Главното военно разузнаване на Украйна обяви, че руският генерал-майор Виталий

...
Главното военно разузнаване на Украйна обяви, че руският генерал-майор Виталий
Коментари Харесай

Украйна обяви за ликвидиран втори руски генерал край Харков

Главното военно разузнаване на Украйна разгласи, че съветският генерал-майор Виталий Герасимов е погубен по време на сражения край Харков. 

Герасимов е шеф щаб и първи зам.-командир на 41 войска от Централния боен окръг на Русия. 

Той е взел участие в боевете във Втората чеченска война (1999-2009), в окупирането на полуостров Крим и военната интервенция на Русия в Сирия, преди да се включи във войната в Украйна. Има пет медала, измежду които и " За възвръщането на Крим ". 

Според биографията му, той е роден през 1977 година в Казан, служил е като пълководец на танков взвод след довеждане докрай на военно учебно заведение и военна академия, по-късно става пълководец на мотострелкови батальон в Севернокавказкия боен окръг, издига се до зам.-командир и пълководец на бригада, а от 2020 година е шеф щаб в 41 общовойскова войска в Централния боен окръг, основан в Новосибирск. 

Между 2014-2017 година е управлявал катедрата по тактичност в Общовойсковата академия на въоръжените сили на Руската федерация.

До момента съветското Министерство на защитата нито удостоверява, нито отхвърля новината за гибелта на Виталий Герасимов. Фамилията му съответствува с тази на началника на генералния щаб на съветската войска Валерий Герасимов, само че двамата нямат връзка. 

Последната публична информация за броя на починалите съветски воини беше оповестена преди седмица, като се твърдеше, че 498 чиновници на съветската войска са убити при сражения. Оттогава съветските управляващи не са съобщавали нито за човешките, нито за материалните загуби във войната в Украйна.

Потвърдено е единствено за гибелта на ген.-майор Андрей Суховецкий, зам.-командир на 41 войска, и на трима полковници, измежду които и един пълководец на десантно-щурмови полк. 

Украинските служби обаче свидетелстват за доста по-сериозни вреди, които са съумели да нанесат върху окупационните сили, и настояват, че има над 11 000 премахнати съветски бойци. 

Към 6 март Генералният щаб на украинската войска оповестява за свалени 44 съветски бойни самолети, 48 вертолети, 3 дрона, 21 средства за противовъздушна защита, към 285 танка, 985 бронирани машини, над 370 военни автомобила, 60 цистерни и др. 

Изпълнителният шеф на уеб страницата за проверяваща публицистика Bellingcat Христо Грозев оповестява, че има удостоверение за гибелта на Герасимов през прихванат телефонен диалог на офицер от съветската Федерална работа за сигурност, присъединен към 41 войска. 

От диалога излиза наяве, че руснаците са изгубили опцията да споделят през криптираната си система " Ера ", тъй като са унищожени мрежите за връзка край Харков. 

" В позвъняването може да се чуе по какъв начин офицерът от ФСБ пита шефа си дали може да приказва по обезопасената система " Ера ". Шефът му споделя, че тя не работи. " Ера " е супер скъпа криптофонна система, която е въведена от съветското Министерство на защитата през 2021 година с огромни хвалби. Гарантира се, че би трябвало да работи " при всички условия ", разяснява Грозев в Twitter. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР