Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че консултациите при президента Румен

...
Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че консултациите при президента Румен
Коментари Харесай

Цацаров смята за прибързани консултациите при президента за нов главен прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров счита, че консултациите при президента Румен Радев за избор на негов правоприемник на поста са прибързани и подранили. Причината е, че мандатът на Цацаров изтича на 10 януари 2020 година, а процедурата по желание може да бъде открита най-рано на 10 юли и най-късно на същата дата през септември.

Теоретично изборът може да се организира в края на октомври или началото на ноември, изясни Цацаров на излизане от постройката на президенството откакто прекара час и двадесет минути при президента.

Срещата с основния прокурор бе първата от поредицата такива, които Радев ще организира през идващите месеци.

Цацаров дефинира срещата като градивна и сподели, че е минала в спокоен звук и дух.
По думите му, консултациите не трябва да се възприемат като опит за въздействие, защото президентът няма никакви пълномощия да взе участие в първия стадий при избора на основен прокурор – когато се разискват и оферират претендентите. Държавният глава има пълномощия по Конституция във втория стадий – когато с декрет назначава или отхвърля да назначи оферти и определен от Висшия правосъден съвет претендент.

" Изключително значимо е тези съвещания да покажат волята на президента за прецизното съблюдаване на Конституцията и закона, да не се трансформират в развой, който може да бъде тълкуван като опит за въздействие върху първата част от процедурата - тази част, която е обвързвана с номинация и избор, в която той по Конституция няма пълномощия. В това отношение срещнах цялостното схващане на президента ", сподели Цацаров.

Двамата са разискали и тематиката за пълномощията на основния прокурор и апелите за възможните промени за ограничение на пълномощията. Такива оферти се чуха както от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, по този начин и от страна на правосъдния министър Данаил Кирилов, който даде поръчка, че ще работи и за опцията за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

Цацаров сподели, че мнението му съответствува с това на президента че би трябвало да има промени, които са предложени от Европейската комисия и са свързани с възможен удобен излаз за България от механизма за съдействие и инспекция.

По думите му обаче, измененията не би трябвало да се вършат преди избора на нов основен прокурор, както прикани в неделя Корнелия Нинова.

" Останах задоволен от това, че не видях съвпадане сред позицията на госпожа Нинова и позицията на президента. Той изрази ясното мнение, че каквито и промени за статута на основния прокурор да бъдат обсъждани, това би трябвало да стане при съществуване на настоящ основен прокурор, който да съставлява професионалната общественост и да пази нейните ползи ", добави основният прокурор. Цацаров сподели, че Румен Радев е показал напълно ясно разграничаване сред партийна и държавноотговорна позиция и неналичието на съвпадане сред тях.

По мотив концепциите на Нинова, Цацаров попита за какво тя не е повдигнала въпроса за пълномощията на основния прокурор преди една година или даже преди половин, а тъкмо в този момент. И акцентира, че мястото, на което ще се вземат решенията за тези пълномощия и измененията в закона не е нито президентството, нито на " Позитано " 20, а в Народното събрание.

Цацаров не пожела да разяснява рецензиите, които ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов насочва към институциите. Те станаха обществени откакто пленумът на Висшия правосъден съвет одобри за сведение и на процедура разсекрети паметни бележки от срещите, извършени от членове на Висш съдебен съвет и така наречен " тримата огромни (главният прокурор и ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд) на 20 и 21 март с представители на Европейската комисия.

Цацаров изясни, че не желае да ги разяснява и да дава оценки " по една елементарна причина - междуинституционални спорове не са нужни, персонални още по-малко ".

" Макар че аз нито ги сътворявам, нито ги придвижвам, всеки е огромен и зрял човек и дава отговор за думите си. Аз за моите, Панов за неговите. И през днешния ден денят е доста прекрасен, с цел да се занимавам с него ", разяснява основният прокурор.

Утре следва среща на президента с Лозан Панов, а в четвъртък с ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР