Главният прокурор похвали сътрудничеството между прокуратурите на България и Турция

...
Главният прокурор похвали сътрудничеството между прокуратурите на България и Турция
Коментари Харесай

Иван Гешев: С Турция имаме обща граница и общи проблеми


Главният прокурор похвали съдействието сред прокуратурите на България и Турция и окачестви като " изключителни и в действителност отлични " контактите посред им, съобщи Анадолската организация.

Гешев сподели това в изявление пред кореспондента на организацията в София преди посещаване в Турция на следващия ден, където ще се срещне с основния прокурор на Касационния съд на страната Бекир Шахин, с министъра на правораздаването Бекир Боздаг и с министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той уточни, че измежду главните тематики в дневния ред на контактите му в Турция ще бъдат незаконната миграция и битката с тероризма.

Ние сме освен съседи и другари с Турция, само че имаме и общи ползи. Защитата на общите ни ползи не би била допустима без съдействие и е добре, че имаме такава връзка между тях, уточни българският основен прокурор.

По думите на Гешев сред правосъдните управляващи на двете страни съществува дългогодишно взаимно съдействие.

,,Имаме доста ползотворно съдействие с сътрудниците в Турция, което се основава на доста години. Преди това аз като заместник-главен прокурор бях открил доста положителни контакти с турската прокуратура и турските органи за публичен ред. Двамата основни прокурори преди мен - Сотир Цацаров и Борис Велчев, също бяха основали такава среда на съдействие с турската страна. Това е от огромно взаимно значение, защото сме съседи. Имаме обща граница и общи проблеми'', сподели Гешев, представен от Българска телеграфна агенция.

Главният прокурор добави, че без съдействие сред управляващите битката с интернационалната и трансграничната престъпност ще се провали.

,,Усилията ни няма да са задоволителни, в случай че не си сътрудничим с страни от и отвън Европейския съюз. Политическите разлики не трябва да бъдат спънка за битката с незаконните действия, тъй като това е общ проблем за всички страни'', добави той.

Откроявайки основаването по самодейност на Турция на подкрепяния от България Работен конгрес на основните прокурори от Югоизточна Европа, Гешев уточни, че първите срещи на форума са били извършени в Турция, България и Румъния. По думите му по този метод съдействието сред страните в Европейски Съюз и отвън него е станало доста по-ефективно.

Нашите общи проблеми са доста ясни - битката с противозаконния миграционен напън, тероризма, съдействието ни в региона на битката с трансграничната престъпност и опитите за пране на пари. Без персонален контакт, без да се познаваме персонално и без да си сътрудничим, няма да можем да се борим с тези закононарушения по действителен и ефикасен метод, сподели той.

Като образец за съдействието сред прокуратурите на двете страни Гешев загатна екстрадицията в Турция на Левент Гьокташ, който бе търсен за убийството на турски интелектуалец. По думите му ползотворно съдействие с Турция е имало и по отношение на убийството на български граничен служител на реда на общата граница. Гешев съобщи, че дължи признателност на турските си сътрудници и за съдействието им по случая с Димитър Желязков, член на незаконна организация, търсен в България и хванат в Турция.

,,Преди година и половина Желязков беше екстрадиран в България. Получихме извънредно скъпа помощ'', сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР