Гледам Корнелия Нинова с букета червени рози, дарен й от

...
Гледам Корнелия Нинова с букета червени рози, дарен й от
Коментари Харесай

Гърди си с рози накичи и пуричка си запали...

Гледам Корнелия Нинова с букета червени рози, дарен й от македонският министър председател Зоран Заев и се запитвам дали той не й е подшушнал, че червени рози са брани непосредствено от градината на американския президент Джо Байдън? Защото когато при стъпването си на българска земя в четвъртък (17 юни) Заев изтича на първо време да се срещне с някогашния министър председател Бойко Борисов, той му подари кутия с пури. От Съединени американски щати са, прецизирал Заев.

Ако оставим настрани общоприетото значение на розата като знак на горещата обич, която наподобява Заев изпитва към Нинова, жестът му към Борисов е неочакван. В прочут смисъл пурите като подарък леко се компрометираха след операцията към тайнственият плик, подаден от някогашния митничар Петко Петков на президентския консултант Пламен Узунов.

Петков твърди, че са пури, но можем ли да му имаме религия?

След фамозното възклицание в Алеко Константиновия фейлетон " Разни хора, всякакви идеали " - " Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница... "

И след многочислените доказателства за следването на този любим блян от генерации български митничари, с помощта на които митницата си остава и ще пребъде като знак на корупцията?!

Защо въпреки всичко Заев е направил това конкретизиране? Борисов като фен на хубавите пури е наясно, че Съединени американски щати не могат да се похвалят с произвеждане на качествени пури. Всеизвестен факт е, че измежду 25-те най-хубави и скъпи пури няма нито една, създадена в Съединени американски щати. Най-добрите са или кубински, или доминикански. Другите са от Хондурас, Никарагуа, Камерун и Мексико. Но от Съединени американски щати - не!

Възможно е самият Зоран Заев да не е наясно с произхода на най-хубавите пури по света. Може би в случай че го пита човек, той като същински македонец би рекъл, че в действителност Северна Македония е родината на пурите, а Съединени американски щати са елементарен вносител. Би било любопитно да разберем позицията му по този въпрос, само че за жалост той не е от компетенцията на взаимната мултидисциплинарна комисия сред България и югозападната ни съседка. 

Може би би трябвало да търсим пояснение за жеста на Заев в друга посока. Най-вероятно подаръкът и уточнението за произхода на пурите е илюстрация на правилата на македонската политика. Историческият опит е довел до изстраданата национална мъдрост, която споделя, че тази политика в деяние значи следното: " с едната ръка дупе глади, с друга - к...ц вади ". И с уточнението си Заев подсказва на Борисов от кое място духа вятъра на смяната...

За да не обидим водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, ще предположим, че този принцип е стимулирал и изборът на Заев за цветята в букета, който той й връчи. Нинова обаче не се поддаде и мъжки отговори, че към този миг не са налице условия за предоставяне на единодушие от страна на България за начало на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Учудващ е фактът, че Заев не се срещна с нито една българска политическа партия, която поддържа Северна Македония и упорства за незабавното й приемане в евросъюза. Това е " Демократична България ", чиято позиция е, че би трябвало да реализираме компромис в отношението си и да отворим вратата на Европейски Съюз за югозападните ни съседи.

Може би Зоран Заев не е видял смисъл да се среща с тях и да им носи блага. Той е наясно, че те доста добре знаят от кое място идат пурите...

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР