Главният редактор на в. Инсайдър Роман Доброхотов, който получи на

...
Главният редактор на в. Инсайдър Роман Доброхотов, който получи на
Коментари Харесай

Разследващ журналист: Путин насочва фалшивите новини в интерес руската пропаганда на Балканите


Главният редактор на в. „ Инсайдър ” Роман Доброхотов, който получи на Световния конгрес за народна власт в Страсбург премията за нововъведения в демократичния развой, съобщи за македонското онлайн издание MKD.mk., че инструментите на Кремъл за съветска агитация включват също лъжливите вести на „ Рашъ тудей ” и „ Спутник ”.

Инсайдър ” оповестява новини от настоящата политическа, икономическа и обществена обстановка в Русия и разобличава подправените вести в съветски медии, с цел да могат читателите да вършат разлика сред достоверната информация и пропагандата.

Доброхотов споделя, че Кремъл се пробва да упражнява напън върху страни, в които счита, че може да има въздействие: това са страните от Източна Европа, Балканите и Централна Азия.

Според журналиста, Кремъл счита, че на Балканите има „ мека мощ ”, което значи, че може да упражнява прочут политически напън против разширението на НАТО и поради стопански задължения.

Когато Русия е заинтересувана политически от някои страни, тя нормално прави и информативен напън. Затова има толкоз доста текстове, постове и тролове за балканските страни. Това е комбинирано с съветски надзор върху неправителсвени организации или други придвижвания като да вземем за пример клубове на мотористи и други сходни.

Това е тип хибридна война, каквато се води в Украйна, само че тук няма военни дейности, както е там.

Руският публицист акцентира, че Владимир Путин живее с визия, че още сме в епохата на студената война и преглежда балканските страни като пионки в „ играта ” сред Русия и Съединени американски щати. Това, несъмнено, в този момент е без значение, тъй като живеем в напълно различен свят, в който Европа е обединена и границите й с Русия са по-ограничени. Това е друг свят и студената война в никакъв случай няма да се върне, уверен е Доброхотов.

Той акцентира, че подправените вести са част от инструментариума на Кремъл. Други принадлежности са Неправителствени организации, локални медии, които от време на време са подправени, като да вземем за пример он лайн вестници, списвани в действителност от Кремъл, които нямат публицистичен екип и са безусловно измислени.

Тук се включва и дипломацията, в която взе участие говорителката на външното министерство Мария Захарова. Но всичко това се оказва контрапродуктивно. Защото хората слушат изказванията от съветското Министерство на външните работи и гледат по какъв начин Русия се пробва да бъде твърда и мощна, а това не оказва помощ за консолидиране на дребните страни под съветско въздействие. Точно противоположното – те виждат, че Русия не е добра опция на Запада и интеграцията.

Всичко е под контрола на президентската администрация,посочва Доброхотов. Путин управлява непосредствено администрацията. И по какъв начин действа това? Има тролове, които са благосъстоятелност на началника на кабинета на Путин, който е предприемач. Има и тролове под директен надзор на администрацията на Кремъл. Там работи и Константин Малофеев, който е доста деен в Източна Европа и на Балканите като се пробва да поддържа финансово някои придвижвания, някои Неправителствени организации, вестници и така нататък, изяснява съветският публицист. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР