Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис

...
Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис
Коментари Харесай

САЩ: Турция все още може да се откаже от руските ракети

Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа военачалник Къртис Скапароти съобщи, че съглашението за закупуване от Турция на съветски зенитни ракетни системи С-400 към момента не носи финален темперамент, съобщи ТАСС.

Скапароти показа своята позиция по този въпрос с публицисти в Пентагона. Той означи, че въпросът за пазаруването от Анкара на съветски ракетни системи С-400 провокира угриженост, която излиза отвън рамките на американско-турските връзки.

По думите на генерала при положение на придобиване на С-400 комплексът ще се намира в центъра на интегрирана в НАТО система на противоракетна защита.

Скапароти счита, че употребата на съветския зенитно-ракетен комплекс в такава непосредствена непосредственост до американски изтребители бомбардировачи F-35 дава огромни благоприятни условия за разбор на самолета и неговите благоприятни условия.



Изпълняващият длъжността министър на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан съобщи, че американското държавно управление желае Турция да продължи да взе участие в програмата за основаване на F-35, като освен това не реализира до край контракта за закупуване от Руската федерация на системи С-400. Вашингтон продължава да убеждава Анкара, че е належащо да купи американски противоракетни комплекси Пейтриът вместо С-400.

Съединени американски щати биха желали да продължат да виждат Турция като членка на НАТО, само че при изискване, че на нейна територия няма зенитни ракетни системи С-400, съобщи във вторник непрекъснатият представител на Съединени американски щати в НАТО Бейли Хътчисън на брифинг за публицисти преди плануваната за 3-4 април среща на външните министри на НАТО във Вашингтон.

Ние желаеме Турция да остане в алианса, само че те не би трябвало да имат съветска система на своя територия, сподели Хътчисън. По нейните думи системата С-400 не може да бъде съвместима с противоракетната защита и самолетите на НАТО. Съединени американски щати са доста разтревожени от опцията Турция да има по едно и също време С-400 и F-35, сподели тя, отбелязвайки, че американската страна се притеснява от опцията за предаване на информация посредством съветската зенитна система за американските бомбардировачи.



Преди това съветският президент Владимир Путин съобщи на конференция след договаряния със своя турски сътрудник Реджеп Ердоган, че Руската федерация е взела решение да форсира доставянето в Турция на С-400.

Ердоган по време на изявление в Анкара на 9 март сподели, че Турция няма да се откаже от покупката на С-400 от Русия.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР