Главният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери обяви разпускането на

...
Главният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери обяви разпускането на
Коментари Харесай

Иран разпусна Моралната полиция

Главният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери разгласи разпускането на шериатската морална полиция " Гашт-е-Ершад ", която съблюдаваше спазването на религиозните ислямски правила и публичния морал. Това заяви в неделя вестник L`Orient-Le Jour , цитирайки изказване, направено от основния прокурор в Техеран на среща с обществеността.

Моралната полиция няма нищо общо със правосъдната власт и по тази причина беше отстранена “, сподели Монтазери, представен от изданието.

Според основния прокурор иранските управляващи може да преразгледат закона за наложителното носене на хиджаб от дамите. " Юристите работят по този въпрос и до една-две седмици ще бъдат импортирани оферти в Народното събрание “, сподели той.

В същото време Монтазери акцентира, че избухналите преди повече от два месеца улични митинги са подбудени от доста аргументи.

По-рано Съюзът на Ислямската национална партия на Иран, който поддържа някогашния президент модернизатор Мохамад Хатами, изиска от управляващите да приготвят юридически проблем, проправящ пътя за унищожаване на закона за наложителното носене на хиджаб. Реформистите също приканиха за унищожаване на моралната полиция.

Размириците в Иран започнаха на 16 септември след погребението на 22-годишната Махса Амини. Според формалната версия полицията е задържала Амини за погрешно носене на кърпа. По време на разпита тя получила инфаркт, от който умряла. В обществените мрежи обаче се популяризира информация, че Амини е била бита от полицията.

На 24 септември министърът на вътрешните работи на Ислямската република Ахмад Вахиди разгласи резултатите от медицински обзор, съгласно които момичето не е бито и не е открита фрактура на черепа при нея. Уахиди изрази страдание за този драматичен случай, от който се възползваха " тези, които предизвикаха вълнения и се пробваха да провокират безпорядък в страната ".

Според саудитския вестник Asharq Al-Awsat манифестации и шествия са обхванали 157 града за два месеца и половина. Участниците в тях приканиха за демократични промени, осъдиха репресиите на управляващите и желаеха освобождението на задържаните. Общо от средата на септември в Иран са били арестувани над 18 хиляди души, показва изданието. По време на потушаването на протестите бяха убити 459 деятели и 49 чиновници на службите за сигурност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР