Главният редактор на руското опозиционно издание Новая газета Сергей Соколов

...
Главният редактор на руското опозиционно издание Новая газета Сергей Соколов
Коментари Харесай

В Москва задържаха главния редактор на Новая газета за дискредитиране на руската армия

Главният редактор на съветското опозиционно издание " Новая газета " Сергей Соколов е бил арестуван в Москва от чиновници на " Е-Център " (Главно ръководство за битка с екстремизма) и доставен в полицейско ръководство за сформиране на административен акт за " дискредитиране " на съветската войска, заяви вестникът.

Случаят се отнася до една от изявленията на " Новая газета ", се споделя в известието. Не се прецизира за каква тъкмо обява става въпрос. Разглеждането на административното дело ще се състои в московския Перовски съд, оповестиха сътрудниците на Соколов.

Соколов размени нобеловия лауреат Дмитрий Муратов като основен редактор на Новая газета вследствие на последната ротация, каквито от дълго време се правят в редакцията. Муратов, който бе разгласен за задграничен сътрудник, остава във вестника. Соколов работи в " Новая газета " от 90-те години на предишния век и е един от създателите на изданието.

Максималната присъда за дискредитиране на съветската войска е 15 години затвор.

След експлоадирането на войната редакцията на " Новая газета " се раздели на две елементи: част от публицистите останаха в Русия, а други отпътуваха за чужбина и основаха " Новая газета Европа ", която съветските управляващи оповестиха за нежелана организация. Руската редакция е принудена да работи в изискванията на условията на военната цензура.

През септември 2022 година съдът лиши медийния лиценз на печатната версия на " Новая газета ", както и удостоверението за регистрация на " Новая рассказ-газета " - изданието, което публицистите пробваха да издават по-късно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР