на отбрана против непрестанно изменящото се лице на SARS-CoV-2. Не бива да изпускаме от взор развиването на вируса и посоката, в която поема, предизвести проф. Радостина Александрова.

 

Според нея, извънредно значимо е да сме добре готови за пораждане на възможни бъдещи събития от този тип. Такива не са изключени, тъй като по мнение на експерти, сега се намираме в изискванията на " съвършената стихия " - по едно и също време работят редица фактори, които биха могли да допринесат за появяването на нови болестотворни сътрудници или за завръщането на към този момент познати такива. Сред тях са повишаването на броя на популацията, урбанизацията, интензивното пътешестване и търговия в международен мащаб, увеличение на животновъдната продукция, обезлесяването, промените в климата. И най-много това, че по този начин и не успяхме да се научим да живеем в естетика с природата.

 

Това никога не значи да тръпнем в потрес и смут, а изисква рационални и виновни решения, политики и държание от страна на интернационалните институции и организации, страни и държавни управления, от всеки един от нас. В ход са стратегии за разкриване на непознати вируси, евентуално способни да застрашат здравето ни. " Ловци на вируси " не е заглавие на научнофантастичен филм, а название на експертите, чиято задача е да вършат тъкмо това, означи проф. Александрова.


Новите вируси идват главно от представителите на животинския свят

 

Новите вируси идват главно от представителите на животинския свят. Тропическите гори и изключително техните краища са " горещи точки " в това отношение, сподели проф. Радостина Александрова. Не единствено поради високите температури, а поради изключителното многообразие от животни (прилепи, гризачи и маймуни), които ги обитават и с които хората всекидневно влизат в контакт. По подигравка на ориста гореща точка са и топящите се ледници, които може да извадят на повърхността вируси, заспали във безконечната им заледеност преди десетки, стотици, хиляди години, изясни вирусологът.

 

На 30 март 2022 година СЗО стартира десетгодишна Геномна тактика за наблюдаване на патогени, които биха могли да причинят епидемии и пандемии. Скоростното идентифициране на SARS-CoV-2, бързото въвеждане на ваксини и обезпечаването на характерни антивирусни сътрудници е резултат от упоритата работа на хиляди учени в продължение на десетилетия - работа, останала скрита за светлините на прожекторите и вниманието на обществото. И назад, по време на пандемията от COVID-19 придобихме скъпи познания и опит, които разрешават да създадем решителна крачка напред в диагностиката, предварителната защита и лекуването на редица други болести. Дадоха рамо за основаването на лечебни противоракови ваксини; подтикнаха създаването на лечебни подходи за редките заболявания, светът в никакъв случай не е бил толкоз покрай реализиране на вярата за ваксина против ХИВ, както сега.

Списъкът може да бъде удължен, сподели ученият.

 

Пандемията от COVID-19 лиши живота на над 7 милиона души и аргументи най-голямата здравна, икономическа и обществена рецесия в най-новата история

 

Животът няма чернова и COVID-19 ни изведе непосредствено на сцената. Затова е значимо да извлечем поука от миналите три години и да разберем по какъв начин е най-добре да реагираме при сходни обстановки в бъдеще, с цел да понижим вредите, нанесени освен от вируса, само че и в устрема ни да ограничим разпространяването му.

 

Пандемията от COVID-19, лишила живота на над 7 милиона души и предизвикала най-голямата здравна, икономическа и обществена рецесия в най-новата ни история, ни преподаде скъпи уроци - убеди ни какъв брой сме свързани между тях, подсети ни, че здравето на хората е тясно обвързвано с това на животните и околната среда. Разкри ни какъв брой са значими науката и популяризирането й, вярната връзка и това да приказваме на един език, без да се " губим в превода ".

 

Показа ни какъв брой издръжливи, мощни и изобретателни можем да бъдем, когато обединим напъните си в името на обща цел. Да не го забравяме, тъй като единствено по този начин можем да превърнем света в по-уютно и вдъхновяващо място за живеене, разяснява проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР